To już 4 lata jak piszę tego bloga i w związku z tym bez zbędnych słów zapraszam na urodzinową imprezę czyli konkurs.
Konkurs trwa : od 26.07 – 15.08.2013
Zadanie : Zaproponuj napój, potrawę – jaką byś przyniósł / przyniosła na imprezę urodzinową mojego bloga – wszelkie propozycje mile widziane (propozycje zostaw w komentarzu )
Wybierać Zwycięzców będą ja + moja rodzina w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu ogłoszę wyniki.
Nagrody wysyłam tylko na terenie PL. Wszystkie nagrody są nowe, nieużywane.
Nagrody:
I – waga kuchenna ufundowana przez sklep Redcoon.pl
II – DVD – Jamie’s Chef – kucharz Jamiego
III – Fiskars obręcze do usuwania pestek z melona i avocado.
Nagroda specjalna dla każdego uczestnika to bon upominkowy w wysokości 20 zł za dokonanie zakupów w sklepie Redcoon.pl na kwotę 100 zł.
Skoro jest impreza urodzinowa, a w dodatku Twoja to wiadomo, że będzie na niej pełno ciast, ciasteczek, tart, tortów i masę innych słodkości. Ale wiadomo, że imprezy na tym nie przystają i wypadało by zjeść coś co nie jest słodkie, w formie przekąski na ciepło. Dlatego ja proponuję moją wersje Wołowiny po Seczuańsku. Jest to doskonałe danie na wszelakie imprezy z racji, że możemy je przygotować sporo wcześniej, a gdy tylko przyjdą goście poprzekładać do podgrzewaczy lub odgrzać kiedy zajdzie taka potrzeba.
SKŁADNIKI:
3 średnie pieczarki
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała cebula
1/2 kapusty pekińskiej
4-5 szt. grzybów Mun
2 ząbki czosnku
30 dkg zrazowej górnej
150 ml słodkiego sosu chilli
50 ml sosu ostrygowego
150 ml sosu teriyaki
30 ml oleju sezamowego
50 ml zwykłego oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso myjemy, obsuszamy i ścinamy na cienkie plastry. Następnie gotowe mięso przekładamy do miseczki, zalewamy 50 ml sosu teriyaki i odstawiamy je na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia wszystkie warzywa oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w juline, kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórko, a pieczarki kroimy w średniej grubości plasterki. W między czasie przygotowujemy sobie sos. Do miseczki wlewamy słodki sos chilli, sos ostrygowy i pozostałą część sosu teryiaki. Na patelnie wlewamy olej zwykły wraz z olejem sezamowym i przesmażamy zamarynowane dzień wcześniej mięso. Kiedy nasze mięso będzie gotowe, przekładamy je do miseczki. Wszystkie warzywa oprócz kapusty pekińskiej wrzucamy na patelnie, a następnie je przesmażamy. Gdy nasze warzywa będą już miękkie, dodajemy do nich kapustę pekińską, mięso, a dodatkowo całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przez chwilę nasze danie podduszamy na patelni. Gotową wołowinę po seczuańsku wykładamy na talerz.
Pozdrawiam :)
Oj musiałoby to być coś na prawdę pysznego;) jako numer 1 proponowałabym boskie włoskie tiramisu z jagodami i malinami. Jak szaleć to szaleń, myślę, że mile widziana byłaby też sałatka z sezonowego bobu z rukolą i parmezanem z kilkoma ziarnami świeżej kukurydzy oraz kilkoma pomidorkami koktajlowymi dla kontrastu. Jak też się nie skusić na dobry sorbet wieloowocowy przyniesiony w termosie. No i jako zwieńczenie małe tarty wieloowocowe również z owocami sezonowymi. Trzeba celebrować owoce sezonowe bo są pyszne i zdrowe, a do tego na każde przyjęcie się nadają i wszyscy się nimi z chęcią zajadają:) Wszystkiego dobrego z okazji 4 urodzin!:):)
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!
