Kisiel żurawinowy
Jedna z Sióstr mojej Mamy, przygotowała na Wigilię nowość.
(przepis wprost od Niej )
Kisiel żurawinowy
- 1 litr żurawiny
- goździki
- cynamon
- mąka kartoflana
- 300 g cukru
1 litr żurawiny /umytej i przebranej , ale bez przesady/ rozgnieść w rondlu ubijaczką do ziemniaków, zalać wodą, pogotować z gozdzikami i kawałeczkiem cynamonu / ilość wg uznania/, przecedzić. Odlać pół szklanki płynu i jak ostygnie rozpuścić w nim 2-3 łyżki mąki kartoflanej. Zagotować przecedzony sok z cukrem /do smaku ale około 300 g na pewno, żeby nie był za kwaśny / i zagęścić zimną częścią soku , ciągle mieszając, zagotować. Ja , na miseczki położyłam po parę świeżych żurawin i na to wylałam kisiel. Stygnie szybko. Smacznego.
Polecam był pyszny !
I tym smakołykiem chciałabym życzyć Wam
wspaniałego 2011 roku, odkrywania nowych smaków, poznawania nowych osób, spełniania marzeń !
wspaniałego 2011 roku, odkrywania nowych smaków, poznawania nowych osób, spełniania marzeń !