Światowy Dzień Pizzy + KONKURS

 Światowy dzień pizzy już dzisiaj i z tej okazji mam dla Was informację jak zrobić perfekcyjną pizzę wedle przepisu z Pyszne.pl oraz konkurs !

 

2015-infographic-orange

Infografika pochodzi z serwisu Pyszne.pl

A teraz konkurs dla Was:

1. Konkurs trwa od 9.02 do 15.02.15

2. Zadanie konkursowe w komentarzu pod tym wpisem zostaw przepis na swoją ulubioną

pizzę

3. z komentarzy wybiorę 3 wpisy które zostaną nagrodzone voucherami w kwocie 50 zł od Pyszne.pl

4. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.

5. Na zgłoszenie emailowe od Zwycięzców czekam 7 dni pod adresem email : kuchnianawzgorzu@gmail.com

 Info dotyczące wykorzystania kuponów :

Bony, które są do wygrania w konkursie można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę. 

Rozwiązanie konkursu  ZWYCIĘZCY 

 

24 myśli na temat “Światowy Dzień Pizzy + KONKURS

  1. Pizza z kurczakiem, avokado i kolendrą – ukłon w stronę wschodu

    Ciasto
    szklanka mąki (używam, pełnoziarnistej – jest zdrowsza i mniej kaloryczna
    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki oliwy
    mały kawałeczek (2x2cm) drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli

    Dodatki
    1 avokado
    1 pomidor
    1 kula mozzarelli di bufala
    Swieża kolendra
    2 piersi z kurczaka
    6 cebulek dymek (ze szczypiorem)
    1/4 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
    1/3 szklanki białego wina
    2 łyżki oliwy
    łyżka oleju sezamowego
    1/3 szklanki sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka świeżo startego imbiru
    1/2 łyżeczki pokruszonego strączka chili

    Drożdże rozpuszczamy w wodzie, z odrobiną cukru, odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy do tego drożdżową wodę i oliwę. Wyrabiamy, odstawiamy na co najmniej pół godziny.
    Kiedy ciasto rośnie w Twojej ciepłej kuchni przygotuj kurczaka.
    Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i zwykłym pieprzem, zamarynuj w mieszance z sosu sojowego, imbiru, czosnku, chilli i oleju sezamowego
    Odłóż na 15 minut, a potem smaż 2 minuty, mieszając, na oliwie. Dodaj białe wino. zredukuj. Następnie dodaj dymkę pokrojoną na kawałki długości 2-3 cm i zmiażdżony czerwony pieprz. Smaż kolejne 2 min, mieszając.

    Wałkujemy cienko (jeśli trzeba, podsypując mąką) i przekładamy na blachę (może być lekko naoliwiona i rozsmarowana cienko pędzlem, dla pewności, że pizza nie przylgnie do blachy).

    Na pizzy poukładaj obrane ze skórki pomidory (wystarczy 1). Na wierzchu połóż mozarellę (wystarczy pół kuli). Porozkładaj kawałki kurczaka, piórka czerwonej cebuli (ok.0,5 cebuli) i kawałki awokado (też pół). Posól i popieprz. Wkładaj do nagrzanego na maxa piekarnika na 5-7 min. Brzegi powinny być rumiane.

    Po wyjęciu posyp obficie świeżą kolendrą, pamiętaj, że w kolendrze łodyżki są cenne – dają piekny aromat i smak.

    Smacznego!!!

  2. Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :)

    Składniki – ciasto:
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    30 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli

    Przygotowanie:
    Podgrzej mleko, tak aby było ciepłe, ale nie wrzało. Rozpuść w nim drożdże, odstaw na 20 minut. Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z pszenną, dodaj jajko i sól, następnie rozrobione drożdże. Zagnieć pożądanie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut.

    Składniki – farsz:

    0,5 kg pieczarek
    1 papryka
    3 duże cebule
    1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    200 g piersi z kurczaka
    przyprawy: sól himalajska, curry, zioła prowansalskie, pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli
    Przygotowanie:
    Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki pokrój, umyj, paprykę również pokrój i dodaj wszystko do cebuli. Przykryj i duś ok. 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś, a także pomidory z puszki, przypraw. Smaż be przykrycia (zredukuje to ilość powstałej wody) ok. 15-20 minut.

