Kiełbasa domowa wędzona w woku !
Kiełbasa domowa wędzona w woku ! zobacz jakie to proste :) Tak, tak proste.
Potrzebujemy świeżo zrobionej domowej kiełbasy ( przepis tu ), woka, zrębek drewnianych przeznaczonych do wędzenia, kilku patyczków i już :) A dzięki temu będziemy mieć pyszną nie dość że własnoręcznie zrobioną kiełbasę to jeszcze własnoręcznie uwędzoną.
Kiełbasa domowa wędzona w woku
- kilka sztuk kiełbasy surowej
- zrębki drewniane
- papier do pieczenia / folia aluminiowa
- wok
Woka wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na to garść zrębek, robimy kratkę z patyczków ( u mnie pałeczek chińskich ).
Na kratce układamy kiełbasę, podpalamy ogień pod wokiem minimalny, czyli najmniejszy z możliwych, zakrywamy woka pokrywką i idziemy sobie na 2 godziny daleko ;)).
Żartuję, czasami sprawdzamy czy wszystko dobrze się wędzi.
Potem kiełbasę zdejmujemy z naszego rusztu i zjadamy :) uwaga znika w tempie ekspresowym.
Te brązowe miejsca w zdjęciach kiełbasy – to miejsca gdzie kiełbasa nam się rozwinęła i zostały puste jelita które szybciej się uwędziły i zmieniły kolor ;) ale kto by się tym przejmował :))
Wow, a ja nawet mam sprzęt. Muszę spróbować.
ha ! to do pracy :)
pozdrawiam !
Ulla
Zawsze to co przygotujemy sami w domu smakuje najlepiej. Tak też jest z wyrobami, które sami sobie uwędzimy. Idealny aromat i smak jest w dużej mierze też zależny od porządnej domowej wędzarni.