Golonka z kiszoną kapustą ( slowcooker)

Golonka z kiszoną kapustą, mhmm to pierwsze danie, które przyszło mi do głowy, gdy został mi zaproponowany do wypróbowania Slowcooker ( wolnowar ) przez sklep redcoon.pl. Mój J. lubi golonkę, więc nie było co długo myśleć, kupiłam golonki, kupiłam kapustę kiszoną i .. poniżej przepis:)

Dostałam do testów Slowcooker firmy Morphy Richards

golonka z kiszoną kapustą

Golonka z kiszoną kapustą

  • 4 golonki wieprzowe
  • 60 dkg kiszonej kapusty + 1 szklanka soku spod kapusty
  • pieprz mielony, kminek

W ceramicznym naczyniu ułożyłam kapustę, zalałam sokiem, posypałam sporą ilością kminku dodałam trochę pieprzu, ułożyłam umyte golonki, przykryłam pokrywką i wstawiłam na program low o godzinie 19.00 i o godzinie 8.00 rano golonki były miękkie i pyszne. Zostały podane na obiad, więc o 12.00 włączyłam program high i o 14.00 wyjęłam i podałam je na obiad. Były pyszne, mięso odchodziło od kości, było delikatne i pyszna uduszona kapusta.

golonka z kiszoną kapustą

Slowcooker czyli wolnowar w polskim tłumaczeniu to bardzo proste urządzenie, w którym przygotowanie dania jest jak widać banalnie proste, wszystko robi się za nas, nie musimy mieszać, patrzeć czy nie wykipi. Urządzenie to bardzo często można spotkać w USA czy Anglii gdzie jest już prawie standardowo wykorzystywane w kuchni, przez pracujące gospodynie domowe. W slowcookerze możesz przygotować obiad, który będzie ciepły i gotowy do jedzenia jak tylko wejdziesz do domu, wystarczy że w misie ceramicznej ułożysz wszystko co chcesz ugotować na obiad, włączysz odpowiedni program i po powrocie z pracy ( 9-10 godzin później ) wyjmiesz ciepły obiad. A i jeszcze jedno slowcooker pobiera bardzo mało energii, w czasie 10 godzinnej pracy pobiera dużo mniej prądu niż piekarnik elektryczny w momencie rozgrzewania się.