    Dodatkowo:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ser/mozzarella

    Kiedy farsz się gotuje dokończ ciasto, które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut.
    Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. UWAGA! Jeżeli nie dodajesz sera (ja tak jadam i wg mnie ser jest zbędny) pomiń etap ponownego wsadzenia do piekarnika :)

  3. Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :)

    Składniki na ciasto:
    – 3 szklanki mąki
    – 1 szklanka mleka
    – 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g)
    – szczypta soli
    – 1 jajko
    – 1 łyżka oleju

    Składniki na farsz:
    – 6 średnich cebulek
    – 700 g świeżych pomidorów bez skórki
    – połowa opakowania papryki w paski (500 g)
    – opakowanie pieczarek w oleju (375 g)
    – przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne

    Dodatkowo:
    – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    – tarta mozzarella light/dowolny ser

    Przygotowanie:
    1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    2. W tym czasie przygotuj cebulkę. Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody, posól. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia.
    3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut.
    4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i wyłóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut.

    Smacznego :)

  4. Ja z kolei polecam w wersji z tuńczykiem, oliwkami z anchois i cebulą.

    Zaczynamy od ciasta drożdżowego.
    W szklance ciepłej wody z odrobiną cukru rozpuszczamy drożdże (1/4 kostki cz. ok. 25 g), ok. 2-3 szklanek mąki wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże z wodą, ok. 2 łyżek oliwy, pół łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i odchodzić od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Tak ok. 40 minut wystarczy. Można np zanurzyć miskę z ciastem w ciepłej wodzie.
    W międzyczasie przygotowujemy składniki nadzienia. Tuńczyka z puszki odsączamy na sitku, oliwki oraz pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka.
    Czas na przygotowanie sosu pomidorowego:
    sos pomidorowy – ok 200 ml. – zawsze używam ulubionego, przetestowanego, w kartonie, kupowanego w jednym z sieciowych sklepów :)
    bazylia, oregano – suszone, tak po 1 łyżce
    oliwa – 1 łyżka
    czosnek – 1-2 ząbków
    sól, pieprz do smaku
    Do garnka wlewamy oliwę, następnie sos pomidorowy, dodajemy suszone zioła, wyciskamy czosnek do środka, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

    Gotowe ciasto wyjmujemy, jeszcze raz wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na cienki placek. Z wierzchu smarujemy oliwą, dajemy cienką warstwę sosu pomidorowego, układamy kawałki tuńczyka, oliwki, pomidory, cebulę, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 10-15 minut, aż się ładnie zarumienią brzegi ciasta.
    Serwujemy gorącą, pachnącą…palce lizać… :)

  5. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Pizzy!
    Dla mnie koniecznie spód musi być z mąką pełnoziarnistą (pszenną lub orkiszową – dla zdrowia), cienki lub gruby. Nasze ulubione dodatki to karmelizowana cebulka, wędzony bundz i polska szynka dojrzewająca. Taki polsko-włoski mariaż! :-)

    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  6. Pizza focaccia
    250 g mąki
    1 torebka suchych drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mielonego kminku
    15 g smalcu
    30 ml wody
    4 ząbki czosnku
    Farsz:
    100 g szynki wędzonej surowej
    50 g oliwek czarnych
    oliwa
    2 żółtka
    gruboziarnista sól
    Mąkę połączyć z suchymi składnikami, zetrzeć na tarce schłodzony smalec, dodać wodę i zagnieść. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wygnieść rękami, rozwałkować , wyłożyć do natłuszczonej formy na pizzę i ciasto naszpikować czosnkiem pokrojonym w paski. Rozłożyć szynkę pokrojoną w paski wraz z oliwkami. Wierzch posmarować oliwą. Piec w 200 stopniach C 20 minut, a na 5 minut przed końcem posmarować pizzę roztrzepanymi żółtkami i posypać solą. Można też posypać dowolnymi ziołami. Podawać na gorąco lub zimno.

