Rafaello czyli kokos, oj mój ulubiony smak. Tym razem przepis na to ciasto znalazłam w najnowszym numerze Claudii i nie sposób było mu się oprzeć, tak więc i jest. Szczerze to chyba moje drugie lub trzecie ciasto z masą jako taką, więc na zdjęciach to za pięknie pewnie nie wygląda, ale co nie wygląda też dobrze smakuje. Ja serdecznie polecam !
Rafaello
( przepis z moimi zmianami )
- biszkopt ( tu przepis )
- 2 szklanki mleka
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka śmietany 30%
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki wiórków kokosowych ( u mnie Kresto ) + 0,5 szklanki
- 0,5 szklanki mielonych migdałów Backmitt + 3 łyżki
- 100 gram masła
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. W misce wymieszać żółtka z mąkami i mlekiem. Dolać do garnka i mieszać, dosypać wiórki kokosowe, mielone migdały i mieszać do zagotowania ( uwaga robi nam się gęsta budyniowa masa). Masło dodać do masy i wmieszać je w nią.
Biszkopt przekroić przez pół przełożyć masą, z góry przełożyć też masą i posypać wiórkami i resztką orzechów ( 3 łyżki).
Ciasto jest pyszne, wilgotne i nie za słodkie ale pełne aromatu kokosa i migdałów, a do niego kieliszek delikatnego różowego wina Celebro i już jesteśmy w raju.
Oj lubię to ciacho, lubię!
oj, ja też .. coraz bardziej :)
Mmm, wygląda smakowicie :)
dziękuję :)
Uwielbiam rafaello, w ogóle kokos uwielbiam :)
Pozdrowienia :)
Majanko, to tak jak ja :) pozdrawiam!
PYCHA ,a mam pytanie ile to ma ok. kalorii?
Uwaga początkujący! To ciasto się nie nadaje dla laików, jest przepyszne, ale osoby które nie mają nic wspólnego z gotowaniem lepiej żeby się trzymały z daleka :)
dlaczego ? ja przyznaję w ciastach nie jestem najmocniejsza co widać po blogu ;) ale tu nie widziałam nic strasznego :)
szczerze, nie wiem :)
Rafaello to kokos plus migdały, czyli tak jak w tym przepisie, a nie tak jak w innych przepisach – tylko kokos. Chyba, że ktoś w ustach Rafaello nie miał… Moje gratulacje ;) skorzystam z tego przepisu.