Zapraszam na kolejną recenzję w ramach cyklu „Książka na niedzielę„.
Smaki Izraela – Niny Degutiene.
Smaki Izraela to książka która jak dla mnie na pierwszy rzut oka przyciąga okładką w pięknym niebieskim morskim kolorze, pyszne jedzenie w miseczkach na okładce i od razu człowiek staje się głodny.
W moje ręce książka trafiła kilka dni temu i od razu stała się lekturą obowiązkową. Przeniosłam się do Izreala próbując od razu bakłażanów i tak lubianej przeze mnie pasty z bakłażanów czyli babaganusz. A potem w pierwszym dziale książki – Mezze i przekąski poznajemy przepisy na meze z marokańskiej marchewki, hummus czy przekąskę z siekanego śledzia.
A potem śniadania ..
zaczynamy od płatków śniadaniowych, szakszuki ( u nas w domu znanych jako jajka na kaca) , bliny. Mniam, jak fajnie jest tak rozpoczynać śniadanie .. a nie szybka kanapka i do przodu.
Sałatki to kolejny rozdział sałatka izraelska, Tabbouleh, sałatka z kosmosy ryżowej z serem feta i ziołami. Dowiadujemy się też dużo o Szabasie czyli o siódmym dniu tygodnia kiedy dla Żydów to dzień święty poświęcony na odpoczynek, modlitwę i czas spędzony z najbliższymi.
A potem zupy i na początek rosół po żydowsku, przepis na kreplach czyli żydowskie pierożki czy domowe smażone kluski do rosołu.
Potem mięsa a w tym rozdziale Czulent Tei czyli szabasowy gulasz i o nim też dowiadujemy się o nim kilku informacji. Świąteczna pieczeń wołowa w czerwonym winie czy przepis na cymes wołowy z suszonymi śliwkami i wiele innych.
A potem ryby a w tym rozdziale przepisy m.in. na kotlety rybne, sefardyjski rybny stek czy burger z leszcza z warzywami.
I przepisy na potrawy które można znaleźć na ulicach czyli Street food – a tu przepis na falafele, kanapki Dawida z kurczakiem, szawarma czy burek i tak kuszące jego zdjęcie, a do tego kilka przepisów na nadzienia.
Potem są przepisy na dania wegetariańskie
czyli papryki nadziewane serem, placki z porów, cymes z miodem i suszonymi śliwkami, placki z orzechów ziemnych, wegetariańskie burgery, latkes z buraczkami. Możemy też przeczytać całą prawdę o macy, jak się ją wyrabia .. czyli wszystko o.
Przedostatni rozdział poświęcony jest wypiekom a tam czekają na nas przepisy na klasyczną chałę, bajgle, nadziewane rogaliki żydowskie, cukierki marchwiowe imberlach, ciasteczka ” Uszy Hamana” czy ciasto z suszonych owoców i orzechów.
Potem kilka słów o winach koszernych, a ostatni rozdział to dodatki a tam przepisy na kiszone cytryny czy sos sezamowy tahini czy szemulę.
Uff, doszłam do końca książki… a szczerze powiem Ci, że nie wymieniłam wielu przepisów .. bo szczerze zachęcam do przeczytania książki. Naprawdę dowiadujemy się dużo o kuchni izraelskiej, książce towarzyszą przepiękne zdjęcia wykonane przez autorkę. Zdjęcia które zachęcają do pójścia na zakupy i gotowania. Ja już czekam na ten moment kiedy będę mieć więcej czasu i będę mogła zabrać się za kilka przepisów.
A autorka Nida Degutiené jest rodowitą Litwinką i jako dziennikarka prowadzi blog kulinarny nidosreceptai.lt.
Szczerze książkę Smaki Izraela polecam !
Smaki Izraela
Współczesna kuchni Izraelska
Nina Degutiene
stron 285
gruba oprawa
cena 59,99
Dziękuję wydawnictwu Foksal za przekazanie książki do recenzji.
Na pewno się w nią zaopatrzę :)
Dziekuje serdecznie za mile slowa oraz piekna recenzje mojej ksiazki! Jestem szczesliwa, ze wiele przyjaciel z Polski beda mieli przyjemnosc delektowac sie potrawami izraelskimi. Bardzo dziekuje jeszcze raz.
:) pozdrawiam !