Harissa – pomysł na paprykę

Harissa to przyprawa używana w krajach arabskich, ja kilkanaście lat temu spotkałam się z nią w Tunezji i pokochałam :) Kilka dni temu przeglądając książki kucharskie natknęłam się na przepis na harissę. I tak właśnie powstała ta mieszanka.

Harrissa 

  • 6 papryczek chilli ( u mnie czerwone mega ostre )
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski )
  • 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

harrisa

Papryczki tniemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miksera ( z ostrzami ) dodajemy pokrojoną kolendrę, obrany czosnek, sól. W moździerzu rozbijamy kolendrę i kumin i dodajemy do papryczek. Wszystko razem miksujemy i na końcu wlewamy oliwę i jeszcze raz miksujemy. Gotową mieszankę przekładamy do słoika. Uwaga ! ta mieszanka jest mega ostra.

 

ps. jeśli zrobicie więcej harissy teraz i zapakujecie w małe słoiczki możecie mieć prezent na święta dla znajomych :)