  7. Witam ja w domku zazwyczaj robię pizzerinki
    oto mój przepis
    1 kg mąki
    0,5 litra ciepłej wody
    50 -70 g świeżych drożdzy
    50 ml oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cukru
    drożdze z cukrem ,wodą i odrobiną maki wymieszać , i poczekać aż się uaktywnią , dodać wszystkie składniki i dobrze zarobić tak aby ciasto bylo jednolite , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok 15-30 minut.po tym czasie porozciagać i podzielić na małe części ( pizzerinki) – odstawić na czas zrobienia sosu –
    sos
    puszka pomidorów bez skóry z czosnkiem
    2-3 ząbki czosnku wycisniętego
    bazylia oregano , sól ,pieprz
    zblenderować i posmarować pizzeriki
    na posmarowane placki układać podduszone pieczarki , boczek ,szynkę lub salami , kukurydzę z puszki ( odcedzoną) serek feta – tak naprawdę można kombinować na wszystkie sposoby smakowe jak to co lubi – na koniec posypać serem zółtym i włozyc do nagrzanego piekarnika na 200 stopni piec ok 15 minut do zarumienienia się ciasta

  8. Pizza „Mniej znaczy lepiej”
    Na ciasto:1,5 szklanki mąki minus 4 kopiaste łyżki
    4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej (dodaje chrupkości, zwłaszcza gdy brak pieca do pizzy/kamienia)
    opuszka kciuka drożdży, szczypta soli
    ok. 3/4 szklanki mąki z łyżką dobrej oliwy
    W 3 łyżkach wody rozbełtać drożdże z łyżką mąki. Odstawić na 10 minut, wsypać resztę mąk, sól, dolać oliwę i tyle wody, żeby się ładnie gniotło. Odstawić do podrośnięcia.
    Farsz:
    Sos pomidorowy domowy (najlepiej wcześniej zrobiony- puszka pomidorów z czosnkiem, suszonymi pomidorami i oregano- podduszone do znacznego zagęczszenia)
    150 g buncu (bundzu)
    Oregano, tymianek- kto co lubi
    Do podania
    Kilka liści świeżej bazylii, drobno pokrojona dymka
    Po wyrośnięciu ciasta, ciasto CIENKO rozwałkować zagniatając rant. Posmarować sosem, rozłożyć porwany bunc, posypać ziołami i wstawić do pieca (250stopni, tzw. góra-dół na około15-20 minut, zależy od piecyka bo wbrew pozorom 250 st C jest rzeczą względną :)
    Wyjąć z pieca posypać zieleninką ew. skropić oliwą czosnkową i pałaszować brudząc paluchy.

  9. CIASTO I SOS Z PIECZONYCH PAPRYK DO PIZZY

    przepis na dwie duże pizze

    2 szklanki mleka
    2 łyżeczki drożdży instant
    4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka olivy

    Mleko grzejemy do temperatury 36 stopni , tzn. tak że jak je dotykamy to nas nie parzy:)Dodajemy drożdze , cukier , sól i mieszamy , na koniec posypujemy wierzch garstką mąki , odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować około 15 minut.
    Gdy rozczyn widocznie zwiększy swoją objętość dosypujemy resztę mąki oraz dajemy olive wyrabiamy jednolite ciasto około 10 minut , gdy ciasto będzie za mokre można podsypać troszkę mąką .
    Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny .
    Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na kształt pizzy i dodajemy ulubione składniki.
    Pieczemy w temp. 200 stopni aż się zarumieni około 15-25 minut.
    SOS Z PIECZONYCH PAPRYK DO PIZZY

    4 papryki czerwone
    4 pomidory
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 cebule
    1/2 główki czosnku
    1 łyżka vinegrette
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki olivy ( oliva chilli opcjonalnie)
    4 chilli (ostrość-medium)
    pieprz, zioła do smaku

    Papryki czyścimy , kroimy w grubsze paski polewamy olivą i wkładamy na 30 minut do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni .Po upływie tego czasu odkładamy do wystygnięcia.
    Pomidory kroimy na drobne kawałki i smażymy na olivie z cebulą pokrojoną w kosteczkę aż zmięknną dodając czosnek , posiekane chilli oraz przyprawy.Pomidory dodajemy do drobno posiekanej wcześniej upieczonej papryki i blendujemy dodając przecier pomidorowy , można dodać wiecej albo mniej w zależności od gęstości jaką chcemy otrzymać .

