Dietetyczne ciasto czekoladowe – pyszne !

Dietetyczne ciasto czekoladowe .. hmm sama nazwa jest zadziwiająca, a znalazłam je jakiś czas na blogu Berniki, a wczoraj u Karoliny .. a dzisiaj o 6 rano składniki wylądowały w Speedcooku ( czyli mikserze ) a po chwili w piekarniku.

Tak jak szybko ciasto zrobiłam, tak szybko ciasto zniknęło w pracy .. gdzie przywiozłam je jeszcze ciepłe!

( Dlatego takie zdjęcie gorącego ciasta w formie ).

Dietetyczne ciasto czekoladowe

  • 1 puszka czerwonej fasoli ( u mnie Pudliszki)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru trzcinowego „Oleofarm
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Do posypania ciasta

  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka płatków migdałowych
Dietetyczne ciasto czekoladowe
Dietetyczne ciasto czekoladowe

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Fasolę odsączyć na sitku. Fasolę po odcedzeniu zmiksować,jajka wbić do misy (blendera/ speedcooka ) dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać dokładnie ( w speedcooku program 6 na 2 minuty) . Przelać do formy, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika piec 25-30 C, aż wbijany patyczek wyjdzie suchy.

Uwaga! ciasto znika w tempie ekspresowym !

 

24 myśli na temat “Dietetyczne ciasto czekoladowe – pyszne !

  1. HR-y się załapały na mega pyszne ciasto.
    Ullcia jak my lubimy przygotowywane przez Ciebie smakołyki.
    U make my day:)

  2. Dziś zrobiłam to ciasto, dokładnie według przepisu. Wyszło znakomite (mocno czekoladowe, wilgotne). I jest banalnie proste w przygotowaniu :).

  3. Szukam przepisu na smaczne i dietetyczne ciasto.
    Planuje upiec wlasnie to ale chce sie upewnic, ze jest czekoladowe.
    W przepisie jest niewiele kakao.
    Z gory dziekuje za odpowiedz:)

  4. Ulla! Zrobiłam! nikt, ale to nikt nie domyślił się z czego to ciasto jest a smakowało każdemu i rzeczywiście jest MEGA SZYBKIE w robieniu i jedzeniu też :) POLECAM, bardzo fajne ciasto :)

  5. Ciasto genialne… troszkę za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru trzcinowego… a tymczasem przełożyłam je dżemem bez cukru z czarnej porzeczki i jest super! Mi pięknie wyrosło ale niestety upadło…

Dodaj komentarz