Jako, że to urodziny przyniosłabym dla Ciebie i wszystkich gości tort. Nie myśl jednak, że to byłby słodki tort. Zrobiłabym torb z sezonowych warzyw i regionalnych produktów.. Pyszny ale przede wszystkim zdrowy abyś zdrowo i szczęśliwie prowadziła bloga przez dalsze lata. Tort ze szpinaku, cukinii, regionalnych serów i z wieloma niespodziankami w środku. Jeszcze raz sto lat!
Ja przyniosłabym ze sobą składniki na drink mega truskawkowy:
Składniki na 1 drinka:
140 g mrożonych truskawek
90 g lodu (ok. 10 kostek)
50 ml wódki cytrynówki
sok z połowy cytryny
1 łyżka cukru
Wszystko zmiksować. Gotowe!
Wszystkiego dobrego! :)
Na imprezę urodzinową zajrzałabym do Ciebie z pysznym i oryginalnym, zielonym ciastem – czyli z „Leśną przygodą”, życząc Ci, byś ciągle odkrywała i przeżywała nowe przygody w Kuchni na Wzgórzu. ;) I byś nigdy nie traciła nadziei na to, co może przynieść kolejny dzień – wszak zielony to jej kolor… ;)
http://anulowe.blogspot.com/2013/05/z-wiedzmowej-kuchni-lesna-przygoda.html
:)
Moją propozycją jest:
„Polędwica wieprzowa podana na Ragoût z zielonej soczewicy, marchwi oraz pureé z ziemniaków”
Składniki:
60g zielonej soczewicy, namoczona przez 1 godzinę albo na noc
5 marchewek
3 ząbki czosnku
2-3 szalotki
620g ziemniaków
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła + 1 łyżeczka
1 łyżeczka miodu (można pominąć)
sól, pieprz, do smaku
200ml ciemnego sosu pieczeniowego
Sposób przygotowania:
1. Z polędwicy usunąć wszystkie żyłki i przerosty tłuszczu.
2. Soczewicę wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Czas zależy od czasu namaczania. Namoczona przez noc soczewica powinna gotować się około 10minut. Jednak około tego czasu sprawdzać czy jest już dobra.
3. Następnie odsączyć soczewicę i obmyć pod bieżącą zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odłóżyć na bok.
4. Rozgrzać piekarnik do 220°C
5. Marchewkę pokroić na równe małe kosteczki około 5mm.
6. Szalotki pokroić w cienkie piórka.
7. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
8. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i dodać marchew. Jeżeli chcemy, aby marchew miała lekko karmelowy posmak, dodać miodu.
Po paru minutach dodać szalotki i czosnek. Smażyć, aż marchew będzie miękka. Na sam koniec dodać soczewicę. Odstawić.
9. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.Jeżeli pokroi się ziemniaki w małą kosteczkę, szybko się ugotują.
10. Następnie dodać łyżeczkę masła i zróbić z nich purée. Dodać szczyptę pieprzu.
11. Polędwicę lekko obsmażyć. Dla średnio wysmażonej smażyć około 1/2minuty z każdej strony, do uzyskania brązowej cienkiej skorupki. Dzięki temu z polędwicy nie wypłyną wspaniałe soki podczas pieczenia. Jeśli chcemy, aby polędwiczka była dobrze wysmażona smażyć około 2minut z każdej strony. Najlepiej smażyć na patelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Posypać solą i pieprzem.
12. Rozwałkować ciasto francuskie na długość nieznacznie ponad długość polędwicy.
13. Polędwicę ułożyć po środku, na brzegu ciasta. Końcówki ciasta założyć do środka na zakładkę. Zrolować ciasto z polędwicą, tak aby otrzymać wałek. Posmarować koniec ciasta rozkłóconym jajkiem, aby skleić ciasto.
14. Położyć na blaszce do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem wierzch ciasta.
15. Piec 25minut albo aż ciasto będzie złociste.
16. Po tym czasie przełożyć polędwiczkę na deskę do krojenia i pozwolić chwilę „odpocząć”.
17. Pokroić polędwiczkę na cztery równe części.
18. Używając pierścieni do serwowania potraw ( o średnicy 10cm) nałóżyć na talerzu najpierw purée, następnie warzywa, a na końcu ułożyć kawałek polędwiczki.
