Kurczak w czerwonym winie, a po francusku coq au vin to pyszne danie, które prawie robi się samo. U mnie lekko zmieniony przepis. Danie wyszło znakomite w towarzystwie ziemniaków przypiekanych z czosnkiem. Mniam !
Kurczak w czerwonym winie
- 1 kurczak
- 3 cebule szalotki
- 2 cebule żółte
- 10 pieczarek
- 5 marchewek
- 250 ml czerwonego wina
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- pieprz
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( czyli skrzydełka,nóżki, piersi – korpus zapakować do zamrażarki i do najbliższego rosołu będzie jak znalazł ). Kurczaka posypać pieprzem . Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, zalać nim kurczaka w misce. Odstawić na minimum 30 minut.
Cebule i szalotki obrać i pokroić na połówki, pieczarki umyć i pokroić na połówki. Marchewki obrać i przekroić na 2 kawałki wzdłuż i ewentualnie na pół.
W naczyniu w którym będziemy piec kurczaka układamy marchewkę, cebule i pieczarki na nich kładziemy kawałki kurczaka i zalewamy winem, dokładamy rozmaryn i czosnek, przykrywamy całą foremkę folią aluminiową.
Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180C, pieczemy pod przykryciem z folii przez 30 minut, potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Ja podałam kurczaka z ziemniakami ( podgotowane w połówkach i włożone do piekarnika wraz z kurczakiem w osobnej brytfance ).
Wygląda przepysznie, żona uwielbia dania połączone z winem. Jednak dlaczego tu jest wino czerwone do białego mięsa? Nie jest to zbyt ciężkie?
witaj, nie nie jest .. tu naprawdę tak wino być wg francuskich przepisów – spróbuj – będzie pyszne! pozdrawiam !