Golonka w piwie z wolnowaru

Golonka w piwie z wolnowaru, u mnie danie które powstały dzięki J. W końcu golonka to typowo męskie danie.  To on był pomysłodawcą, więc wszystko przygotował.

Golonkę spróbowałam była pyszna, więc polecam serdecznie :) 

golonka w piwie

 

Golonka w piwie z wolnowaru 

  • 1 duża golonka ok 1,5 kg  ( lub kilka mniejszych ) 
  • 2 litry piwa ( lub tyle aby przykryć golonkę w garnku ) 
  • 4 ząbki czosnku 
  • łyżeczka czerwonej papryki ostrej 
  • 4 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu i soli 
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku 

 

Golonkę umyć włożyć do wolnowaru. Czosnek obrać i drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, kminkiem i miodem – rozpuścić w piwie, do piwa dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać marynatą golonkę i wstawić na program high na 8 godzin ( jeśli golonka jest duża, jeśli mniejsza winno 4-5 godzin starczyć ) Po tym czasie sprawdzamy czy golonka jest już miękka.  Przed podaniem ściągamy skórę i podajemy samo mięso. 

Z zalewy zrobiłam jeszcze sos do golonki, odlałam kubek zalewy w której dusiła się golonka, przelałam na patelnie i odparowałam ok 50 % płynu i wtedy włożyłam do sosu 1/2 kostki masła i dokładnie ją w sosie rozpuściłam. Pyszny był ten sos, aczkolwiek zdecydowanie nie dietetyczny ;)) ale czy przy takim daniu można liczyć na dietę ;))) 

 

golonka z chrzanem przepis

Podawać z chlebem i z chrzanem ( u nas jedyny wg nas słuszny czyli  chrzan luksusowy wymieszany z łyżką jogurtu naturalnego i doprawiony pieprzem).

 

Smacznego ! 

 

3 myśli na temat “Golonka w piwie z wolnowaru

  1. Dziękuję za informację – przetestuję z chęcią pozdrawiam !

  2. skąd zdjęcie takiej ślicznej golonki – bo z tego przepisu to chyba nie da się otrzymać tak pięknie podpieczonej skórki???

Możliwość komentowania jest wyłączona.