Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste

Zostały Ci resztki mięsa z poprzedniego dnia ? Nie wiesz jak je wykorzystać ?

Zapraszam do przeczytania wpisu jak ja zmieniłam resztki łopatki w całkiem inne danie.

 

jak-przerobic-karkowke

 

 

Zostało mi trochę łopatki, którą dzień wcześniej podałam na obiad jako wieprzowinę szarpaną ( tu przepis ). Nie lubię wyrzucać jedzenia, to mięso podałam w kanapkach, ale zostało tak na oko 1/3 tej porcji, a żeby na kanapki nikt nie miał ochoty, a ja nie miałam pomysłu na kolejny obiad. Wystarczył szybkie sprawdzenie zawartości zamrażarki i  szybko ją przerobiłam :) I powstało naprawdę smaczne danie, które znikło szybko. Uwielbiam w daniach wykorzystywać mrożonki, nie trzeba ich obierać, kroić wszystko jest już gotowe :) Ten przepis to przepis na danie szybkie w przygotowaniu :)

 

Jak wykorzystać łopatkę z dnia powszedniego

  • łopatka
  • 1 opakowanie gotowych kopytek
  • marchewka z groszkiem Poltino
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Na parze gotujemy marchewkę z groszkiem, ale tak żeby została lekko twardawa.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione mięso i marchewkę z groszkiem, dolewamy wodę, mieszamy i zmniejszamy gaz i całość przykrywamy pokrywką. Gdy to się dusi, na patelni podsmażamy kopytka.  Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku ( u mnie tylko pieprz ).  Do patelni z mięsem dodajemy kopytka wszystko razem mieszamy.

marchewka-groszek-przepis

Przygotowanie obiadu zajmuje 10-15 minut, a wszystko jest pyszne !

Dodaj komentarz