Risotto danie, którego dawno już u nas w domu nie było. Ale jako, że jest w miarę szybkie w przygotowaniu i pyszne, zrobiłam je ostatnio w czasie leniwego sobotniego popołudnia.
Risotto z kurczakiem i bobem
- 15 szt bobu ugotowanego i wyłuskanego ze skórek
- 1 opak. ryżu do risotto Halina
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 szkl. wina białego wytrawnego
- 0, 5 litra wywaru drobiowego
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżeczki świeżo startego parmezanu
- świeżo zmielony pieprz
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w miarę drobno. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać cebulę z czosnkiem i przesmażyć, po chwili dodać ryż i mieszać do momentu kiedy ryż zrobi się szklisty, wtedy podlać go winem białym, przykryć i zostawić tak na 3 minuty, potem dodać kurczaka wymieszać i dolać wywaru drobiowego. Mieszać co parę minut, bo ryż lubi się przypalać. Gdy ryż będzie miękki ( taki ugotowany al dente ) dodać bób i jeszcze chwilę potrzymać całość pod przykryciem. Podawać posypane parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
A ja niedawno szukałam przepisu na risotto z bobem i kurczakiem wlaśnie. A tu proszę :)
Smakowitości. Pozdrawiam :)
oj, naprawdę pyszne było !
To danie popisowe mojego męża :D Pyszne ze wszelkimi dodatkami :D