Kaszotto to nic innego jak risotto, do którego przygotowania zamiast ryżu używamy kaszy, u mnie tym razem kasza jaglana. Kasza jaglana, który ostatnio cieszy się dużo popularnością, bo ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, o które jesienią musimy szczególnie dbać. A przy okazji do tego dania wykorzystałam część białego wina Celebro, które ostatnio dostałam w ramach współpracy. Wino pyszne, aromatyczne, orzeźwiające z lekko owocową nutą.
Kaszotto z kurczakiem i białym winem
- 30 dkg kaszy jaglanej
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 250 ml białego wina Celebro
- 1 l wywaru warzywnego
- 100 gram masła
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchewkę i też ją przesmażamy. Zdejmujemy wszystko z patelni do miski i wsypujemy na patelnię kaszę, zalewamy winem i połową wywaru. Mieszamy, dodajemy kurczaka i mieszamy, jeśli płyn nam odparuje uzupełniamy go wywarem,ew. dodatkowym winem. Pamiętajmy, o mieszaniu bo kasza lubi się przypalać, zostawiamy pod garnkiem mały ogień i co jakiś czas mieszamy czekając aż kasza zmięknie, kurczak się udusi. Po 20-25 minutach wyłączamy garnek, przykrywamy pokrywką na jakieś 10 minut. Podajemy gorące, wraz z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
O patrz jaglana i kaszotto. Super pomysł
Wygląda bardzo smacznie. A i kaszotto i ryżotto lubię :)
dzięki :) a ryżotto też lubię ;)
dzięki Karolina :)