Smaki Izraela Nina Degutiene – książka na niedzielę

Zapraszam na kolejną recenzję w ramach cyklu  „Książka na niedzielę„. 

Smaki Izraela  – Niny Degutiene. 

smaki Izraela recenzja

Smaki Izraela to książka która jak dla mnie na pierwszy rzut oka przyciąga okładką w pięknym niebieskim morskim kolorze,  pyszne jedzenie w miseczkach na okładce i od razu człowiek staje się głodny. 

W moje ręce książka trafiła kilka dni temu i od razu stała się lekturą obowiązkową. Przeniosłam się do Izreala próbując od razu bakłażanów i tak lubianej przeze mnie pasty z bakłażanów czyli babaganusz. A potem w pierwszym dziale książki –  Mezze i przekąski poznajemy przepisy na meze z marokańskiej marchewki, hummus czy przekąskę z siekanego śledzia.  

smaki izraela książka

A potem śniadania ..

zaczynamy od płatków śniadaniowych, szakszuki ( u nas w domu znanych jako jajka na kaca) , bliny. Mniam, jak fajnie jest tak rozpoczynać śniadanie .. a nie szybka kanapka i do przodu. 

Sałatki to kolejny rozdział sałatka izraelska, Tabbouleh, sałatka z kosmosy ryżowej z serem feta i ziołami. Dowiadujemy się też dużo o Szabasie czyli o siódmym dniu tygodnia kiedy dla Żydów to dzień święty poświęcony na odpoczynek, modlitwę i czas spędzony z najbliższymi.

A potem zupy i na początek rosół po żydowsku, przepis na kreplach czyli żydowskie pierożki  czy domowe smażone kluski do rosołu.

Potem mięsa a w tym rozdziale Czulent Tei czyli szabasowy gulasz i o nim też dowiadujemy się o nim kilku informacji. Świąteczna pieczeń wołowa w czerwonym winie czy przepis na cymes wołowy z suszonymi śliwkami i wiele innych. 

izraelska ksiazka kucharska

A potem ryby a w tym rozdziale przepisy m.in. na kotlety rybne, sefardyjski rybny stek czy burger z leszcza z warzywami.

I przepisy na potrawy które można znaleźć na ulicach czyli Street food – a tu przepis na falafele, kanapki Dawida z kurczakiem, szawarma czy burek i tak kuszące jego zdjęcie, a do tego kilka przepisów na nadzienia. 

Potem są przepisy na dania wegetariańskie

czyli papryki nadziewane serem, placki z porów, cymes z miodem i suszonymi śliwkami, placki z orzechów ziemnych, wegetariańskie burgery, latkes z buraczkami. Możemy też przeczytać całą prawdę o macy, jak się ją wyrabia .. czyli wszystko o.

Przedostatni rozdział poświęcony jest wypiekom a tam czekają na nas przepisy na klasyczną chałę, bajgle, nadziewane rogaliki żydowskie, cukierki marchwiowe imberlach, ciasteczka ” Uszy Hamana” czy ciasto z suszonych owoców i orzechów.

Potem kilka słów o winach koszernych, a ostatni rozdział to dodatki a tam przepisy na kiszone cytryny czy sos sezamowy tahini czy szemulę.

ksiazka nida

 

Uff, doszłam do końca książki… a szczerze powiem Ci, że nie wymieniłam wielu przepisów .. bo szczerze zachęcam do przeczytania książki. Naprawdę dowiadujemy się dużo o kuchni izraelskiej, książce towarzyszą przepiękne zdjęcia wykonane przez autorkę. Zdjęcia które zachęcają do pójścia na zakupy  i gotowania. Ja już czekam na ten moment kiedy będę mieć więcej czasu i będę mogła zabrać się za kilka przepisów.

A autorka Nida Degutiené jest rodowitą Litwinką i jako dziennikarka prowadzi blog kulinarny nidosreceptai.lt

Szczerze książkę Smaki Izraela polecam !

 

Smaki Izraela

Współczesna kuchni Izraelska

Nina Degutiene

stron 285

gruba oprawa

cena 59,99

 

Dziękuję wydawnictwu Foksal za przekazanie książki do recenzji. 

 

 

3 myśli na temat “Smaki Izraela Nina Degutiene – książka na niedzielę

  1. Dziekuje serdecznie za mile slowa oraz piekna recenzje mojej ksiazki! Jestem szczesliwa, ze wiele przyjaciel z Polski beda mieli przyjemnosc delektowac sie potrawami izraelskimi. Bardzo dziekuje jeszcze raz.

Możliwość komentowania jest wyłączona.