KONKURS -Lunch do pracy z makaronem Malma

Konkurs z Malmą  – lunch do pracy – czyli paczki z pysznym makaronem do wygrania.

lunch

 

Zadanie proste : 

w komentarzu tu ( na blogu ) podaj przepis na lunch z makaronem w roli głównej do pracy czyli taki który możesz ze sobą zabrać, możesz podgrzać w pracy, lub zjeść na zimno.

Regulamin:

1. zadanie do wykonania : w komentarzu tu ( na blogu ) podaj przepis na lunch z makaronem Malma w roli głównej do pracy czyli taki który możesz ze sobą zabrać, możesz podgrzać w pracy, lub zjeść na zimno.

2. czas trwania konkursu od 24.03.2014 do 5.04.2014, wyniki ogłoszę 7.04

3. wygrywają dwie propozycje, zostaną wybrane przeze mnie osobiście

4. nagroda – 2 zestawy po 12 paczek makaronów Malma każdy

5. wygrywający przesyłają swój adres na email kuchnianawzgorzu(at) gmail.com do 15.04.

<BR
6. nagrody przesyła sponsor konkursu czyli Malma

33 myśli na temat “KONKURS -Lunch do pracy z makaronem Malma

  1. Lekka sałatka z makaronem
    50g makaronu kokardki Malma
    60 g sałaty rukoli
    120 g łososia wędzonego
    100 g pomidorków koktajlowych
    połowa czerwonej cebuli
    4 łyżki słonecznika prażonego
    Sos:
    2łyżki musztardy dijon
    2 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka płynnego miodu
    pół łyżeczki koperku (opcjonalnie)lub inne ulubione zioła
    Łyżeczka octu winnego
    Sól, pieprz
    Wykonanie:
    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Sałatę myjemy i osuszamy , układamy w pojemniczku lub naczyniu, w którym zabierzemy sałatkę do pracy, dodajemy ugotowany i przestudzony makaron . Cebulę kroimy w cienkie piórka, a pomidory przekrawamy na połówki. Łososia rwiemy na mniejsze kawałeczki, układamy warstwami. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem
    Sos: musztardę dokładnie mieszamy z miodem i oliwą. Dodajemy ocet winny i koperek. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Miodowo – musztardowe penne z pomarańczą i orzechami włoskimi

    pół szklanki makaronu penne
    1/3 kostki sera typu Feta
    pół pomarańczy
    garść rukoli
    kilka orzechów włoskich
    łyżka suszonej żurawiny

    Miodowo-musztardowy vinegret:
    po 1 łyżce: oleju rzepakowego, wody, musztardy miodowej, miodu, soku z cytryny
    sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano

    Makaron gotujemy i przestudzamy.
    Fetę kroimy w drobną kostkę, a pomarańczę w cząstki.
    Mieszamy składniki na dressing.
    Łączymy makaron z rukolą i układamy w lunch box.
    Układamy fetę i pomarańczę, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną.
    Całość zalewamy dressingiem.

    SMACZNEGO! Sałatka jest idealna na wiosnę, nie dość, że kolorowa to lekko słodka i orzeźwiająca :)

  3. Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym

    – 250g Makaronu spaghetti Malma
    – 2 łyżki oliwy z oliwek
    – 1 cebula
    – ząbek czosnku
    – 300 pomidorów np. z puszki
    – bazylia
    – sól
    – starty ser np. Mozzarella

    Na rozgrzaną oliwę dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodajemy pomidory, dusimy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec doprawić szczyptą soli oraz dodać bazylię.
    Zagotuj wodę, odmierzając 1 litr na każde 100 g makaronu.
    Do wrzącej wody wsypujemy odrobinę soli i wrzucamy makaron – gotując na sposób Al dente.
    Makaron odcedzić. Nie płukać, ponieważ zależy nam na tym aby był sprężysty.
    Makaron nałożyć na talerze, dodać na górę sos i posypać świeżo startym serem.
    Smacznego!

