Pomysł na soczystego kurczaka z nutą cytryny + KONKURS

Pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny to nowość Winiary, jak może wiecie należę do grona ich Przyjaciół ( program dla blogerów ) więc dostałam do testów ten produkt.

Pomysł na kurczaka Winiary

Po zapoznaniu się z etykietą, dowiemy się, że zawartość torebki zawiera przede wszystkim suszone warzywa, zioła i dodatki smakowe, ale na całe szczęście brak w nich glutaminianu sodu i innych tego typu. Co dla mnie ważne w końcu zmieniły się opakowania i całość opisu jest wyraźna na białym tle.

kurcz

Na froncie opakowania wypisane są składniki, które są sugerowane przez Winiary do przygotowania dania, w tym wypadku potrzebne są pałki z kurczaka 8 szt i to wszystko, reszta znajduje się w opakowaniu wraz z woreczkiem w którym całość pieczemy.

Ja do woreczka włożyłam pałki z kurczaka, dorzuciłam kilka ziemniaków obranych i pokrojonych w nieregularną kostkę ( raczej większą ;)) dosypałam zawartość większej torebki, dodałam 5 łyżek wody ( ze względu na dodane ziemniaki ) . Zamknęłam torebkę, wszystko porządnie wymieszałam i włożyłam do piekarnika zgodnie z przepisem na 60 minut. Piekarnik nagrzany był do 200 C.

Potem wyłączyłam piekarnik, przecięłam torebkę foliową i pozostawiłam wszystko do następnego dnia, tak aby dzieci po powrocie ze szkoły mogły sobie całość odgrzać i zjeść, wraz z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty.

Kurczak Winiary z nutą cytrynową

Zostawili mi 3 pałki do zdjęć oraz kilka małych ziemniaczków ;)

Ale żeby całość wykorzystać następnego dnia rano, po zrobieniu zdjęć. Obrałam mięso z pałek, dodałam tych kilka ziemniaczków, pokrojoną w piórka dużą cebulę. Wszystko razem przesmażyłam na łyżce oleju, dodałam dwa jajka, wszystko razem wymieszałam i podałam na ciepłe śniadanie i .. nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo zniknęło w mgnieniu oka .. i zażądali powtórki jutro … hmmm :)

KONKURS

A teraz mam szybki konkurs dla Was, gdzie odpowiadając na jedno proste pytanie aż TRÓJKA z Was może wygrać zestawy niespodzianki od Winiary.

A pytanie konkursowe : Jaka jest twoja ulubiona potrawa z kurczakiem w roli głównej ( mile widziany przepis ) 

Konkurs trwa od 4.10 do 9.10.  Rozwiązanie maksymalnie 11.10.

Wysyłką nagród zajmą się Winiary. Wysyłka nagród tylko na terenie PL

26 myśli na temat “Pomysł na soczystego kurczaka z nutą cytryny + KONKURS

  1. Lubię kurczaka w klasycznej wersji ale czasem też lubię eksperymentować z kurczakiem, w tych moich kulinarnych eksperymentach najczęściej biorą udział warzywa sezonowe, i tak na przykład jesienią moim ulubionym kurczakowym daniem jest pierś kurczaka z dynią i pomidorami, zimą udka kurczaka pieczone z imbirem, pomarańczami i chilli, moim ulubionym szybkim daniem z kurczaka jest kurczak z cebulą w soku jabłkowym, próbowałam też kurczaka w czekoladzie z bananami i chilli ale to nie moja bajka. Kurczak z cebulą i sokiem z jabłek to danie eksperesowe, składniki mamy zwyczaj pod ręką. Podduszonego lekko z cebulą zalewam szklanka soku jabłkowego i dusze dalej :-) zagęszczam mąką, śmietanką albo pomidorami podaję z ryżem .

  2. Dla mnie ulubione danie z kurczakiem w roli głównej to zupa pomidorowa na rosole z kurczaka z kawałkami tegoż właśnie mięsa we wkładce, oprócz makaronu, ryżu czy kluseczek lanych. Najczęściej gotuję rosół i następnego dnia z pozostałej części robię pomidorową, mięso kroję w niewielkie części i wrzucam do zupy. Zatrzepuję śmietaną i ozdabiam natką pietruszki na talerzu. Po prostu uwielbiam i zajadam zawsze aż mi się uszy trzęsą.

