Dynia nadziewana serami

Za oknem zimno, wiatr wieje, słońce czasem zabłyśnie zza chmur, zimno, wrednie po prostu, ale dalej mam nadzieję, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą.

A tak przy okazji odkrywamy smaki serów President .. wszyscy włączyli się w poszukiwania bo u nas w miasteczku nie wszystkie smaki są .. i tak to dostałam camemberta z orzechami.

A w tym roku na naszych grządkach pojawiła się tylko ona, jedna nieduża dynia. Nawet nie myślałam co z niej zrobić – wiadome było, że będzie faszerowana tak jak lubimy najbardziej.

Skład farszu:

  • cebula 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • miąższ dyni
  • boczek wędzony 20 dkg
  • ser żółty ok. 15 dkg
  • ser president camembert z orzechami
  • śmietany kilka łyżek
  • olej

Z dyni odkrawamy czubek czyli robimy czapeczkę i wyciągamy ze środka miąższ z pestkami. Pestki odkładamy na bok, jeśli są duże możemy je wysuszyć i zjeść ;)

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy drobno, boczek wędzony też kroimy drobno i wszystko razem smażymy na patelni na niedużej ilości oleju, pod koniec dorzucamy pokrojony miąższ dyni.

Po lekkim przestudzeniu nadzienia układamy warstwami w dyni farsz przekładając startym żółtym serem i łyżeczką śmietany i tak do wykończenia dyni na wierzchu kładziemy ser President w plastrach.

Całość pieczemy w piekarniku aż dynia będzie miękka z zewnątrz.

Dynia była pyszna w sam raz dla dwóch osób na kolację, ser się rozpływał, całość była pachnąca i naprawdę smaczna. A teraz zaczynamy polowanie na większą dynię ..