  4. Sałatka dla leniwych:
    CONCHIGLIE RIGATE malma opakowanie
    Ogorek zielony
    Filet z piersi kurczaka
    Sos koperkowo-ziołowy

    Ugotowac makaron.Piers z kurczaka drobno pokroić i podsmazyc z ziolami(tutaj dowolnosc). Ogorka skroić w kostke. Wszystokko wymieszac i polać sosem. Gotowe:-)

  5. Makaron rurki z brokułem i marchewką w sosie z masła orzechowego z prażonymi orzeszkami ziemnymi.
    Pyszne, szybkie, smaczne na zimno jak i na ciepło ;)

    Składniki:
    -Porcja makaronu
    -0,5 brokuła
    -2 czubate łyżki masła orzechowego
    -1 garść orzeszków ziemnych
    -Odrobina oliwy z oliwek

    Makaron ugotować wedle zaleceń producenta al’dente.
    Brokuła umyć, obrać i ugotować al’dente. Patelkę rozgrzać z odrobiną oliwy wrzucić makaron i brokuła. Dodać masło orzechowe i podsmażać aż się całkowicie rozpuści tworząc sos ,a brokuł z makaronem będzie lekko przyrumieniony oraz chrupki.
    Na koniec wrzucamy posiekane orzeszki. Makaron przekładamy do pudełka.
    Smacznego!

    nataliekudli@gmail.com

  6. Najlepszy i szybki lunch jaki uwielbiamy razem z mężem to;
    składniki;
    Makaron Penne
    Mięso mielone
    Pomidory w puszcze
    Żółty ser
    Ząbek czosnku
    Cebulka i przyprawy wg uznania.
    Makaron gotuje al,dente, na patelni rozgrzewam trochę oliwy przysmażam cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebulka z czosnkiem jest zrumieniona dodaje mięso mielone i smażę jeszcze parę minut. Kiedy mięso z cebulką i czosnkiem, jest już prawie gotowe, dodaje puszkę pomidorów, i duszę przez 5 minut. Teraz wystarczy wszystkie składniki wymieszać z makaronem i danie gotowe. Na koniec posypuję żółtym serem pycha:)

  7. przepis na słoik rosołu z makaronem CAPELLINI NIDI

    Porcja rosołowa, udko, kilka skrzydełek
    3-4 litry wody
    włoszczyzna do rosołu + dużo marchewki <3
    1 cebula opalona
    pęczek natki pietruszki
    listek laurowy
    ziarenka pieprzu
    ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    wrzucamy mięso do zimnej wody, czekamy aż woda się zagotuje, wtedy wylewamy wodę, płuczemy garnek i wrzucamy wszystkie składniki poza pęczkiem natki pietruszki do garnka z wodą, i na wolnym ogniu gotujemy, zdejmując szumowinę. Pod koniec wrzucamy natkę. Gotujemy makaron gniazdka (capellini nidi), nakładamy na talerz, opychamy się aż nie będziemy mogli się ruszać, a jak już będziemy mogli wstać, to pakujemy zimny rosół do słoika z makaronem, zakręcamy. W pracy na podgrzewamy na kuchence lub w mikrofali, i cieszymy się gorącym obiadkiem w pracy.

    Poniżej zdjęcie jak podawać

    http://i.minus.com/iO559WrMDPVpz.jpg

  8. Kiedyś poprosiłam mamę o pierogi z jagodami-nie chciało jej się i zaproponowała alternatywę:)
    Ugotowała makaron kokardki, wypłukała go w zimnej wodzie i do lekkiego makaronu dodała świeże jagody,maliny i połączyła wszystko jogurtem jagodowym;) Od tamtej pory już nie jem pierogów z jagodami tylko jagodowy makaron! I uważam, że w takiej szybkiej prostej formie będzie idealny na wiosnę/lato do pracy:)

  9. 260 g makaronu Malma małe świderki
    2 piersi z kurczaka
    świeży ogórek
    sól , pieprz
    Makaron ugotować wg przepisu, jednocześnie usmażyć na oleju pokrojoną i przyprawioną według upodobań pierś z kurczaka. Gdy makaron będzie gotowy lać go i dodać ciepłą pierś wraz z niewielką ilości oliwy z patelni, na dużych oczkach zetrzeć ogórka wraz ze skórką odstawić na chwilę na sitku aby zszedł nadmiar soku, połączyć jak już makaron ostygnie, dodać majonez, przyprawić.

