Kurczak pieczony w ketchupie śliwkowym był strzałem w 10! . Smaczny, aromatyczny przy okazji dietetyczny.
Kurczak pieczony w ketchupie śliwkowym
- 1 kurczak świeży ok. 1,8 kg
- 1 słoik ketchupu śliwkowego Społem Kielce ( czyli Kielecki )

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy. Ketchup rozrabiamy z 5 łyżkami zimnej wody. Kurczaka wkładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, kurczaka polewamy ketchupem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 20 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy ok.półtorej godziny i gotowe. Do brytfanki z kurczakiem dobrze jest wlać szklankę wody.
Podajemy z ulubionym dodatkami. Kurczak upieczony jest pyszny, aromatyczny i bardzo delikatny.
ps. jeszcze powiem tyle, że w tym ketchupie jestem zakochana, a fanką ketchupów nie jestem ;)
mmmmmm, pieczony kurczak to zawsze coś, na co ma się ochotę!
oj, tak to prawda !
ooo prosze takie proste a świetnie wygląda :)