Hummus uwielbiam i staram się go robić raz na jakiś czas, ale wtedy kończy się na tym, że cały zjadam ja .. bo moja rodzina coś niechętnie do niego podchodzi. Aż tu dzisiejszy zrobiony podbił serce J. i prawie się o niego pobiliśmy. ;) Dzisiaj do hummusu dodałam olej lniany, który jest bogaty z witaminy z grupy B i
Hummus z olejem lnianym
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki ( u mnie chilli )
- 3 suszone pomidory
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju lnianego Oleofarm
- sól, pieprz do smaku
Ciecierzycę należy odsączyć z zalewy, czosnek obrać i drobno posiekać, pomidory drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miski dolać oliwę i porządnie zmiksować na prawie jednolitą masę, ew. doprawić solą i pieprzem. Teraz dodajemy olej lniany i powoli łyżką wprowadzamy go w nasz hummus. Pyszny i zdrowy !
Tu podany z domowymi bułeczkami zrobionymi z przepisu na foccacię.
Nigdy nie jadłam hummusu, a z oleju lnianego często korzystam.
Pozdrawiam :)
W sobotę robiłam po raz pierwszy hummus i korzystałam z Twojego przepisu :)Wyszło pysznie! Dziękuję :) Używałam mieszanki oleju rzepakowo-lnianego Golden Drop.
Hummus bez soku z limonki lub cytryny i tahini ? bryyyy