Przepis na ketchup z cukinii mignął mi kilka razy na Facebooku i szczerze jak tylko zobaczyłam cukinię w dobrej cenie postanowiłam go spróbować.
Ketchup z cukinii zapraszam do przeczytania wpisu.
Cukinię ja uwielbiam w każdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku, lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików na zimę :)
Ketchup z cukinii
- 1,5 kg młodej cukinii ( czyli takie nie większe niż 25 cm wąskie sztuki )
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 łyżeczka chilli
- 15 dkg cukru
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżeczkę pieprzu czarnego
- 500 ml sosu pomidorowego ( u mnie mój ulubiony z Lidla )
Ja całość przygotowałam w Speedcooku a Ty możesz to zrobić w zwykłym garnku :)
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce lub używamy robota kuchennego który zetnie ją na miazgę :) Potem siekamy lub rozdrabniamy za pomocą robota obraną cebulę, obrany czosnek i umytą paprykę ( bez pestek ) wszystko dokładnie siekamy. Przekładamy do garnka z cukinią i gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy, znowu gotujemy około 15 minut, dodajemy przyprawy i raz jeszcze gotujemy 15 minut. Po tym czasie całość blendujemy i przekładamy do wyparzonych ( u mnie w piekarniku w 200 C ) słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.
A teraz najgorsze przed nami oczekiwanie na otwarcie słoików po pierwszym śniegu .. jak myślicie uda nam się ?
UPDATE :)
Ten wpis pisałam wieczorem, rano chciałam zrobić zdjęcia – dlatego zostawiłam specjalnie trochę ketchupu w słoiczku a rano .. zastałam pusty słoiczek i tłumaczenie rodziny .. to było pyszne !
Jedna myśl na temat “Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań”
Możliwość komentowania jest wyłączona.