Jajecznica jesienna, bo dzisiaj pierwszy dzień jesieni. Szybkie, pożywne i bardzo smaczne :)
To śniadanie dla J.
Jajecznica jesienna
- 3 jajka od naszych domowych kur
- 1/2 cebuli pokrojona w piórka
- 1/2 papryki czerwonej z domowego krzaczka
- 1 pomidor lima
- 3 plastry wędzonego boczku
- Przyprawy Kamis Specialite: pieprz czarny, sól morska, ognista mieszanka przypraw
- masło + łyżka oleju
( szybkie zdjęcie na mokrej od rosy suszarce do prania )
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, boczek kroimy w kosteczkę, pomidora myjemy, kroimy i zdejmujemy skórkę, paprykę kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej + masło i podsmażamy cebulę, boczek po chwili dodajemy paprykę wraz z pomidorami, całość przesmażamy. Po chwili dodajemy jajka, energicznie mieszamy i szybko doprawiamy solą i pieprzem z serii Specialite Kamisa, Gdy całość się zetnie, przekładamy na talerz i posypujemy Ognistą mieszanką przypraw Specialite Kamis. Podajemy z kromeczką chleba posmarowaną masłem. Smacznej niedzieli !
I jeszcze jedno zdjęcie :
Jak to się mówi: „dobra jajecznica, nie jest zła”:)
Jesli jesienna jajecznica to ja polecam jajecznicę z kurkami, których teraz jest mnóstwo w lasach.
Składniki:
ok. 1 kg świeżych kurek (l mozna dodac mrożone, ja polecam m,rozone kurki z Malpolu)3-4 duże ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól
ewentualnie pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1.Ilość czosnku i pietruszki należy dobrać według gustu.
2.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i chwilę podsmażać.
3.Następnie wrzucić kurki i smażyć na dość dużym ogniu (żeby puściły jak najmniej wody), mieszając,do momentu zrumienienia.
4.Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką i jeszcze chwilę podsmarzyć, ciągle mieszając.
5.Podawać natychmiast.
Smacznego!
A ja polecam jajecznice z rydzami http://straga.pl/sniadania/jajecznica-z-rydzami/
Takiej wersji jeszcze nie próbowałem, a jak smakuje to wkrótce się okaże, problem tylko z tymi domowymi jajami i domową papryczką , reszta jakoś pójdzie ;-)