19. Wszystko polać sosem pieczeniowym.
20. Podawać od razu.
Smacznego!
Zdrowe, chude, zielone, pyszne! PANCAKES BANANOWO-SZPINAKOWE :)
SKŁADNIKI:
– 2/3 szklanki płatków owsianych
– 2 jajka
– 1 banan
– 2 duże garści świeżego szpinaku
– (opcjonalnie) szczypta wanilii lub/i cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. Płatki owsiane wsypać do blendera i zmielić drobniutko niemal na „puder”.
2. Do zmiksowanych płatków dodać 2 jajka i banana, po czym zmiksować do połączenia się składników.
3. Do całości dorzucić szpinak i znów zmiksować; po połączeniu się składników można dosypać wanilię i cynamon, po czym znów zmiksować lub ewentualnie wymieszać łyżką.
4. Rozgrzać patelnię, rozprowadzić na niej masło lub oliwę, przelać ciasto na patelnię i smażyć po obydwu stronach.
Podawać z różnego rodzaju syropami i owocami. Zależnie od upodobań i kreatywności :)
Smoooth jazz for summer
Mój ulubiony koktajl to wariacja na temat coraz bardziej popularnych zielonych koktajli, powszechniej znanych pod amerykańską nazwą green smoothies. Koktajle powstają na bazie zielonych warzyw, bogatych w chlorofil (m.in. ma on doskonały wpływ na układ odpornościowy, no i coś dla Pań bojących się starości: działa neutralizująco na wolne rodniki, oczyszcza ciało z toksyn i dodaje energii).
Napoje dzięki zawartości chlorofilu są też doskonałym źródłem składników mineralnych. Są bogate w żelazo i kwas foliowy więc bardzo fajnie sprawdzają się jako pożywna przekąska dla kobiet w ciąży (potwierdzone przez bratową .
A skąd wzięła się nazwa mojego koktajlu? Otóż Smooth jazz to gatunek muzyczny, w którym improwizacja łączy się z tradycją i tak jest właśnie z moim koktajlem, ponieważ przygotowując zielone smoothies, mimo że dobór składników jest bardzo dowolny, należy zachować odpowiednie proporcje warzyw i owoców. Złota zasada mówi, że powinniśmy użyć 60% owoców na 40% warzyw, w ten sposób smaki świetnie się uzupełniają.
Składniki których użyłam:
2 duże garście rukoli
średni pęczek świeżej pietruszki
2 banany
2 kiwi
2 gruszki
kiść winogron
niepełna szklanka soku z ananasa (bez cukru)
pół puszki mleka kokosowego
szczypta imbiru
opakowanie jogurtu greckiego
sok z jednej limonki
miód do smaku (miód doskonale zastępuje cukier jeżeli ktoś lubi dosładzać koktajle)
Umytą pietruszkę i rukolę zmiksowałam z mlekiem kokosowym. Kiedy warzywa przybrały prawie jednolitą konsystencję, dorzuciłam do środka opakowanie jogurtu i część owoców pokrojonych na średniej wielkości cząstki. Sukcesywnie dodałam resztę owoców i sok ananasowy – tak by koktajl uzyskał odpowiednią gęstość. Na koniec całość doprawiłam imbirem, dodałam sok z limonki i dosłodziłam dwiema łyżkami miodu. Ja lubię tuż przed podaniem (zazwyczaj robię sobie jednorazowo większą ilość, ponieważ koktajl można spokojnie przechowywać w lodówce przez całą dobę) zmiksować porcję koktajlu z kostkami lodu, a jeśli mam ochotę na słodszy deser dorzucam dwie gałki lodów waniliowych.
