Kurczak pieczony w ketchupie ze śliwkami

Kurczak pieczony w ketchupie śliwkowym był strzałem w 10! . Smaczny, aromatyczny przy okazji dietetyczny.

 

Kurczak pieczony w ketchupie śliwkowym

  • 1 kurczak świeży ok. 1,8 kg
  • 1 słoik ketchupu śliwkowego Społem Kielce ( czyli Kielecki )

 

Kurczak pieczony w ketchupie śliwkowym
Kurczak pieczony w ketchupie śliwkowym

 

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Ketchup rozrabiamy z 5 łyżkami zimnej wody. Kurczaka wkładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, kurczaka polewamy ketchupem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 20 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy ok.półtorej godziny i gotowe. Do brytfanki z kurczakiem dobrze jest wlać szklankę wody.

Podajemy z ulubionym dodatkami. Kurczak upieczony jest pyszny, aromatyczny i bardzo delikatny.

 

ps. jeszcze powiem tyle, że w tym ketchupie jestem zakochana, a fanką ketchupów nie jestem ;)

3 myśli na temat “Kurczak pieczony w ketchupie ze śliwkami

Możliwość komentowania jest wyłączona.