    PIZZA 3 SERY (ciasto jak powyżej)
    Dodatki (kolejność dawania na pizze ) :

    1 główka czosnku – drobno posiekana
    1 chilli zielone medium – drobno posiekane
    listki bazylii
    20 gram sera cheddar startego na tarce
    oregano suszone
    6 pieczarek pokrojonych
    pierś z kurczaka w plastrach – wcześniej upieczona lub grillowana
    sól
    papryka słodka – plastry
    ser mozzarella w plastrach
    listki bazylii
    6 pomidorków koktajlowych
    10 gram parmezanu tartego

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 250 stopni z termoobiegiem , a najlepiej termoobieg z grillem po okolo 8 minutach zmniejszamy do 180 i pieczemy okolo 5 minut :)

    Smacznego:)

  10. Moja ulubiona pizza nazywa się : Co w duszy gra :) Jej podstawą jest dobre ciasto, a reszta to co nam w duszy gra

    Składniki
    CIASTO:
    na dwie okrągłe pizze:
    25 dag mąki pszennej typ 650
    szczypta soli
    1 jajko
    10 g świeżych drożdży
    100 ml wody
    100 ml mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    1/2 łyżka oliwy

    NADZIENIE:
    2 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem
    2 łyżki ketchupu
    4 pieczarki
    4 pomidorki koktajlowe
    4 plastry boczku
    1/2 papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    100 g żółtego sera
    zioła dalmatyńskie do smaku
    sól i pieprz do smaku
    Sposób przygotowania
    1.
    Ciasto: Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto, wlewając w trakcie oliwę.Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek.
    2.
    Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki na połówki. Ketchup mieszamy w miseczce z pastą z suszonych pomidorów, smarujemy pizzę, rozkładamy na niej pozostałe pokrojone składniki,oprószamy solą pieprzem i ziołami dalmatyńskimi posypujemy startym na tarce serem żółtym.Wkładamy na nagrzanego piekarnika do 190*c pieczemy 15 minut.Podajemy gorącą.
    Smacznego!

  11. PIZZA SEROWA – ulubiona pizza domowników, przyjaciół i znajomych :)
    Ciasto:
    – 2 szklanki mąki
    – 2 łyżeczki soli
    – 10 g drożdży – w szklance na drożdże wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy na papkę, a potem dolewamy ciepłej wody do pełna (w zależności od wilgotności mąki można wlać jeszcze trochę wody – w sumie 250 ml)
    – 2 łyżki oliwy
    Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy ją solą, potem wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie mieszamy wszystko rękami, tak długo, aż ciasto będzie gładkie, czasami trzeba podsypać mąką lub dolać wody. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia a dokładniej do podwojenia wielkości ( nie mniej, nie więcej, trwa to ok. godziny ).
    Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia,oregano i łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista.
    Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy go jeszcze chwilę palcami aby odgazować. Kulę ciasta wałkujemy i układamy na blachę. Blachę można nasmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Uformowaną pizzę smarujemy naszym wcześniej zrobionym sosem. Na sos układamy ulubione sery: MOZZARELLA, Camembert, oscypek, ser pleśniowy i parmezan.
    Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 220 stopni i pieczemy ok. 10-15 min.
    Smacznego :)

  12. Pizza na aromatycznym cieście :)

    SKŁADNIKI –> CIASTO:
    – 2,5 szklanki mąki
    – 1 jajko
    – 3/4 szklanki mleka
    – 3 dag drożdży
    – szczypta soli
    – 2 łyżki oleju z czosnkiem
    SKŁADNIKI –> FARSZ:
    – 3 duże cebule
    – 250 g pomidorków koktajlowych
    – 1 papryka
    – 400 g pieczarek
    – 1 łyżka oleju z czosnkiem
    – słoiczek koncentratu pomidorowego
    – przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy

    PRZYGOTOWANIE:
    Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Podsmażamy na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Chwilkę dusimy. Następnie przygotowujemy pozostałe warzywa. Czyli, pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki pozostają bez naruszenia :D Gdy cebulka lekko zmięknie wrzucamy pozostałe składniki. Farsz dusimy do miękkości warzywek, pod koniec dodajemy wszelkie przyprawy i solimy.Ciasto –> Mleko lekko podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy na to farsz. Posypujemy startym serem (jeżeli ktoś preferuje bez, jak najbardziej polecam :)) I jeszcze chwilkę wkładamy do piekarnika, do momentu rozpuszczenia się serka :)

    Pizza wyśmienicie pachnie, ciasto jest delikatnie chrupiące, o aromatycznym smaku czosnku, który idealnie wkomponowuje się w pozostałe składniki. Całość tworzy wyśmienitą propozycję na udany posiłek :)

