Zostały Ci resztki mięsa z poprzedniego dnia ? Nie wiesz jak je wykorzystać ?
Zapraszam do przeczytania wpisu jak ja zmieniłam resztki łopatki w całkiem inne danie.
Zostało mi trochę łopatki, którą dzień wcześniej podałam na obiad jako wieprzowinę szarpaną ( tu przepis ). Nie lubię wyrzucać jedzenia, to mięso podałam w kanapkach, ale zostało tak na oko 1/3 tej porcji, a żeby na kanapki nikt nie miał ochoty, a ja nie miałam pomysłu na kolejny obiad. Wystarczył szybkie sprawdzenie zawartości zamrażarki i szybko ją przerobiłam :) I powstało naprawdę smaczne danie, które znikło szybko. Uwielbiam w daniach wykorzystywać mrożonki, nie trzeba ich obierać, kroić wszystko jest już gotowe :) Ten przepis to przepis na danie szybkie w przygotowaniu :)
Jak wykorzystać łopatkę z dnia powszedniego
- łopatka
- 1 opakowanie gotowych kopytek
- marchewka z groszkiem Poltino
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- pieprz
Na parze gotujemy marchewkę z groszkiem, ale tak żeby została lekko twardawa.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione mięso i marchewkę z groszkiem, dolewamy wodę, mieszamy i zmniejszamy gaz i całość przykrywamy pokrywką. Gdy to się dusi, na patelni podsmażamy kopytka. Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku ( u mnie tylko pieprz ). Do patelni z mięsem dodajemy kopytka wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie obiadu zajmuje 10-15 minut, a wszystko jest pyszne !