  3. Kurczak z kukurydza
    – 4 pojedyncze piersi kurczaka
    – 1 puszka kukurydzy – 3 łyżki śmietany – sól – pieprz – ostra papryka (ok. 1 łyżeczki) – bazylia (tyle samo) – olej do smażenia Piersi pokroić w nieduże kawałki. Posolić je, popieprzyć, posypać papryką i bazylią. Pilnować aby kawałki kurczaka były w miarę równomiernie obtoczone w przyprawach! Rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka (jakieś trzy do pięciu minut). Na patelnię, na której smaży się kurczak wlać całą zawartość puszki z kukurydzą. Tak,tak-płyn też! Całość dusić aż połowa tego płynu odparuje. W osobnym kubeczku lekko posolić śmietanę, dodać ją do składników na patelni, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.

    Serwować z ryżem lub pieczywem.

  4. Pierś kurczaka w jogurcie naturalnym z warzywami
    2 filety z kurczaka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    kilka rzodkiewek
    świeży ogórek
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    bazylia
    marynata w płynie, ognista z chili
    pikantna przyprawa do grilla
    Filety umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze plastry. Przełożyć do naczynia, zalać marynatą ognistą w płynie, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Marynować całą noc. Grillować z obu stron po 5 minut, posypując przyprawą pikantną.
    Rzodkiewki i ogórka drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, bazylią i wymieszać z jogurtem. Warzywa nałożyć na grillowane mięso.

  5. Moja ulubiona potrawa z kurczakiem to chyba pierś z kurczaka po hawajsku, obowiązkowo podana z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą salsą z mango i ogórka.

    Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie słodko-ostrej (miód, chili, Tabasco, oliwa, ostra musztarda), nastepnie nacinamy i w każde nacięcie wkładamy kawałek ananasa i masło, kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i pieczemy :).

    Co do ziemniaków – ugotowane doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, miętą, masłem. A salsa – posiekane mango, ogórki, chili, oliwa.

    Całość tworzy świetną kompozycję smakową, którą nie raz już wypróbowałam :)

  6. Nie wiem czy już robiłaś, ale zachęcam cię do zrobienia faszerowanych udek z kurczaka. Odkąd pierwszy raz je przygotowałam , rodzina oszalała na ich punkcie. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i wyglądają jak małe golonki.
    Składniki:

    7 dużych udek-pałek z kurczaka
    500 g pieczarek
    średnia cebulka
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    olej
    Udka myjemy. Ostrym nożem wyrzynamy ze środka kość. Uważamy przy tym aby nie przerwać mięsa i skóry. Oprószamy mięso solą , pieprzem i słodką papryką.

    Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w duże kawałki. Cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i mocno rozgrzewamy. Wsypujemy pieczarki i cebulkę. Podsmażamy aż grzyby zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy.

    Przestudzony farsz nakładamy w otwory w udkach. Lekko uciskamy. Brzegi udek staramy się aby były zakryte mięsem. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej ścisło, obok siebie, nafaszerowane udka. Skrapiamy olejem.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 200 stopni pieczemy około 40-45 minut.

  7. Moja ulubiona potrawa z kurczakiem a konkretniej chodzi o skrzydełka z kurczaka to mój autorski przepis na:

    Skrzydełka kurczaka w miodowo-serowym bandażu z ciasta francuskiego.

    składniki:
    12 skrzydełek z kurczaka
    1 płat ciasta francuskiego
    100/150g startej Goudy
    wegeta
    2 kostki bulionowe
    miód
    słodka papryka w proszku
    1 surowa duża papryka czerwona
    1 jajko do smarowania
    liście świeżej mięty

    przygotowanie:
    Skrzydełka gotujemy na przyprawionym wegetą bulionie. Ciasto francuskie smarujemy miodem i rozcinamy radełkiem na 12 pasków. Paski posypujemy startą na drobnych oczkach Goudą. Ugotowane i ostygnięte skrzydełka delikatnie maczamy w miodzie i przypruszamy słodką papryką. Każde skrzydełko owijamy miodowo-serowym paskiem ciasta francuskiego, tak jakbyśmy go bandażowali pozostawiając gdzieniegdzie wolne miejsce. Ser doskonale będzie trzymał się miodu, więc bez obaw – nie odleci;) Tak owinięte skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde skrzydełko nakładamy pokrojoną w cienkie paski paprykę a na koniec całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Skrzydełka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20min w temp 200/220st. Kiedy skrzydełka są już upieczone, wyciągamy blaszkę i każde skrzydełko punktujemy opuszkiem palca namoczonym w odrobinie jajka które nam zostało, a na ten punkcik nakładamy po świeżej mięcie. Skrzydełka odstawiamy do ostygnięcia bo najlepiej smakują na zimno i w tej formie je podajemy, polecam! Jest to idelna zimna przekąska na przyjęcia i nie tylko. Potrawa zaskakuje wyglądem, przypomina przerośnięte krewetki, czy jakieś inne owoce morza a to tylko skrzydełka z kurczaka ale za to w bardzo smacznej, artystycznej oprawie że PALCE LIZAĆ:-) SĄ NAPRAWDĘ PYCHA!