  13. Każdych walentynek przygotowuję coś nowego i specjalnego, jednak co roku jedno się powtarza. Nasz specjalna Walentynkowa Pizza. Ta pizza jest słodka niczym pocałunki. Egzotyczna, bo planować wspólne wyprawy, te bliższe i te dalsze. Tajemnicza, jak pierwsze spotkania i pikantna, przypominając wspólne noce. No i oczywiście zawiera bekon, bo kto nie lubi bekonu? ;)
    Ciasto wyrabiamy ulubionym sposobem. Po rozwałkowaniu smarujemy czekoladą lub Nutellą (słodkość). Posypujemy ananasem (egzotyczność). Dodajemy troszkę papryczki chili (pikantność). Bekon. Na koniec tajemniczy składnik, który zmienia się ku zaskoczeniu partnera (tajemniczość).
    Wstawiamy do piekarnika.
    Pizza rozgrzewająca umyły i serca jest gotowa! :)
    sylwiaagatarudnicka@gmail.com

  14. Moja ulubiona pizza:
    Ciasto
    – ½ szklanki ciepłej wody
    – 40 g świeżych drożdży
    – 5 szklanek mąki pszennej
    – 1 ½ łyżeczki soli
    – 1 ¼ szklanki wody
    – 2 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatki:
    – domowy przecier pomidory (około 2 szklanki) z oregano
    – 100 g świeżych grzybów z polskich lasów
    – 2 czerwone cebule
    – 250 g mozzarelli
    – 50 g suszonych pomidorów w oliwie
    – 2 łyżki octu balsamicznego
    – 50 g parmezanu
    Do ½ szklanki ciepłej wody wsypujemy świeże drożdże. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy 1 ¼ szklanki wody, oliwę z oliwek oraz wodę z drożdżami, łączymy. Po połączeniu ciasto zagniatamy przez ok. 5 minut, aż stanie się elastyczne. Przekładamy do lekko naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do podwojenia objętości ( około 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Na podsypanej mąką stolnicy formujemy pizze i za pomocą pędzelka lekko smarujemy oliwą.
    Na pizzy rozsmarowujemy domowy przecier pomidorowy. Następnie układamy podsmażone wcześniej z cebulką i 2 łyżkami octu balsamicznego grzyby z polskich lasów. Na grzyby wykładamy suszone pomidory i startą mozzarellę. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Po wyjęciu posypujemy pizzę startym parmezanem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  15. Domowa pizza na cienkim cieście. Składniki:
    * około 1 kg mąki
    * 4 łyżki oliwy (lub oleju)
    * 1,5 łyżki soli
    * 1/4 lub 1/2 kostki drożdży (w zależności od tego jak grube ciasto chcemy mieć, lub ile)
    * łyżeczka cukru
    * ciepła woda w szklance
    ——————
    Dodatkowe składniki opcjonalnie, chociaż wiadomo, że sos pomidorowy (lub koncentrat), ser czy pieczarki to raczej podstawa :)
    Ja zawsze dodaję paprykę, kukurydzę, cebulę, szynkę, czasami salami lub pepperoni.
    ——————
    Sposób przygotowania:
    Mąkę przesypać do miski (w związku z tym, musi być ona większa). Dodać 4 łyżki oliwy (może być także olej) oraz sól. Teraz przygotujemy drożdże. Rozkruszyć je i ‚wsypać’ do szklanki. Można (i polecam) dodać łyżeczkę cukru – dzięki temu drożdże szybciej wyrosną :). Zalać ciepłą wodą prawie całą szklankę. Poczekać, aż wyrosną, a następnie dodać do przygotowanej miski z mąką, solą i oliwą. Wymieszać i dodawać wody – lepiej, żeby ciasto było rzadkie i łatwo się wyrobi :) Ciasto o rzadkiej konsystencji nadaje się na pizze na grubym cieście, jednak my chcemy zrobić na cienkim, zatem dodajemy mąki i zagęszczamy ją. Żeby ją ‚wyrobić’ dokładniej to przekładamy na stolnice podsypaną odrobiną mąki i wyrabiamy rękoma jak najdokładniej. Następnie formujemy ‚kulkę’ wkładamy do miski i odkładamy, aby urosło. Ja osobiście wkładam tą miskę do większego garnka, stawiam na kuchence, a obok nastawiam wodę do czajnika tak, aby „wylot” był w stronę miski z ciastem. W ten sposób niejako ogrzejemy miskę i ciasto szybciej i lepiej wyrośnie :)
    Czekamy od 45 min do godziny. W tym czasie możemy przygotować i pokroić pożądane składniki, czyli zetrzeć ser, skroić cebulkę, pieczarki, ananasa itd. :) Byle nie przesadzać, bo może być problem z wyrośnięciem pizzy.
    Nastawiamy piekarnik. Jeżeli jest on z termoobiegiem, to najlepiej załączyć. Nastawiamy na temperaturę około 220 stopni.
    Kiedy ciasto już wyrosło podsypujemy stolnicę mąką, ręce także. Zagniatamy ciasto jeszcze raz, wykładamy na stolnicę i formujemy taki jakby ‚wałek’, aby podzielić na 3-4 porcje, z których zrobimy placki. Taki jeden kawałek wałka formujemy jak chcemy, w zależności od tego, na czym będziemy piec. Może być to kwadrat, może być koło, może być prostokąt – wedle uznania. Kiedy już rozwałkujemy równomiernie, to możemy położyć na blacie, na którym będziemy piec. Ja polecam także wspomniany blat delikatnie oblać olejem (za pomocą papieru kuchennego) – wtedy pizza nie będzie przywierać do blatu.
    Kiedy już mamy placek na blacie, możemy dodać składniki jakie chcemy. Sos, ser i dalej opcjonalnie :)
    Po około 7-10 minutach (w zależności od grubości ciasta i ilości składników) pizza powinna być gotowa. Najlepiej sugerować się kolorem ciasta – musi być brązowawe. Przekładamy ją na talerz, bądź inne naczynie i jak to się mówi…. Bon apetit!