Natomiast wszystkim niewierzącym w to, że zielone koktajle poza tym, że zdrowe są naprawdę pyszne opowiem na zakończenie co stało się z moim ostatnim dzbankiem zielonego smoothie, który schowałam wieczorem w lodówce. Towarzyszył mi wówczas w kuchni mój tata, nie wtajemniczony jednak w proces produkcji z wyraźnym zaciekawieniem zapytał co to za koktajl, że jest taki zielony… pomyślałam, że nie będę go straszyć warzywami i odparłam że to banany i kiwi nadały mu kolor. Oczywiście byłam pewna, że się nie skusi bo po pierwsze nie lubi surowych warzyw, a po drugie nie jest też zbytnim zwolennikiem owoców. Nie muszę mówić jakie było moje zdziwienie kiedy następnego dnia po powrocie z pracy zastałam w lodówce niemal pusty dzbanek… okazało się, że tata również został miłośnikiem zielonych smoothies
Sałata, szpinak, kapusta, bazylia zmiksowane z truskawkami, malinami, bananami czy jagodami, nawet jeśli takie połączenia brzmią absurdalnie to naprawdę tworzą wspaniałe duety,a lato to doskonały czas na eksperymenty i znalezienie swojego ulubionego zielonego koktajlu, dlatego polecam go wszystkim
***
Ulla, piękna okazja do imprezowania ! życzę Ci wielu, wielu lat przepysznego blogowania :) A ponieważ dzisiaj strasznie gorąco to przyniosłam coś dobrego do picia :)
Smoothie z ananasa i bazylii
składniki : 1 dojrzały ananas,
pęczek bazylii,
kostki lodu,
ok. 0,5 – 1 l przegotowanej albo mineralnej wody,
sok z 1 – 2 dużych cytryn,
miód do smaku
sposób przygotowania : ananasa obrać dokładnie, pokroić miąższ na kawałki. Wrzucić do dużego naczynia. Dolać sok z cytryny, wodę i dorzucić liście bazylii – zmiksować. Posłodzić trochę do smaku płynnym miodem. Podawać mocno schłodzone albo z kostkami lodu.
4 lata! sto lat!
Sałatka makaronowa ogórkowa : 3 ogórki świeże, makaron w kształcie ryżu, pęczek koperku,20 deko wędliny drobiowej,majonez,czosnek 3 ząbki. Do ugotowanego i ostudzonego makaroniku dodajemy pokrojone w kostkę ogórki,wędlinę, posiekany koperek,czosnek przeciśnięty przez praskę.Doprawiamy majonezem,można do smaku solą. Smacznego :)
Gratuluję i życzę dalszych pomysłów kulinarnych.
Ja przyniosła bym na urodzinowe przyjęcie pyszną roladę wieprzową.
Rolada wieprzowa Eli
1.20-1.50 szynki wieprzowej surowej
15 dkg szynki wędzonej w plastrach
20 dkg sera żółtego w plastrach
20 dkg pieczonej papryki czerwonej z oleju
pieprz
sól
2 cebule
1 kostka mięsna
1-2 łyżki mąki pszennej
marynata:
3 łyżki oleju z papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka czosnku granulowanego
2 łyżki sosu chili słodko-ostry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka warzywka
białe,bawełniane nici kuchenne
woreczek do pieczenia w piekarnika
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Naciąć mięso tak by powstał duży prostokąt i rozbić tłuczkiem.Płat mięsa oprószyć pieprzem i solą.Na mięsie rozłożyć plastry szynki,dwie warstwy plastrów sera i paprykę,zostawiając 4 cm wolnego miejsca na jednym węższym końcu mięsa.Całość ściśle zwinąć zaczynając od krótszego końca (pusty pas mięsa ma być na końcu,żeby farsz nie wychodził z rolady) i obwiązać nićmi kuchennymi..Cebule drobno posiekać.Składniki marynaty wymieszać.Roladę włożyć do worka,wlać marynatę,rozprowadzić po całym mięsie,dodać cebulę i spiąć zapinką.Włożyć mięso do lodówki na kilka godzin,czym dłużej tym lepiej.Kostkę mięsną rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.Mięso wyjąć z lodówki,odpiąć,wlać bulion mięsny,ponownie spiać i włożyć do brytfanki.Piec przez około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Po upieczeniu pokroić roladę na grube plastry.Powstały sos zlać do rondelka,ewentualnie dolać wody i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!
