Zapraszam na recenzję z cyklu Książka na niedzielę, w którym znajdziecie recenzje książek kulinarnych.
Cydr jak zrobić cydr domowym sposobem.
Cydr czyli napój alkoholowy z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. W ostatnich latach coraz bardziej popularny w Polsce. Ja już go robiłam kiedyś raz, wyszedł dobry acz za kwaśny. Teraz mam lekturę, która mam nadzieję jesienną porą pomoże mi uzyskać z zebranych w sadzie jabłek, pyszny cydr.
W książce znajdziemy porady jak przygotować cydr od a do z.
Na kolejnych stronach książki dowiadujemy się jak smakować cydr.
Jakiego sprzętu należy używać w domowej przetwórni, jakie są rodzaje jabłek ( tu bardziej udajemy się do Anglii skąd pochodzi książka ). Wszystko jest dokładnie i jasno opisane. Np. pierwsza partia cydru i kolejność działania.
Książkę dzisiaj odkładam na półkę i spokojnie czekam na jesienne dni i dojrzałe jabłka i wtedy przygotuję znowu porcję cydru.
Cydr – jak zrobić cydr domowym sposobem
April White, Stephen Wood
Publicat 2016
stron 150
cena 29.90
Dziękuję wydawnictwu Publicat za dostarczenie książki do recenzji
Mój tata razem z dziadkiem, od kiedy pamiętam tworzą domowe alkohole. Cydru jeszcze nie robili , aż im podrzucę przepis.