    Smacznego!:)

  16. Oryginalna pizza z fetą i szpinakiem. Potrzebne będzie:
    1,5 szklanki mąki pszennej,
    oregano,
    bazylia,
    1 puszeczka koncentrat pomidorowy,
    150 g szynki gotowanej,
    150 g fety,
    pieprz,
    ząbek czosnku,
    200 g szpinaku,
    Sól,
    2 łyżki oliwa z oliwek,
    1/2 szklanki wody
    25 g drożdży w kostce,
    200 g sera żółtego

    Drożdże rozpuścić w przegotowanej, letniej wodzie, dodać

    oliwę i sól. Wymieszać, aż zaczyn będzie jednolity. Dodać do

    mąki, zagniatać ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie sprężyste.

    Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Szpinak płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, rwiemy na

    mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy

    szpinak, sprasowany czosnek i szczyptę pieprzu, potem dusimy

    do miękkości.
    Koncentrat rozrabiamy z wodą w proporcji 2/3, dodajemy po

    dużej szczypcie pieprzu, oregano i bazylii.

    Ciasto dzielimy na pół, wałkujemy na cienko. Blachę

    smarujemy olejem, wykładamy rozwałkowane ciasto, zawijamy na

    końcach, aby uzyskać grubsze ranty. Smarujemy sosem

    pomidorowym, następnie sypiemy ok.50 g startego sera. Na to

    rozkładamy połowę szynki, połowę szpinaku i połowę

    pokrojonej w kostkę fety. Całość przysypujemy drugim 50 g

    sera, posypujemy oregano. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku

    rozgrzanym do 220 stopni. Pizza jest gotowa, SMACZNEGO!!

  17. Najlepsza pod słońcem pizza która zawsze się uda. ciasto
    1/2 kg mąki pszennej
    mniej niż pół kostki drożdży
    1 szklanka mocno ciepłego mleka
    1/2 szklanki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oregano

    Mleko delikatnie podgrzewam, dodaje drożdże, sól, cukier,
    oregano i oliwę. Mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą
    mąkę. Mieszam łyżką drewnianą, następnie ugniatam przez ok.
    1 minutę. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia aż podwoi
    swoją objętość. Dzielimy na części i formujemy zgrabne
    okrągłe placki.

    Każdy z nich smarujemy sosem pomidorowym:

    800 g pomidorów z puszki
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek,sól, garść świeżych liści bazylii

    Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony czosnek. Podsmażamy
    wszystko, ale uważamy, by czosnek się nie przypalił,
    wrzucamy pomidory z puszki i gotujemy bez przykrycia, aż sos
    się zredukuje i będzie gęsty. Na koniec dodajemy sól i
    liście bazylii.