Wszystkiego najlepszego:)
Ja na urodzinki przyniosłabym:
zielone piwko – troche inne poniewaz nie przypomina smaku piwa;)
http://elastokrotka.blogspot.com/2013/06/oszukane-piwo-patryka.html
Pozdrawiam:)
Wszystkiego naj :)
A oto nasza propozycja: „Torcik z malinami” – http://kuchniainthecity.blogspot.com/2013/07/torcik-z-malinami.html
Składniki
Na ciasto:
4 jajka
100g cukru
100g mąki
szczypta soli
Na mus malinowy:
300ml purée z malin
6 listków żelatyny
150g cukru
400ml śmietany kremówki
Na galaretkę malinową:
200ml purée z malin
4 listki żelatyny
Należy również przygotować 200g malin do przybrania torciku.
Wykonanie
Do zrobienia ciasta można użyć albo gotowego purée z malin, albo samemu je przygotować.
Do otrzymania 500ml purée potrzeba około 750g malin. Maliny wystarczy zmiksować przy pomocy blendera a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i purée jest gotowe.
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Oddzielić żółtka od białek.
Zmiksować żółtka z cukrem a następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy. My użyliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 25cm. Piec 10-12 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Mus malinowy:
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.
Podgrzać malinowe purée, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ubić schłodzoną śmietanę na sztywno i wmieszać do malinowego purée. Tak przygotowaną masę wylać na spód ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aż do dokładnego stężenia musu.
Galaretka malinowa:
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.
Podgrzać malinowe purée, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie wylać galaretkę na stężony mus malinowy i delikatnie poukładać na niej maliny. Odstawić do stężenia do lodówki na minimum dwie godziny.
Smacznego!
Wszystkiego najlepszego „4-latku”- czas gna niesamowicie.
Proponuje na Twoje przyjęcie porzeczkowy torcik bezowy.
Pyszny, lekki i kwaskowy, orzeźwi przyjęcie i nada mu oryginalnego charakteru.
Zapraszam.
Składniki na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
120 g masła
1 jajo
szczypta soli
Składniki na bezę:
5 białek z jaj
1 łyżeczka octu jabłkowego
niepełna szklanka cukru
500 g porzeczek białych i czerwonych
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajo i zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Z 2/3 ciasta rozwałkować placek wielkości tortownicy czyli 20 cm.
Z reszty ciasta zrobić wałek i wylepić boki tortownicy.
Ciasto ponakłuwać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać ocet a następnie dodawać po trochu cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści.
Do masy bezowej włożyć umyte i osączone porzeczki.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Temperaturę nastawiamy na 140 stopni i suszymy naszą bezę przez ok.1,5 godziny lub do momentu aż piana zbrązowieje.
Po upieczeniu ciasto schłodzić a następnie włożyć na 2 godziny do lodówki.
Jeszcze raz wszystkiego dobrego i aby wena trwała i blog cieszył rzesze czytelników :-)
Na przyjęcie z okazji 4 latek bloga przyniosłabym pyszne ciasto czekoladowe, wprost rozpływające się w ustach:
Składniki:
150 g mlecznej czekolady
70 g gorzkiej czekolady
200 g masła
150 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka wanilii
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g orzechów włoskich
Orzechy zmielić w maszynce lub zmiażdżyć w moździerzu. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, umieszczając mniejszy garnek w większym z wrzącą wodą. Jajka utrzeć z cukrem i powoli, ciągle mieszając dodać najpierw czekoladę, następnie wanilię, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu orzechy włoskie. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Smacznego :)
ja proponuję kruche ciasto:http://www.moniamieszaigotuje.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-bita-smietana-i-borowka.html
KRUCHE CIASTO Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKĄ
składniki:
500 g mąki krupczatki
250 g margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
330 ml śmietany 30 %
3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
150-200 g borówek
2 łyżki cukru waniliowego
Zagnieść ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder,wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem. Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto dobrze się zarumieni. Ciasto wystudzić, spód posmarować dżemem. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i wyłożyć na posmarowane dżemem ciasto.Na wierzchu ułożyć borówki.
