Hummus uwielbiam, kupuję ciecierzycę w puszce a potem stoi biedna i czeka, aż nie zapomnę że ją mam. Dzisiaj otworzyłam szafkę a tam ciecierzyca no to cóż było robić ;)
Hummus
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem
- 3 łyżki sezamu
- 1 ząbek czosnku
Wszystko włożyć do blendera i zblendować na jednolitą masę. Podawać z grzankami.
Ten przepis bierze udział w akcji ” Odkryj Kujawski ze smakiem” , bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu „ZPierwszegoTloczenia.pl„, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
zbieram się i zbieram, aby zrobić hummus :D
Kocham hummus, no i jest bardzo zdrowy. Ja tuz przed zjedzeniem często dodaje ciut harissy (pikantna pasta z papryki, ale węgierska papryka w tubce tez może byc, tylko, ze nie mam jej pod reka). Polewam tez oliwa z oliwej, ale rozumiem ze jak na konkurs to musi byc ich olej :)
We Francji często podaje sie hummus nie na kanapeczkach ale jako sos do malutkich kawałków np marchewki czy selera, albo listkow cykorii. Macza sie po jednym w hummussie i do buzi. Tak na aperitif przed jakimś przyjątkiem…
Pozdrawiam
Bardzo smakowite smarowidełko:) Pasowałoby do mojego chleba i Madziowych bułeczek:) pozdrawiam Uleńko
Ulla zostało jeszcze? Ja już do Was jadę.
oj, jak ja to dobrze znam :)
o, Nika jesteś genialna zaraz dostanę warzywka to będę je tak maczać .. bo hummus zabrałam do pracy :):)
ps. harissa ..stoi i czeka .. zostanie wykorzystana już niedługo :)
Jola, oj tak pyszne smarowidełko :) to czekam na Twój chleb :)
Karolina dla Ciebie ..zawsze :)
Ulcik a ile czosnku do tego oleju? I sezam zwykły biały, tak. Ale prażysz go na patelni czy taki prosto z torebki? Jeszcze nigdy hummusu nie jadłam ale lubię różne pasty.
PS. Truskawkówka po 5 latach stania jest babdzo, bardzo dobra. I moc ma rzetelną :)
ja mam czosnek z olejem w jednym :)
A sezam wrzuciłam nie prażony.
Cieszę się że truskawkówka smakuje :)
pyszny taki humus z grzanką:)
O mniam, jak apetycznie wygląda! :)
Chętnie bym spróbowała. Świetny pomysł .
Ulcik ,dziękuję za udział w konkursie, nie zapomnij o podesłaniu linków. Pozdrawiam :)
Wygląda przepysznie :)
oj, to fakt :)
Majanko, dzięki za miłe słowa :)
Nie zapomnę, ale jeszcze jeden przepis czeka :)
Shinju :) dziękuję !