Klops wieprzowo drobiowy – przepis na taki obiad przyszedł mi do głowy w momencie kiedy zmieliłam łopatkę wieprzową i szczerze nie chciało mi się robić kotletów mielonych po raz setny. Tak, więc powstał ten klops .. pyszny !
Obiad szybki w przygotowaniu, a efekt pyszny.
Klops wieprzowo – drobiowy
- 60 dkg zmielonej łopatki
- 30 dkg zmielonego mięsa z piersi z kurczaka
- 1 duża cebula obrana i drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku obrane i drobno pokrojone
- 1 kopiata łyżki chrzanu luksusowego
- pierz
- jajko
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek
- kilka ogórków konserwowych
Mięsa łączymy w misce dodajemy chrzan, jajko, cebulę i czosnek, rozdrobiony chleb tostowy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy formę ( najlepiej podłużną ) na dnie układamy warstwę mięsa na niej ułożyłam całe jajka na twardo i ogórki konserwowe, na to nakładamy resztę mięsa, przykrywając jajka i ogórki.
Formę wstawiamy do kolejnej formy wypełnionej wodą ( do 3 cm ) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 160 C. Pieczemy do momentu gdy klops z góry się przyrumieni .
Ja podałam klops z gotowanymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. Był pyszny ! Jeśli zostanie Ci klops możesz go znieść jako wędlinę na kanapkę.