Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą

Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą powstały z resztek które zostały po obiedzie. 

Popatrzyłam na tych kilka łyżek ugotowanych ziemniaków, na resztkę kapusty zasmażanej z kminkiem i pomyślałam raz kozie śmierć ;) przetestujemy.

I tak powstały kotlety które tylko mignęły się w kuchni .. a za to padały pytania .. jako to nie ma więcej ?

Odpowiedź mogła być tylko jedna .. było trzeba zjeść mniej na obiad ;)

Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą

A przy okazji jest to przepis jak wykorzystać resztki z obiadu i nie wyrzucać jedzenia . 

Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 

  • ziemniaki pure około 20 dkg 
  • kapusta zasmażana około 5 łyżek 
  • pieprz około 1/2 łyżeczki
  • 2 jajka 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety ziemniaczane

 

Ziemniaki dokładnie wymieszać z kapustą zasmażaną i jajkami. Doprawić pieprzem. Uformować w rękach ( zmoczyć zimną wodą – masa nie będzie się kleić do rąk ) kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety na rumiano. Podawać ciepłe, uwaga szybko znikają ;) 

 

7 myśli na temat “Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą

  1. Świetny przepis :) Ja to bym się nawet zdecydował na zrobienie takich kotletów zamiast „klasycznego” obiadu. U mnie ziemniaki, które zostały z obiadu zazwyczaj lądowały z kiełbasą i jajkiem na patelni. Myślę, że takich kotletów ziemniaczanych można by przygotowywać rozmaite wersje smakowe ;) Pozdrawiam

  2. wersja z odsmażanymi ziemniakami i jajkiem też mi się podoba ;)) pozdrawiam

  3. O kurcze, niezły pomysł. Mnie zostały po wczorajszym obiedzie ziemniaki, ale niestety zanim weszłam i przeczytałam i kotletach ziemniaczanych, to zrobiłam z ziemniaków tradycyjnie farsz do pierożków. A chyba wolałabym zrobić takie smakowite kotleciki… Bo pierożki to już któryś raz robię z resztek :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.