  10. Lekka, łatwa i szybka sałatka na drugie śniadanie:)

    Składniki
    100 g makaronu Fusilli Malma
    1 pomidor
    1 jajko
    1 garść kiełków rzodkiewki
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania

    Pomidora obrać ze skórki i pokroić, jajko ugotować na twardo, pokroić, kiełki przepłukać – dodać do makaronu, wymieszać z jogurtem, majonezem i przyprawami. Smacznego :)

  11. Podaje przepisik na sycylijski makaron” do pracy”
    Bedzie nam potrzebne-
    -makaronMalma Conchiglie Rigate- czas gotowania to zaledwie 8 minutek. Makaron jest al dente, muszelki wdziecznie pozawijane ze cale nadzienie dostanie sie do srodka i nie splynie na boki ..co spowoduje, ze danie bedzie bardzo smaczne.
    -Oliwa z oliwek, sol, pieprz
    -pomidory z puszki
    -mielone mieso dobrej jakosci wieprzowo-wolowe lub jakie kto lubi
    -parmezan nie utarty ale w platkach
    -duzo swiezej bazylii
    -czosnek
    -sparzone i obrane z skorki migdaly

    Gotujemy muszelki 8 min. Miedzy czasie w niskim ale szerokim rondlu dusimy mieso mielone ( najlepiej kupic kawalek miesa i samemu zmielic na najwiekszych oczkach ) z pomidorami w zalewie w kawaleczkach, dodajemy sporo bazylii, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek w plasterkach, przykrywamy. Gdy sie udusi natychmiast mieszamy z makaronem i wkladamy do pojemnika na zywnosc ktory zabierzemy do pracy. Oczywiscie pojemnik ktory mozemy wlozyc do mikrofali … Posypujemy nasze danie spora iloscia migdalow, platkami parmezanu, swieza bazylia… i nie przykrywajac wkladamy do lodowki. Na drugi dzien na prawde jest bardzo dobre tak chlodne , bo po wymieszaniu powstaje cos w rodzaju salatki gdyz “nadzienie “ dostaje sie do srodka muszelek.. Albo odgrzewamy. Jak kto lubi. I taka i taka wersja jest prawidlowa, nie nudna i bardzo smaczna… Nie zapominajmy ze makaron ma byc al dente – to nie klej do tapet …Smacznego!
    Szkoda ze nie mozna zamiescic zdjecia, bo robilam dzis na obiad :-)

  12. Pyszna sałatka z tuńczykiem
    pół opakowania makaronu muszelki
    puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    kilka paluszków krabowych
    łyżka soku z cytryny
    2-3 łyżki majonezu
    sól, pieprz do smaku

    Makaron gotujemy al dente. Do ostudzonego dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone paluszki krabowe, sok z cytryny, majonez oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do zamykanych pojemników, a na drugi dzień możemy cieszyć się pyszna sałatka w pracy!