    A tutaj link do zdjęcia skrzydełek:
    http://zapodaj.net/ff1adf9c444a1.jpg.html

    Pozdrawiam:)

  8. Faszerowane udka z kurczaka
    6 udek z kurczaka

    400 gram pieczarek

    300 gram mięsa mielonego miałam łopatkę

    suszone pomidorki z czosnkiem bazylią 3 łyżki Kamis

    pół łyżeczki soli cytrynowej w płatkach Royal Brand

    papryka węgierska Royal Brand

    pieprz biały Kamis

    Udka myjemy wycinamy kość . Teraz zostawiamy niech woda odcieknie.

    Pieczarki myjemy kroimy w plasterki smażymy na oleju rzepakowym doprawiamy suszonymi pomidorkami i solą cytrynową oraz pieprzem białym . Studzimy , dodajemy mięso mielone, mieszamy i nadziewamy udka wciskamy do środka farsz i zawijamy udko pod spód. Pieczemy w formie prostokątnej . Na spód kładziemy folię aluminiową i na to układamy udka posypujemy je leciutko sola i czerwoną mieloną papryką . Pieczemy udka 75 minut pod folia aluminiowa w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia odkrywamy folie i kurczak się dopieka .

  9. Pewnie nie będę oryginalna.Mój ukochany kurczak to nasz kaszubska potrawa regionalna
    czyli Ferkase-kura w białym sosie podana z ryżem.Smak mojego dzieciństwa,smak który króluje na kaszubskich weselach,komuniach,chrzcinach i świętach.Polecam

    Najpierw gotujemy rosół na kurze(najlepiej wiejskiej),bierzemy warzywa seler,por,marchew,pietruszka,cebula,czosnek,świeży lubczyk(bardzo lubię go używac i polecam),ziele angielskie,liście laurowe,sól i pieprz do smaku.Oczywiście gotujemy na małym ogniu z kurą.Osobno gotujemy ryż(najlepiej biały,).

    Robimy sos biały słodko-kwaśny.Do rozpuszczonego masła(duża łyżka),dodajemy mąkę pszenną(2 łyżki).Robimy białą zasmażkę i rozrzedzamy powoli zimnym rosołem(szklanka),mieszając do konsystencji gęstej śmietany.Dodajemy cukier(1 łyżka),sok z jednej cytryny,szczypte soli,oraz śmietanę 30% powoli i delikatnie mieszamy.Po zdjęciu z ognia,odczekac chwilę i dodajemy 2 żółtka rozrobione z odrobiną zimnego rosołu.Sos musi byc delikatny,aksamitny.Na dużym półmisku układamy kawałki kury z rosołu wokół kopca ryżu,polewamy odrobiną sosu i dodajemy agrest(tak ja pamiętam z dzieciństwa-nie rodzynki tylko agrest).Resztę sosu podajemy w sosjerce.SMACZNEGO
    A tutaj przepis na moim blogu ze zdjęciem.

    http://cudaismakiregionu.blox.pl/2011/08/Ferkase-kura-z-bialym-sosem.html
    Pozdrawiam

  10. A oto mój najlepszy i najbardziej soczysty kurczaczek a własciwie dwa.
    Pierwszy to kurczak pieczony na butelce od piwa i ten prepis jest wszystkim ogólnie znany.
    Druga propozycja to filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych.
    Filety marynujemy w roztrzepanych jajach z przyprawami np. garam masal i odstawiamy na 30 minut.
    Po tym czasie panierujemy w pogniecionych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor..
    Kurczak jest chrupiący, soczysty i aromatyczny.
    Smacznego.

  11. Mój przepis na pysznego kurczaka przygotowanego inaczej.

    Kurczak Eli w piwnym sosie

    5 całych udek kórczaka
    300 ml piwa jasnego
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    2 łyżki sosu chilli z ananasem
    1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 duża cebula
    6 łyżek oleju
    2 łyżki mąki pszennej

    Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Przekroić udka na dwie części-udko i podudzie.Wymieszać piwo z sosem sojowym,przyprawą do kurczaka,sosem chilli,przyprawą do grilla,czosnkiem i papryką.Matynatą zalać udka i włożyć do lodówki na 4 godziny.Cebulę posiekać.Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować) i osuszyć papierowym ręcznikiem.W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć.Kurczaka podlać marynatą piwną i dusić do miękości około 50 minut.W razie potrzeby podlać wodą.Miękiego kurczaka wyjąć z sosu i zabespieczyć przed wystygmięciem.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso wyłożyć na półmisek.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

  12. Mój faworyt to Kurczak po baskijsku z ryżem i chorizo

    Składniki :

    75 g suszonych pomidorów w oliwie
    200 g chorizo
    3 papryki ( zielone i czerwona )
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 mały pęczek tymianku
    około 1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 kawałków
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy
    300 g ryżu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki chilli w proszku
    50 g czarnych oliwek z pestkami
    1,5 L wrzątku
    Kurczaka solimy, pieprzymy, obsmażamy na oliwie na złoto.

