Klops wieprzowo drobiowy, przepis na pyszny obiad

Klops wieprzowo drobiowy – przepis na taki obiad przyszedł mi do głowy w momencie kiedy zmieliłam łopatkę wieprzową i szczerze nie chciało mi się robić kotletów mielonych po raz setny. Tak, więc powstał ten klops .. pyszny ! 

Obiad szybki w przygotowaniu, a efekt pyszny.

klops wieprzowo drobiowy

Klops wieprzowo – drobiowy

  • 60 dkg zmielonej łopatki 
  • 30 dkg zmielonego mięsa z piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula obrana i drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku obrane i drobno pokrojone
  • 1 kopiata łyżki chrzanu luksusowego 
  • pierz
  • jajko 
  • 2 kromki chleba tostowego 
  • 2 jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek
  • kilka ogórków konserwowych

Mięsa łączymy w misce dodajemy chrzan, jajko, cebulę i czosnek, rozdrobiony chleb tostowy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

klops1

Przygotowujemy formę ( najlepiej podłużną ) na dnie układamy warstwę mięsa na niej ułożyłam całe jajka na twardo i ogórki konserwowe, na to nakładamy resztę mięsa, przykrywając jajka i ogórki.

Formę wstawiamy do kolejnej formy wypełnionej wodą ( do 3 cm ) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 160 C. Pieczemy do momentu gdy klops z góry się przyrumieni .

klops wieprzowo drobiowy

Ja podałam klops z gotowanymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. Był pyszny ! Jeśli zostanie Ci klops możesz go znieść jako wędlinę na kanapkę.