  13. SZYBKI GULASZ Z CUKINI DO MAKARONU NA CIEPŁO I NA ZIMNO [OSOBIŚCIE WOLĘ TO DRUGIE] SKŁADNIKI:MAKARON JAKI KTO LUBI ŚWIDERKI, KOKARDKI, WSTĄŻKI .1 CEBULA 3 PAPRYKI RÓŻNOKOLOROWE. KIEŁBASA LUB KURCZAK LUB MORTADELA I ZNOWU CO KTO LUBI LUB MA POD RĘKĄ. OCZYWIŚCIE CUKINIA POMIDORY W PUSZCE LUB ŚWIEŻE [OCZYWIŚCIE JAK KTO WOLI] KILKA PIECZAREK :BIEZEMY JEDEN WIĘKSZY GARNEK NAJPIERW CEBULA POTEM KIEŁBASA LUB KURCZAK LUB MARTADELA CHWILĘ PODSMAŻAMY KROIMY PAPRYKĘ DODAJEMY, OD RAZU KROIMY CUKINIĘ DODAJEMY,PIECZARKI GRUBO KROJONE, POTEM O DRAZU POMIDORY JEŻELI KTOŚ UŻYWA ŚWIEŻYCH TRZEBA OBRAĆ ZE SKÓRKI .SKŁADNIKI SĄ DODAWANE JEDEN PO DRUGIM DUSIMY SOBIE OKOŁO 30 MINUT GULASZ SAM ZGĘSTNIEJE WRZUCAMY UGOTOWANY MAKARON MIESZAMY I WŁALA GOTOWE.POLECAM

  14. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

    Spaghetti w sosie szpinakowym
    Składniki:
    ½ opakowania makaronu typu spaghetti MALMA
    500 gram mrożonego szpinaku
    4 ząbki czosnku
    100 gram śmietany 18%
    100 gram serka topionego
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 łyżki masła
    1 opakowanie okrągłego sera pleśniowego Camembert np. Turek
    1 kostka rosołowa

    Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić zmiażdżony czosnek i przesmażyć, po czym dodać rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i chwilę dusić razem, całość posolić, dodać gałkę i pieprz. Nastepnie wlać śmietanę, dodać serek topiony i Camembert (obrany z pleśni) pokrojony na mniejsze kawałki. Całość mieszać i podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Gotowym sosem polać makaron i podawać bez żadnych dodatków.

    SMACZNEGO

  15. Gniazdko z pieczarką
    400g makaronu spaghetti
    5 średnich pieczarek
    Pół małego pora
    50g chudej szynki
    2. łyżki śmietany 18%
    Natka pietruszki
    sól,pieprz,vegeta
    Jajko i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić.Ogonki z pieczarek oraz pokrojony por podsmażyć na oleju,dodać przyprawę Vegetę,drobno pokrojoną szynkę i nafaszerować pieczarki.Obtaczać w jajku i tartej bułce,smażyć na rozgrzanym oleju.Jedną pieczarkę pokroić drobno i podsmażyć,podlać odrobiną wody,dodać sól,pieprz,śmietankę,Sos wymieszać z makaronem i nałożyć do miseczki,na środek ułożyć usmażoną pieczarkę,posypać natką pietruszki.

  16. Mój LUNCH z makaronem:)
    Makaron Penne Rigate
    kukurydza z puszki
    groszek z puszki
    2 jajka na twardo
    100g szynki drobiowej
    100g sera zółtego
    1/2 avokado
    4 łyżki majonezu
    do smaku sól pieprz, curry
    Szynak, ser jaja w kosteczke wymieszać z kukurydzą i rozgniecionym avokado, do tego szklanka ugotowanego makaronu, wymieszac dodać majonez(opcjonalnei jogurt) i przyprawy-sałatka sycąca-w pracy cięzko coś podgrzać więc na zimno jest wyśmienita- POLECAM jadłam ją na diecie bo ma dużo białka ;) Smacznego

  17. PENNE Z PIETRUSZKOWYM PESTO I SZPINAKIEM
    Makaron jest dość pracochłonny, ale w smaku niezapomniany.
    Składniki:
    PENNE RIGATE MALMA
    SZPINAK
    CZOSNEK
    DOMOWE PESTO
    BESZAMEL
    ORZECHY WŁOSKIE
    SER GORGONZOLA
    SER FETA
    przepis na domowe pesto
    GARSC ORZECHOW PINIOWYCH
    PARMEZAN
    CZOSNEK
    OLIWA
    PIETRUSZKA
    SÓL, PIEPRZ
    wykonanie:wszystkie skladniki oprócz oliwy blendujemy pod koniec małym strumieniem wlewamy oliwe, rowniez blendujemy
    przepis na beszamel
    1,5 szklanki MLEKA
    2 ŁYŻKI MĄKI
    2 ŁYŻKI MASŁA
    SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
    wykonanie:rozpuszczamy masło na małym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy małą ilość mleka i dalej energicznie mieszamy by rozbić grudki, dolewamy pozostałe mleko, gałkę, sól, pieprz i podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje.
    PRZEPIS NA MAKARON:
    Dusimy czosnek ze szpinakiem i pesto, dodajemy beszamel i gorgonzole, po rozpuszczeniu sera dodajemy orzechy i makaron, fetę kroimy w kostkę i posypujemy całość na talerzu;)
    Danie korzystniej smakuje na ciepło. SMACZNEGO!

