Moi mili nastał czas Euro i kombinacji z przekąskami dla dzieci i J. przed telewizorem .. i na pierwszy rzut poszła na próbę Focaccia dawno u nas nie robiona. Przypomniałam sobie o niej niedawno i całe szczęście .
A poza tym dzisiaj do mojego domu przyjechał kurier z paczką w której były dwie butelki oliwy jedna to oliwa Bertolli Extra Vergine, oraz oliwą Carbonell Extra Vergine i musiałam ich wypróbować. Pierwszą z nich czyli oliwę Bertolli otworzyłam już rano i zjadłam na śniadanie bułkę w niej moczoną, genialny smak.
Focaccia z rozmarynem i solą morską
- 300-400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdzy świeżych plus 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- oliwa do posmarowania wierzchu focacci
- 2-3 łyżki świeżego rozmarynu
- sól morska
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15 minut. Drożdże wlać do mąki zmiksować z oliwą i wodą – ciasto powinno być raczej luźne, klejące. Kiedy konsystencja ciasta będzie gładka, przykryć miskę folią i odstawić na 1,5 – 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Ja rozgrzałam kamień do pizzy i na niej piekłam .Palcami zrobić w wierzchu wgłębienia, posmarować oliwą, posypać solą i rozmarynem.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia.
Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).
Smacznego!
Cudowna jest gdy się ją moczy w oliwie i zjada.. oj cudowny to smak.
A już niedługo konkurs na moim blogu, nagrodą będą .. te pyszne oliwy :) więc trzymajcie rękę na pulsie i zaglądajcie tu :)
Aaaaaaaaaa i jeszcze jedno cichutko Wam powiem, dzieci zamówiły sobie dzisiaj do meczu .. nieodzowne chipsy i co .. chipsy leżą a focaccia .. zniknęła :) YES :)
Ale Wam dobrze!!
A dzieci wiedzą co dobre:)
Chociaż czasem dają się zwieść reklamom! Niestety:(
pyyyyszna foccacia :) wiecie, co dobre!
:)
no dokładnie .. a tu masz wygrała Foccacia :)