lub tez takie koreczki:http://www.moniamieszaigotuje.blogspot.com/2013/07/caprese-troche-inaczej.html
CAPRESE TROCHĘ INACZEJ
składniki:
20 kulek małych mozzarelli
20 listków bazylii zielonej i fioletowej
6 pomidorków suszonych z oleju
20 pomidorków koktajlowych
Na krótkie patyczki do koreczków nadziewamy po jednej małej kulce mozzarelli owinętej listkiem bazylii i po jednym pomidorku koktajlowym. Do 6 koreczków dodatkowo dałam pomidory suszone. Pomidorka suszonego można dodać pomiędzy mozzarellę a pomidorka lub też jak są duże owinąć mozzarellę. Jako podstawy do koreczków użyłam żółtej cukinii. Odcięłam tylko jeden bok aby równo stała.
Rolada szpinakowa z soczewicą
Rolada:
Składniki:
– szpinak świeży lub mrożony (ok. 500 g)
– 4 jajka
– 1 łyżka mąki gryczanej
– tymianek, pieprz ziołowy
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrażamy i dusimy z czosnkiem na patelni, aż do odparowania wody lub, jeżeli mamy świeży, to płuczemy, szatkujemy i dusimy z czosnkiem na patelni do odparowania wody.
2. Do masy szpinakowej dodajemy przyprawy, mąkę, 4 żółtka.
3. Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy z masą szpinakową.
4. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową.
5. Pieczemy w 180 stopniach – ok. 30 minut.
6. Po upieczeniu, zwijamy roladę, razem z papierem i odstawiamy do wystygnięcia.
Farsz z soczewicy:
Składniki:
– szklanka czerwonej soczewicy
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– rozmaryn, majeranek, pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa szatkujemy i gotujemy do miękkości razem z soczewicą i przyprawami.
2. Po ugotowaniu – całość blendujemy na gładką masę (ja wolę, gdy nie jest dokładnie zblendowana, ale zależy od preferencji). Można również dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek dla lepszej konsystencji i lepszego przyswojenia witamin.
3. Ewentualnie doprawiamy po małej degustacji
Rozwijamy roladę, nakładamy masę na całość, zwijamy i chłodzimy w lodówce.
Smacznego
Wszystkiego najlepszego! Życzę samych smakołyków :) Na urodziny przyniosłabym sałatkę z kurczakiem gyros i grzankami :) Kolorowo, szybko i smacznie. Myślę, że każdemu by smakowała :) – > Przepis:
Składniki:
– 200g piersi kurczaka,
– 200g sałaty lodowej lub innej,
– 100g sera żółtego,
– 2 duże pomidory,
– 1 ogórek,
– grzanki (1/2 szklanki),
– przyprawa gyros,
(sos sałatkowy)
– sos sałatkowy paprykowo-ziołowy,
– 3 łyżki wody,
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić do smaku i usmażyć na patelni. Sałatę umyć, podzielić na kawałki i ulożyć w misce. Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser pokroić w słupki. Wszystkie składniki po kolei układać na sałatę. Całość posypać grzankami.
Chwilę przed podaniem przygotować sos sałatkowy: wsypać sos do szklanki, dodać 3 łyżki wodu i 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Sałatkę polać gotowym sosem.
zdjęcie tutaj: http://4.bp.blogspot.com/-LX-zSOV-Aus/UgFevzClwsI/AAAAAAAABF8/Nw6dA-sApkA/s1600/20130806_190046.jpg -> przepis z mojego bloga: http://katarzynagotuje.blogspot.co.uk/2013/08/saatka-z-kurczakiem-gyros-i-grzankami.html
Pozdrawiam serdecznie, Kasia ; )