Dietetyczne kotlety ze szpinakiem – pomysł na nie powstał w mojej głowie podczas podróży z cudownego weekendu spędzonego w towarzystwie blogerów w GacaSpa.
Jak wymyśliłam to zrobiłam, wyszły pyszne.
Dietetyczne kotlety ze szpinakiem
- 25 dkg mięsa mielonego z piersi z kurczaka
- 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka
- 2 cebule ( średniej wielkości )
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do doprawienia
- tarta bułka
Farsz Szpinakowy
- 8 kulek szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku ( rozmiażdżony)
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka wody
lub
Farsz pieczarkowy
- 15 dkg pieczarek
- 1 cebula ( nieduża )
- pieprz, sól do smaku
Mięso zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej i na rozgrzany wrzuciłam cebulę i czosnek dodałam 1 łyżkę wody i wszystko podsmażyłam, doprawiłam pieprzem i solę. Dodałam do mięsa wraz z jednym jajkiem. Wszystko porządnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki.
W czasie gdy mięso było w lodówce ja zrobiłam farsze :
Szpinakowy – do rozgrzanego garnka włożyłam szpinak i czosnek ( rozmiażdżony ) i 1 łyżkę wody, podgotwałam szpinak doprawiłam solą i pieprzem – odstawiłam do wystudzenia
Pieczarki – pieczarki drobno posiekałam i zgrillowałam na suchej rozgrzanej patelni, potem zdjęłam je z patelni a na patelnię wrzuciłam drobno posiekaną cebulę i udusiłam ją w łyżką wody, potem zmieszałam z pieczarkami i doprawiłam.
Gdy farsze przestygły, wyjęłam z lodówki mięso. Przygotowałam miskę z tartą bułką. Przygotowałam też blachę z piekarnika, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
Przed każdym nabraniem mięsa na ręce – płukałam je w zimnej wodzie – mięso się wtedy mniej przykleja do dłoni.
Nakładałam łyżką mięso na rękę, potem farsz i potem delikatnie łyżką podwijałam do góry mięso tak aby je zawinąć w jedną kulkę, ewentualne braki uzupełniałam mięsem z miski ;)
Potem obtaczałam w mące nafaszerowany kotlecik i odkładałam na formę do pieczenia.
Do piekarnika zimnego wstawiłam formę z kotlecikami i ustawiłam temperaturę 160 C i w takiej temperaturze kotleciki piekły się przez 30 minut.
Smacznego !!