Rafaello – ciasto proste i pyszne w smaku

Rafaello czyli kokos, oj mój ulubiony smak. Tym razem przepis na to ciasto znalazłam w najnowszym numerze Claudii i nie sposób było mu się oprzeć, tak więc i jest. Szczerze to chyba moje drugie lub trzecie ciasto z masą jako taką, więc na zdjęciach to za pięknie pewnie nie wygląda, ale co nie wygląda też dobrze smakuje. Ja serdecznie polecam !

Rafaello

Rafaello 

( przepis z moimi zmianami )

  • biszkopt ( tu przepis )
  • 2 szklanki mleka
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka śmietany 30%
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki wiórków kokosowych ( u mnie Kresto ) + 0,5 szklanki
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów Backmitt + 3 łyżki
  • 100 gram masła

 

1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. W misce wymieszać żółtka z mąkami i mlekiem. Dolać do garnka i mieszać, dosypać wiórki kokosowe, mielone migdały i mieszać do zagotowania ( uwaga robi nam się gęsta budyniowa masa). Masło dodać do masy i wmieszać je w nią.

Biszkopt przekroić przez pół przełożyć masą, z góry przełożyć też masą i posypać wiórkami i resztką orzechów ( 3 łyżki).

Rafaello , Celebro

Ciasto jest pyszne, wilgotne i nie za słodkie ale pełne aromatu kokosa i migdałów, a do niego kieliszek delikatnego różowego wina Celebro i już jesteśmy w raju.

 

11 myśli na temat “Rafaello – ciasto proste i pyszne w smaku

  1. Uwaga początkujący! To ciasto się nie nadaje dla laików, jest przepyszne, ale osoby które nie mają nic wspólnego z gotowaniem lepiej żeby się trzymały z daleka :)

  2. dlaczego ? ja przyznaję w ciastach nie jestem najmocniejsza co widać po blogu ;) ale tu nie widziałam nic strasznego :)

  3. Rafaello to kokos plus migdały, czyli tak jak w tym przepisie, a nie tak jak w innych przepisach – tylko kokos. Chyba, że ktoś w ustach Rafaello nie miał… Moje gratulacje ;) skorzystam z tego przepisu.

Dodaj komentarz