Uwielbiamy wszelkie domowe wyroby w tym im wędliny.. tym razem może nie koniecznie stricte wędlina, ale na kanapki lub na zimno do jedzenia w sam raz.
Pierś z kurczaka faszerowana – domowa wędlina
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 6 pomidorów suszonych
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól / pieprz do smaku
- 10 dkg tartego parmezanu
Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowy. Rozkroić pierś z kurczaka w poziomie, tak aby powstały dwa płaty ale ze sobą złączone.
Pozostałe składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
Pierś z kurczaka ułożyć na papierze do pieczenia.
Na pierś z kurczaka nałożyć pomidory. Przykryć drugą częścią kurczaka i zawinąć w papier do pieczenia.
Włożyć do foremki keksowej lub innej wąskiej. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy pierś z kurczaka przez ok. 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Niestety nadzienie może się lekko sypać, ale wyjadanie go palcami to jest to :)
Ja równeiż uwielbiam wędliny domowej roboty. Do wypróbowania.
:)