Kociołek z kurkami, jesienne danie

Kociołek z kurkami

kociołek z kurkami

Patrząc na wpis to ten przepis jest kolejnym regionalnym.. ale na ile regionalnym to nie wiem :) W każdym bądź razie rodzinnym na pewno :)

Kociołek z kurkami

Potrzebne nam będą :

Kociołek – gar – do postawieniu nad ogniskiem

  • Ziemniaki obrane, pokrojone w plasterki
  • Cebula
  • Por , pietruszka – zielone części
  • Kapusta – liście do wyłożenia dna
  • Grzyby kurki opłukane pokrojone
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Konserwa turystyczna / Gulasz Angielski

Do kociołka wkładamy liście kapusty i dodajemy por pokrojonego na wzdłuż, pietruszkę posiekaną i solimy i dodajemy ziemniaki, które zalewamy wodą. Wstawiamy kociołek nad ogień i czekamy do momentu zagotowania się ziemniaków. Cebulę dusimy na oleju w garnku i gdy będzie piękna i złocista dodajemy grzyby i dusimy ok. 30 minut, dodajemy pokrojoną konserwę i dusimy jeszcze razem przez około 10 min. Gdy ziemniaki będą ugotowane i woda nieodparowała, odlewamy wodę chochlą i później dodajemy grzyby. Dusimy wszystko ok. 15 minut, ale sprawdzając  żeby za bardzo się nie przypiekło. Podajemy gorące, rozgrzewa w zimne dni.

Jadłam w upalną niedzielę i było przepyszne :)