Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

kisiel żurawinowy

Jedna z Sióstr mojej Mamy, przygotowała na Wigilię nowość.

(przepis wprost od Niej )

Kisiel żurawinowy

  • 1 litr żurawiny
  • goździki
  • cynamon
  • mąka kartoflana
  • 300 g cukru

1 litr żurawiny  /umytej i przebranej , ale bez przesady/  rozgnieść w rondlu ubijaczką do ziemniaków, zalać wodą,  pogotować z gozdzikami i kawałeczkiem cynamonu / ilość wg uznania/, przecedzić. Odlać pół szklanki płynu i jak ostygnie rozpuścić w nim 2-3 łyżki mąki kartoflanej. Zagotować przecedzony sok z cukrem /do smaku ale około 300 g na pewno, żeby nie był za  kwaśny / i zagęścić zimną częścią soku , ciągle mieszając, zagotować. Ja , na miseczki położyłam po parę świeżych żurawin i na to wylałam kisiel. Stygnie szybko. Smacznego.

Polecam był pyszny !

I tym smakołykiem chciałabym życzyć Wam
wspaniałego 2011 roku, odkrywania nowych smaków, poznawania nowych osób, spełniania marzeń !