Kaszotto z burakami i serem pierwszy raz jadłam zrobione przez Angelikę z okazji Restaurant day który organizowaliśmy .. i i zakochałam się .
A potem gdy tylko była okazja prosiłam Angelikę żeby je przygotowała, aż nadeszła ta chwila, że zrobiłam je sama.
Kaszotto z burakami i serem kozim ( porcja na 1 osobę )
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 podłużne nieduże buraki czerwone
- 2 łyżki startego sera koziego ( lub mały kawałek miękkiego )
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Buraki myjemy i pieczemy w folii do miękkości ( 200 C około 45 minut ), potem buraki obieramy i ścieramy na tarce do warzyw.
Ser kozi jeśli mamy tzw twardy to ścieramy na tarce, a jak miękki to go rozdrabniamy.
Kaszę gotujemy w wodzie, odcedzamy i mieszamy z burakami i serem, dodajemy oliwę i świeżo zmielony pieprz .. i gotowe !
Smacznego !
Jaki mega prost przepis, takie lubię najbardziej! I nazwę kaszotto też lubie :-)
W pierwszej chwili myślałam po zdjęciu że to danie z ryżem, ale jest kaszą pęczak, więc jeszcze lepiej bo ją uwielbiam. Ile tego sera koziego na taką porcję dodajesz, bo nie widze w składnikach.
To cała ja ;) jak piszę przepis to już myślę co jadłam ;) i tak zapomniałam, ale już uzupełniłam !
dziękuję :))
:)
Co za wspaniały przepis! Muszę go wykorzystać!!
Noo rewelacja! Wspaniale wygląda, będę musiała je przygotować :)
Agnieszko, dziękuję za miłe słowa :)
smacznego !
to musi byc boskie, jadłam coś podobnego niedawno w restauracji, muszę zrobić w domu :)