Lubisz orientalne dania ? Jeśli tak, to wpis właśnie dla Ciebie
Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :)
Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw i mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu.
Karkówka z warzywami w pięciu smakach
( porcja dla 4 osób )
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przyprawy pięciu smaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 biała część pora
- 2 cm imbiru
- 2 zielone cebulki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki jasnego sezamu
- makaron soba
Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym i dodać przyprawę pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w podłużne paseczki. Zieloną cebulkę pokroić i odstawić.
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę i czosnek wraz z imbirem, po przesmażeniu zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać resztę oleju i przesmażyć na nim mięso, po chwili dodać warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć.
Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty.
Podawać z ryżem lub tak jak u nas z makaronem soba, posypać sezamem.
Pyszne, smacznego !
Inne przepisy Kuchnie świata
Za karkówką nie przepadam, ale lubie wszystko w wesji „pięć smaków”, dlatego z przyjemnością wykorzystam twój przepis, ale przygotowują klasycznego kurczaka :)