Gulasz wołowy

Wczoraj pojechałam do Krakowa, aby wieczór spędzić w towarzystwie przyjaciółki Kasi. A mój J. dostał zadanie, aby tym razem on wziął udział w akcji gotowania i obiad zrobił :)

Przyjechałam i czekał na mnie już na stole :

Gulasz przepyszny z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym.

przepis został mi zdradzony, więc umieszczam go tutaj:)

Gulasz wołowy

  • 80 dkg wołowiny
  • 3 małe cebule
  • 2 duże marchewki
  • sól, pieprz, papryka łagodna, liść laurowy, czosnek 1 ząbek, oliwa.

Mięso pokroić w kostkę w wielkości uzależnioną od upodobań, pokrojoną drobno cebulkę zarumienić na oliwie, dodać mięso powoli tak aby całe się obsmażyło. Dusić około 5 minut, następnie dolać wody z przyprawami, dodać marchewkę . Dusić do momentu aż mięso uzyska wystarczającą miękkość.
Zagęścić mąką i gotować jeszcze kilkanaście minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym.
Mniam

przepis prosty a potrawa niebo w gębie :)

Dodaj komentarz