Kaszotto z burakami i serem kozim

Kaszotto z burakami i serem pierwszy raz jadłam zrobione przez Angelikę z okazji Restaurant day który organizowaliśmy .. i i zakochałam się .

A potem gdy tylko była okazja prosiłam Angelikę żeby je przygotowała, aż nadeszła ta chwila, że zrobiłam je sama. 

 kaszotto z burakami i kozim serem

 

Kaszotto z burakami i serem kozim ( porcja na 1 osobę ) 

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak 
  • 1 1/2 szklanki wody 
  • 2 podłużne nieduże buraki czerwone 
  • 2 łyżki startego sera koziego ( lub mały kawałek miękkiego ) 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

 

Buraki myjemy i pieczemy w folii do miękkości ( 200 C około 45 minut ), potem buraki obieramy i ścieramy na tarce do warzyw. 

Ser kozi jeśli mamy tzw twardy to ścieramy na tarce, a jak miękki to go rozdrabniamy.

Kaszę gotujemy w wodzie, odcedzamy i mieszamy z burakami i serem, dodajemy oliwę i świeżo zmielony pieprz .. i gotowe ! 

kaszotto z burakami

Smacznego !