    Teraz kładziemy dodatki,włoska pizza jest przede wszystkim
    prosta więc nie należy przesadzać z dodatkami.
    Ja proponuję na każdy placek położyć szynkę parmeńską i ser
    mozzarella. Na ser układamy plastry świeżych pomidorów / lub
    małe pomidorki koktajlowe / – pieczemy w temp.ok 200 stopni
    C ok.10-20 minut .Gotowe – do tego lampka czerwonego
    wina i można świętować.

  18. Pizza w pół godziny.

    Ciasto:
    1/2 kostki drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    ok. 0,6 – 1kg mąki
    ok. 2-3 łyżek oleju

    Sos bolognese z torebki lub sos własnej roboty:
    Słoiczek przecieru pomidorowego
    Łyżeczka czosnku granulowanego
    Po łyżeczce : oregano, tymianku
    Doprawiamy solą
    Wszystko gotujemy

    Dodatki polecane

    Kiełbasa ( starta na tarce )
    Cebula
    Wędlina
    Pieczarki
    Papryka
    Fasola
    Kukurydza
    Ser topiony
    Ser żółty
    Ser mozzarella
    Zioła:
    Tymianek Oregano

    Drożdże rozrabiamy z wodą. Dodajemy do mąki (0,6kg) Wyrabiamy – gdy przywiera do rąk dosypujemy mąki. Gdy ciasto już wyrobimy dodajemy olej. Zostawiamy do wyrośnięcia, gdy mamy czas. Dla zapracowanych – ciasto wałkujemy na stolnicy oproszonej mąką. Rozwałkowane ciasto kładziemy na natłuszczoną olejem blachę. Ciasto polewamy olejem. Rozsmarowujemy sos. Układamy dodatki. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min.
    Po 20 minutach posypujemy serem i ziołami. Zostawiamy w piekarniku na 5-10 min

    Smacznego

  19. A ja jestem trochę czoko-świrem. Do wszystkiego dodaję czekoladę. Do mięs, to ryb, do kawy. Dlaczego pizza nie może być z czekoladą?!
    CIASTO:
    250 g włoskiej mąki pszennej do pizzy
    130 ml wody
    4 g suchych drożdży
    łyżka oliwy
    szczypta soli
    łyżeczka cukru

    SOS i pozostałe składniki:
    100 g mlecznej czekolady (można mleczną zastąpić gorzką, ale ja wolę na słodko)
    ok. 80 g białej czekolady
    20 suszonych śliwek
    2 banany
    garść orzechów włoskich
    ok. 200 ml mleka skondensowanego odtłuszczonego

    PRZEPIS:
    Jak zrobić ciasto? Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę i wyrób ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
    Piekarnik na 250 stopni.
    Podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Później przełóż placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstaw na 15 minut.
    Pokrój banany i śliwki w plasterki oraz posiekaj białą czekoladę.
    W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i połącz ją z mlekiem na gładką masę. Gotowy sos powinien być dość gęsty, ale jednocześnie na tyle płynny, by bez problemu można było rozsmarować go na cieście. Posmaruj sosem obydwa spody do pizzy. Na wierzchu każdej rozłóż plasterki bananów i śliwek oraz orzechy i posiekaną białą czekoladę. Wstaw pizze do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut.

  20. Kiedy Neapol odwiedziła królewska para – Margherita i Umberto di Savoia w roku 1889, Raffale Esposito- tamtejszy piekarz przygotował na ich cześć specjalną potrawę. Miała ona obrazować przywiązanie tamtejszego ludu do własnej tradycji, ale przy użyciu składników mozzarelli, pomidorów i bazylii danie zaprezentowało barwy narodowe Włoch. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza świata, do dziś znana na całym świecie jako margharitta.

    ciasto:
    500 g mąki pszennej
    300 ml wody
    12 g drożdży
    3 łyżki oliwy
    łyżeczka cukru
    szczypta soli

    passata pomidorowa:
    kilka ząbków czosnku
    starta mozzarella
    3 łyżki oliwy z oliwek
    inne dodatki wg uznania

    Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą i drożdżami rozpuszczonymi w letniej wodzie z cukrem, dodajemy 3 łyżki oliwy i wyrabiamy tak by nie było grudek.
    Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na minimum dwie godziny (miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką). (We Włoszech ciasto zostawia się do rośnięcia na całą noc.)
    Kiedy ciasto urośnie, blat lub stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienkie placki (ok 2 mm grubości).
    Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk, podsypujemy je mąką. Placki układamy na papierze do pieczenia, każdy z nich smarujemy passatą i układamy dodatki wg uznania, na koniec posypujemy startą mozzarellą, a brzegi polewamy oliwą z oliwek. Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10- 12 minut.

