Domowa wędlina czyli pierś z kurczaka faszerowana

Uwielbiamy wszelkie domowe wyroby w tym im wędliny.. tym razem może nie koniecznie stricte  wędlina, ale na kanapki lub na zimno do jedzenia w sam raz.

 

pierś z kurczaka faszerowana
pierś z kurczaka faszerowana

Pierś z kurczaka faszerowana – domowa wędlina

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 6 pomidorów suszonych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól / pieprz do smaku
  • 10 dkg tartego parmezanu

 

Pierś z kurczaka umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowy. Rozkroić pierś z kurczaka w poziomie, tak aby powstały dwa płaty ale ze sobą złączone.

Pozostałe składniki wrzucić do blendera i zmiksować.

Pierś z kurczaka ułożyć na papierze do pieczenia.

Na pierś z kurczaka nałożyć pomidory. Przykryć drugą częścią kurczaka i zawinąć w papier do pieczenia.

pierś z kurczaka faszerowana
pierś z kurczaka faszerowana

Włożyć do foremki keksowej lub innej wąskiej. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy pierś z kurczaka przez ok. 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

Niestety nadzienie może się lekko sypać, ale wyjadanie go palcami to jest to :)