Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – co to jest ?
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – to urządzenie które posiada w sobie wiele innych urządzeń takich jak :
- garnek do gotowania pod cisnieniem czyli szybkowar
- air fryer czyli frytkownicę beztłuszczową
- slow cooker czyli wolnowar
- możliwość gotowania na parze
- możliwość podsmażania
- podgrzewania – utrzymywanie temperatury potrawy
- piekarnik
- mały piekarnik
- grill
- suszarkę do warzyw / owoców / mięsa
- jogurtownicę
- sous vide
- można w urządzeniu wstawić ciasto na chleb / pizzę do wyrystania
jedyne czego nie robi – to nie miesza drinków ;) żartuję ! ale po tak długiej liście, tak na koniec trochę uśmiechu : )
Ej, ale jak garnek i piekarnik w jednym – a no tak, że tym razem grzałki umieszczono w pokrywie. Jeśli gotujesz zupę grzałki są zakryte pokrywą, chcesz użyć grzałek zdejmujesz pokrywę i już .
Wkład ( garnek ) można myć w zmywarce, co też może uprościć czasem sprawę gdy trzeba posprzątać po wydanym obiedzie.
Czy naprawdę w tym urządzeniu to wszystko można zrobić ? Tak !
To jest urządzenie w którym zakochali się amerykanie, którzy zabierają go z sobą na wyjazdy.
Ja testuję to urządzenie od początku grudnia i od tej pory nie odpaliłam normalnego piekarnika, coraz rzadziej używam kuchenki i normalnych garnków naprawdę.
Rosół – wkładamy wszystko, zalewamy wodą, ustawiamy czas – ja przeważnie 20 minut maks, zamykamy pokrywę – i wracam po godzinie i rosół jest gotowy. Czemu po godzinie gdy ustawiłam czas 20 minut ? Aby zacząć proces gotowania woda dodana musi być zagotowana, aby wytworzyć parę. Potem całość gotuje się 20 minut i kolejne 20 minut całość się schładza, odpuszcza parę i urządzenie sygnalizuje że można go otworzyć. Czasem może to trwać dłużej, ale w tej wersji urządzenia to Ty możesz zadecydować kiedy chcesz zakończyć proces i odpuścić parę ( na 3 sposoby – wolno, pulsacyjnie lub na szybko ) .
Np. makaron gotuję na 0 minut, czyli urządzenie się zagrzewa i już musi tylko odpuścić parę.
Fakt do wszystkiego przy tym urządzeniu trzeba dojść metodą prób i błędów bo jeszcze nie ma książki kucharskiej po polsku, ale są blogi nasze polskie które już pokazują co i jak można ugotować, albo blogi i fora z USA gdzie przepisów jest multum.
U mnie na blogu znajdziecie przepisy na :
- Pyszny sernik z 3 składników – LINK
- Znakomite udka z kurczaka z warzywami – LINK
- Jajka zapiekane z szynką – LINK
- Pastę jajeczną bez obierania jajek – LINK – od kiedy ją zrobiłam, robię ją średnio raz w tygodniu – ja nie lubiąca jajek !
- Kurczak w sosie pomidorowym z gnocchi – LINK
A w międzyczasie zrobiłam kilkanaście razy rosół, gotowałam obiady na bieżąco. A już niedługo pojawi się tu przepis na znakomite gołąbki.
Naprawdę oszczędność czasu wielka, oszczędność pieniędzy też – czy trzeba czegoś więcej ? A propos pieniędzy – rosół gotowany przez 30 minut, potem odpuszczona para automatycznie, a potem zostawiony na całą noc w urządzeniu na podtrzymaniu temperatury – koszt 1,80 !
Ja to urządzenie testowałam w ramach współpracy barterowej ze stroną mocsokow. pl i instant-pot.pl w związku z tym też mam dla Ciebie kod rabatowy 10 % na zakup urządzenia na ich stronie wystarczy, że klikniesz w poniższą miniaturę :
Rabat nalicza się już od ceny promocyjnej, aktualnej na stronie, aby kod był aktywny musisz założyć konto na stronie i jak klikniesz moje konto pojawi się poniższy widok i w części rabaty wpisz kod : kuchnianawzgorzu i gotowe :)
A już niedługo zaczynam testy kolejnego urządzenia w ramach współpracy – czyli Instant Vortex Plus Dual czyli urządzenie nazywane frytkownicą beztłuszczową, ale już po pierwszych wstępnych testach wiem, że to coś o wiele lepszego, ale o tym już niedługo !