  21. PIZZA Z anchois i kaparami
    DLA mnie THE BEST

    CIASTO:

    300 g mąki
    3/4 łyżeczki soli
    20 g świeżych drożdży
    ok. 200 ml ciepłej wody

    DODATKI:
    3 pomidorki koktajlowe
    3 fileciki anchois
    kilka kaparów
    łyżka świeżych ziół
    2 plasterki sera z niebieską pleśnią
    garść startej mozzarelli

    Ciasto podzielić na kilka części, z każdej uformować okrągły placek. Pizze ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto sosem, posypać połową startego sera, a następnie wyłożyć resztę dodatków. Na koniec posypać resztą sera.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C. Piec 5-6 minut, aż pizza lekko się zarumieni.

  22. Pizza z orzeszkami solonymi i ziarnem słonecznika nie tylko dla wiewiórek:

    Niezawodne ciasto na pizzę (na 3 duże pizze o średnicy 28cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    3/4-1 szklanki letniej wody (tyle ile wchłonie mąka)
    1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek

    DODATKI:
    2-3 łyżeczki ziaren słonecznika
    60g sera feta
    orzeszki solone przypieczone na pateli
    sól/pieprz do smaku
    rukola do przybrania

    Drożdże zasypujemy połową łyżeczki cukru i zalewamy 1/4 szklanki wody. Odstawiamy na 15 minut, aż się „ruszą”. Mieszamy ze sobą mąkę i sól, dodajemy drożdże. Stopniowo dolewamy wodę, wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodzić od rąk. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy, ponownie wyrabiamy.
    Miskę smarujemy łyżeczką oliwy. Z ciasta formujemy kulkę i wsadzamy je do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
    Kładziemy dodatki na pizzę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250C. Piec 10-15 minut

  23. Oto przepis na nietypową włoską pizzę, zwaną Calzone, w mojej wersji z farszem z szynki, pieczarek, fety i szpinaku. Moja ulubiona!

    Na 4 porcje:

    Zaczyn:
    -25 g drożdży
    -Szczypta soli i cukru
    -Płaska łyżeczka mąki
    -1/4 szklanki ciepłej wody
    Drożdże pokruszyć, posypać mąką, cukrem i solą. Wymieszać z wodą, odstawić do wyrośnięcia.

    Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -łyżeczka oleju
    -około szklanki ciepłej wody
    -zaczyn

    Do mąki dodać zaczyn i olej i trochę ciepłej wody na oko, ale żeby ciasto nie było za rzadkie. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
    Farsz:
    -0,5 kg pieczarek
    -1 duża papryka
    -2 cebule
    -30 dkg szynki wędzonej
    -pół kostki sera feta
    -garść liści szpinaku
    -serek mascarpone
    -suszone bazylia, oregano, sól do przyprawienia
    -30dkg sera mozarella
    -1 jajko

    Cebulę i szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut, dodać szpinak i dwie łyżki mascarpone oraz przyprawy, wymieszać i dusić przez 5 minut na małym ogniu.
    Ciasto podzielić na kilka porcji i rozwałkować na kształt koła, ułożyć farsz na połowę, posypać potarkowanym serem mozarella i pokrojonym w kostkę feta oraz zawinąć tak jak pierogi. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagranym na 180 stopni piekarniku przez około 30-45 minut do zarumienienia.

  24. Pizza domowa – taka, że niech się każda z pizzerii schowa!

    ciasto:
    2 szklanki mąki
    płaska łyżeczka cukru
    3-5 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    1 jajko

    Przygotować rozczyn z drożdży roztartych z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu pod lnianą ściereczką. Po wyrośnięciu rozczyn wymieszać z mąką, jajkiem i 1/2 łyżeczki soli i dokładnie wyrobić. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie cienko rozwałkować i rozciągnąć na posmarowanej oliwą blasze. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione składniki.

    Ja zawsze obowiązkowo dodaję szynkę, krewetki i spooorą ilość ananasa. Bo pizza bez ananasa i owoców morza, to nie pizza przecież!

Dodaj komentarz