    Pomidory odsączamy z oliwy. Oliwę zachować. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Chorizo obieramy ze skórki i tniemy w plasterki.

    Na patelni ( może być ta na której wcześniej smażyliśmy kurczaka) smażymy chorizo na chrupiąco. Ściągamy z patelni. Wlewamy 3-4 łyżki oliwy z pomidorów. Smażymy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy ryż, chwilę smażymy. Dokładamy koncentrat, zasmażamy. Oprószamy chilli.

    Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzymy do smaku. Na wierzchu układamy suszone pomidory (można je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki ), oliwki, mięso, posypujemy tymiankiem.

    Pieczemy w temperaturze 200°C przez 45-60 minut lub aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

    Smacznego :)

  13. Mój ulubiony kurczak musi być duszony na piwie z dodatkiem soku z ananasa i brzoskwiń oraz z dużą ilością płatków chili .Podajemy oczywiście z kawałkami owoców ananasa i brzoskwiń.Niebo w gębie.

  14. Moj faworyt to kurczak w sosie z sera plesniowego(z zielona i niebieska plesnia, najlepszy mix) z gruszkami (swieze lub z puszki,), a do tego gotowane brokuly na parze. Palce lizac!

  15. Moją ulubienicą jest rolada z kurczakiem.

    Przepis
    Na omlet:
    4 jajka
    140 g majonezu
    130 g startego żółtego sera
    2 łyżki kaszy manny

    Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na 3 minuty. Największą płaską blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy cieniutko olejem. Na papier wylewamy masę jajeczną i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 min, do złotego koloru. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i oddzielamy omlet od papieru.

    Na farsz:
    400 g piersi z kurczaka
    2 średnie cebule
    3 łyżeczki natki pietruszki
    pieprz i sól – ilość wg uznania

    Pierś i cebulę mielimy. Mieszamy z pokrojoną natką i przyprawami.

    Na upieczony omlet wykładamy surowy farsz, równo rozprowadzamy. Omlet z farszem zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 45-55 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w folii przez 10 min. Po tym czasie roladę kroimy i podajemy. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

    Pozdrawiam!
    Luka Li
    szalonapatenia@gmail.ru

  16. Kolorowe szaszłyczki

    składniki
    4 piersi z kurczaka świeżego
    papryka żółta i czerwona
    pieczarki
    cebula czerwona
    oliwa
    sól
    przyprawa do kurczaka
    papryka słodka
    patyki do szaszłyków

    przygotowanie
    Piersi z kurczaka umyć i pokroić na dość dużą kostkę; włożyć do miski , zalać 5 łyżkami oliwy, dodać przyprawę do kurczaka , słodką paprykę i sól, dobrze wymieszać – odstawić do lodówki na min. 2 godz. (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić na całą noc, wtedy kurczak ślicznie nasiąknie i będzie delikatny po upieczeniu) . Paprykę kroimy w kostkę , pieczarki na ćwiartki, cebulę na grubsze kawałki.
    Na patyki nabijamy paprykę , kawałek kurczaka, pieczarkę, kawałek kurczaka, cebulkę i znów od nowa :)
    Na rozgrzany grillowy ruszt kładziemy szaszłyki pieczemy 25 minut i przewracamy na druga stronę , tą także 25 minut.
    Kurczak jest delikatny i idealnie przyprawiony ; najlepiej smakują z tzatzikami

    http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/c1/ff/b2/c1ffb25168cab8fbc5c228d2c631cb04.jpg

  17. Moja ulubiona potrawa z kurczakiem w roli głównej to Burritos z kurczakiem. Przepis ten przywiozłem z wycieczki do Meksyku :)

    składniki: 280 g piersi z kurczaka, 2 łyżki domowej przyprawy do taco, pół dużej czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano, 2 duże pszenne tortille

    przygotowanie: Piersi kroimy w kostkę, lekko solimy i posypujemy przyprawą do taco. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 10 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Na środku każdej tortilli układamy połowę farszu, całość zawijamy. Grillujemy z obu stron na patelni. Podajemy z kwaśną śmietaną.

  18. Dla mnie faworytem wśród dań z kurczakiem w roli głównej jest makaon penne z kawałkami kurczaka, cukini, kabaczka w sosie z pomidorów, czosnku i mascarpone. Rewelacja! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.