Genialny rostbef

Genialny rostbef.

genialna-wolowina-przepis

Genialny rostbef, tak to danie zostało nazwane u mnie w domu, w momencie gdy zjedliśmy pierwszych plasterek mięsa.

Prosty przepis do zrobienia, tylko chwilę poświęciłam na przygotowanie marynaty, którym posmarowałam kawałek mięsa.

Potem całość zrobił za mnie Airfryer Instant Vortex VersaZone Air Fry, dokładnie. A co to za urządzenie zapytasz ?

To jest piekarnik, u nas w PL zwany frytkownicą beztłuszczową, ale jak widać nie tylko frytki można w nim zrobić. Ja od kilku tygodni go testuję, sprawdzam co i jak można w nim zrobić.

A można w nim upiec ciasto, mięso, frytki .. wszystko to co w standardowym piekarniku. Plus jest taki, że nagrzewa się bardzo szybko, mój piekarnik żeby nagrzać się do 200 C potrzebuje kilkanaście minut, tu zajmuje to kilka.

Powierzchnia jest mniejsza, ale i całego kurczaka już zmieściłam do środka ; ) Do urządzenia dołączona jest przegródka którą szufladę możesz podzielić na pół. W jednej części piec np. muffinki, a w drugiej np. ciasto – zapachy się przeniosą. Każdą część możesz ustawić na osobną temperaturę i wybrać czy chcesz frytkownicę, pieczenie, odgrzewać czy np suszyć mięso czy owoce.

Zużywa do 60% mniej prądu, można szufladę myć w zmywarce i co najważniejsze, bo najzdrowsze zużywamy tu minimalną ilość tłuszczu do pieczenia.

A ja zobaczyłam w sobotę w Lidlu ładny kawałek rostbefu i kupiłam, przyniosłam do domu i zrobiłam wg poniższego pomysłu,

 

Genialny rostbef

  • 1,2 kg rostbefu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • pieprz świeżo mielony

( folia aluminiowa do pieczenia )

 

Składniki sosu mieszamy w małej miseczce. Rozłożyłam duży płat folii aluminionej i na niej położyłam rostbef . Mięso miało kawałek tłuszczu ułożyłam nim mój kawałek do góry, po nakłuwałam go delikatnie i na to wyłożyłam marynatę . Odstawiłam na godzinę.  Potem całość szczelnie owinęłam folią aluminiową.

Instant vortex versazone air fry ustawiłam aby nagrzał dwie części naraz do temp 170, piknął po chwili że już nagrzane. Otworzyłam wstawiłam zawinięte mięso i ustawiłam 30 minut i zostawiłam całość do pieczenia, po 30 minutach urządzenie zapikało, a ja rozcięłam folię, polałam wytworzonym się sosem mięso i wstawiłam jeszcze na 15 minut. Po tym czasie urządzenie się wyłączyło ja wyjęłam mięso i odstawiłam do lekkiego przestygnięcia . Ukroiłam plasterek i .. duży kawałek zniknął w czasie naszego próbowania i mlaskania : ) Mięso pyszne, lekko słodkie w smaku.

Ja wolę mięso soczyste, ale jeśli Ty wolisz bardziej dopieczone, po prostu zostaw go na dodatkowe 5 minut w urządzeniu na 170 C i daj mu po pieczeniu dłużej odpocząć.

 

Przepis powstał w ramach współpracy barterowej ze sklepem MocSokow.pl

 

Jeśli jesteś zakupiony zakupem urządzenia, z kodem kuchnianawzgorzu dostaniesz 10% rabatu. **

kliknij tu

 

**współraca afiliacyjna