Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym
Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym
W zeszłym tygodniu na zaproszenie kampanii Enjoy European Quality Food (EEQF), uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych poświęconym prezentacji produktów z Europejskimi znakami jakości: ChNP, ChOG i GTS – były to wina, oliwa i sery.
W trakcie spotkania prowadzonego przez Cristinę Catese przygotowaliśmy
- Raviolo con ouvo
- Klopsiki ze szparagami i fondue serowym
- Tiramisu truskawkowe
Ja od razu ustawiłam się przy stanowisku, gdzie robiliśmy danie nr 2.
Tak więc przygotowałam to danie w domu na sobotni obiad. Smakowało i to bardzo, więc aby nie zapomnieć przepisu, już go zapisuje. Przepis jest prosty, jak to dania kuchni włoskiej.
Klopsiki ze szparagami na fondue serowym ( przepis z moimi zmianami)
- 5 białe kiełbasy surowe
- 2 cebule ( oryg szalotka bananowa )
- pęczek cienkich szparagów
- Oliwa
- Pieprz świeżo mielony
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- paczka gnocchi gotowych z B. ( bez tego składnika robiliśmy danie na warsztatach, ale pasują tu znakomicie )
- Śmietanka 30 %
- 150 gram mieszanki końcówek twardych włoskich serów ( pecorino, parmezan)
Obrałam cebulę i pokroiłam drobno. Szparagom odłamujemy końcówki i kroimy w plasterki, główki odkładamy.
Przecinamy kiełbasy, tak aby zdjąć z nich flak ( osłonkę ) i robimy z mięsa drobne kuleczki.
Na gorącą patelnie wlewamy oliwę ( tak ze 3 łyżki) i podsmażamy cebulę, dodajemy kulki z miesa układając jedna koło drugiej. Podsmażamy całość, delikatnie co jakis czas obracając kulki. Gdy będą już obsmażone z każdej strony, dodajemy wino i przykrywamy na chwile pokrywką.
W wytworzonej parze mięso nam dojdzie, zdejmujemy po chwili pokrywkę i dodajemy szparagi i gnocchi. Mieszamy, jeśli gnocchi wchłoną nam wino, dodajemy wodę ( u mnie ok 0,5 szklanki ). Mieszamy całość delikatnie, do momentu aż gnocchi będą miękkie.
W rondelku podgrzewamy śmietankę i gdy sie zagotuje dodajemy ser i mieszamy.
Na koniec na patelnie dodajemy główki szparagów.
Podajemy, najpierw na talerz dajemy 2 -3 łyżki sosu ( fondue serowe ) potem wykładamy zawartość naszej patelni z góry całość mozemy doprawić świeżo mielonym pieprzem.
( chciałam zrobić zdjęcie z ładnym zielonym tłem ;) )
Gotowe !