Dietetyczne ciasto czekoladowe .. hmm sama nazwa jest zadziwiająca, a znalazłam je jakiś czas na blogu Berniki, a wczoraj u Karoliny .. a dzisiaj o 6 rano składniki wylądowały w Speedcooku ( czyli mikserze ) a po chwili w piekarniku.
Tak jak szybko ciasto zrobiłam, tak szybko ciasto zniknęło w pracy .. gdzie przywiozłam je jeszcze ciepłe!
( Dlatego takie zdjęcie gorącego ciasta w formie ).
Dietetyczne ciasto czekoladowe
- 1 puszka czerwonej fasoli ( u mnie Pudliszki)
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 200 g cukru trzcinowego „Oleofarm„
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Do posypania ciasta
- łyżka wiórków kokosowych
- łyżka płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Fasolę odsączyć na sitku. Fasolę po odcedzeniu zmiksować,jajka wbić do misy (blendera/ speedcooka ) dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać dokładnie ( w speedcooku program 6 na 2 minuty) . Przelać do formy, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika piec 25-30 C, aż wbijany patyczek wyjdzie suchy.
Uwaga! ciasto znika w tempie ekspresowym !
O, z fasoli ! Dawno się czaiłam na takie, muszę zrobić :)
HR-y się załapały na mega pyszne ciasto.
Ullcia jak my lubimy przygotowywane przez Ciebie smakołyki.
U make my day:)
polecam i to serdecznie !
cieszę się, że smakowało !
Ja muszę je koniecznie powtórzyć. Może teraz w wersji od Berniki?
oj, ja na pewno je powtórzę ! jest genialne :)
fajnie, prosze i nawet pieczone w speedcooku, nie wpadłabym.
Bernadeta mieszane w speedcooku pieczone w piekarniku:)
technologicznie postępowe, ja trochę do tyłu jestem z technologią – musze to zmienić!
opowiesz mi o tym …
Jasne, że Ci opowiem :)
Dziś zrobiłam to ciasto, dokładnie według przepisu. Wyszło znakomite (mocno czekoladowe, wilgotne). I jest banalnie proste w przygotowaniu :).
prawda :) ja je uwielbiam !
Szukam przepisu na smaczne i dietetyczne ciasto.
Planuje upiec wlasnie to ale chce sie upewnic, ze jest czekoladowe.
W przepisie jest niewiele kakao.
Z gory dziekuje za odpowiedz:)
Wera, może nie dużo kakao ale ciasto wychodzi mocno czekoladowe :) prawie jak brownie ;) pozdrawiam!
I czy moze byc biala fasola?
ile tej soli dać?
1/4 łyżeczki soli :) pozdrawiam !
może być :)
A mogę wiedzieć ile takie ciasto zawiera kalorii na 100g ?:)
Ulla! Zrobiłam! nikt, ale to nikt nie domyślił się z czego to ciasto jest a smakowało każdemu i rzeczywiście jest MEGA SZYBKIE w robieniu i jedzeniu też :) POLECAM, bardzo fajne ciasto :)
bardzo się cieszę !
Baardzo smacze! dzieci się zajadały…tylko nie urosło mi za bardzo tak ma być ?
Kasia, cieszę się, że smakowało. U mnie urosło w miarę,
Ciasto genialne… troszkę za słodkie, następnym razem dodam mniej cukru trzcinowego… a tymczasem przełożyłam je dżemem bez cukru z czarnej porzeczki i jest super! Mi pięknie wyrosło ale niestety upadło…