Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym

Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym

 

klopsiki z bialej kielbasy

 

Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym

W zeszłym tygodniu na zaproszenie kampanii Enjoy European Quality Food (EEQF), uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych poświęconym prezentacji produktów z Europejskimi znakami jakości: ChNP, ChOG i GTS – były to wina, oliwa i sery.

warsztaty-catese-kuchnia-wloska

W trakcie spotkania prowadzonego przez Cristinę Catese przygotowaliśmy

  • Raviolo con ouvo
  • Klopsiki ze szparagami i fondue serowym
  • Tiramisu truskawkowe

Ja od razu ustawiłam się przy stanowisku, gdzie robiliśmy danie nr 2.

 

enjoy-it-is-from-europe

 

Tak więc przygotowałam to danie w domu na sobotni obiad. Smakowało i to bardzo, więc aby nie zapomnieć przepisu, już go zapisuje. Przepis jest prosty, jak to dania kuchni włoskiej.

 

Klopsiki ze szparagami na fondue serowym ( przepis z moimi zmianami)

  • 5 białe kiełbasy surowe
  • 2 cebule ( oryg szalotka bananowa )
  • pęczek cienkich szparagów
  • Oliwa
  • Pieprz świeżo mielony
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • paczka gnocchi gotowych z B. ( bez tego składnika robiliśmy danie na warsztatach, ale pasują tu znakomicie )

 

  • Śmietanka 30 %
  • 150 gram mieszanki końcówek twardych włoskich serów ( pecorino, parmezan)

Obrałam cebulę i pokroiłam drobno. Szparagom odłamujemy końcówki i kroimy w plasterki, główki odkładamy.

Przecinamy kiełbasy, tak aby zdjąć z nich flak ( osłonkę ) i robimy z mięsa drobne kuleczki.

Na gorącą patelnie wlewamy oliwę ( tak ze 3 łyżki) i podsmażamy cebulę, dodajemy kulki z miesa układając jedna koło drugiej. Podsmażamy całość, delikatnie co jakis czas obracając kulki. Gdy będą już obsmażone z każdej strony, dodajemy wino i przykrywamy na chwile pokrywką.

W wytworzonej parze mięso nam dojdzie, zdejmujemy po chwili pokrywkę i dodajemy szparagi i gnocchi. Mieszamy, jeśli gnocchi wchłoną nam wino, dodajemy wodę ( u mnie ok 0,5 szklanki ). Mieszamy całość delikatnie, do momentu aż gnocchi będą miękkie.

W rondelku podgrzewamy śmietankę i gdy sie zagotuje dodajemy ser i mieszamy.

Na koniec na patelnie dodajemy główki szparagów.

Podajemy, najpierw na talerz dajemy 2 -3 łyżki sosu ( fondue serowe ) potem wykładamy zawartość naszej patelni z góry całość mozemy doprawić świeżo mielonym pieprzem.

( chciałam zrobić zdjęcie z ładnym zielonym tłem ;) )

Gotowe !