  18. Łatwa i pyszna!
    Sałatka z makaronem farfalle na zimno do pracy ;)
    Składniki:
    -makaron farfalle ugotowany al’dente
    -suszone pomidory (pokroić w kwadraciki i zamoczyć na godzinę oliwie z dodatkiem bazylii, czosnku, pieprzu, cukru, octu czarnego balsamico, 2-3 łyżki oliwy)
    -czarne oliwki (kroimy w kółeczka)

    Wymieszać, schłodzić – wcinać w pracy. Uwielbiamy! ;)

  19. Rewelacyjna (!)
    Sałatka z tuńczykiem na zimno do pracy! ;)

    Składniki
    -makaron farfalle ugotowany al’dente
    -tuńczyk (najlepiej w oliwie, ale odlać – najlepszy z Lidl)
    -kukurydza
    -papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
    -kapary (lub inna wersja z drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym, dobrze odsączony z wody).

    Sól, pieprz.

    Wymieszać, schłodzić – wcinać w pracy ;)

  20. Wegetariańskie świderki. Od razu ostrzegam, że przepis nie będzie bardzo, bardzo dokładny, bo zrodził się całkiem spontanicznie w mojej głowie :))

    Składniki:
    Makaron Malma świderki (ilość wg uznania)
    1 bakłażan
    1 cukinia
    1,5 czerwonej cebuli
    Kawałek imbiru
    1 puszka pomidorów
    Kilka pomidorów suszonych
    1 łyżka jogurtu greckiego
    1 papryczka chilli
    Suszona bazylia
    Sól himalajska
    Pieprz czarny
    Oliwa z oliwek
    Wykonanie:

    Sos:
    Pomidory z puszki zblendować, doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią, dodać łyżkę jogurtu greckiego. Dodać pomidory suszone i zblendować (ja dodawałam po 2,3 i kosztowałam po każdym zmiksowaniu).

    Warzywa:
    Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem bazylią, dodać imbir pokrojony na małe kawałki i pokrojoną drobno papryczkę chilli. Odstawić na chwilę.
    W tym czasie zeszklić na oliwie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodać resztę warzyw. Chwilę podsmażać. Całość zalać sosem, dusić aż do miękkości warzywa.

    :) Danie to spokojnie można przygotować dzień wcześniej wieczorem ( tak, zazwyczaj robię) a na drugi dzień ugotować tylko makaron :) Na zimno też bardzo dobrze smakuje :)

  21. Makaron rurki z kurczakiem i pieczarkami w sosie curry.
    Składniki:
    -makaron rurki ilość wg uznania – ugotować,
    -podwójna pierś kurczaka (ok. 800g)
    -pieczarki(500g)
    -śmietana kwaśna 18% (200g)
    -sól, pieprz, ostra papryka, curry.

    Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i curry do smaku. Smażyć na patelni. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Wlać śmietanę chwilę pogotować. Ewentualnie zagęścić mąką.
    Bardzo szybkie w wykonaniu a w pracy wystarczy podgrzać i coś ciepłego dla zapracowanych gotowe:) Pozdrawiam:)

  22. Stawiam na prostotę :) szybkie w wykonaniu a przede wszystkim pyszne! (tego, że niskokalorycznego to już nie napiszę ;p). U mnie sprawdza się w gorące dni:) nie wspominając o tym, że można wziąć ze sobą taką pyszność nawet jeśli nie ma możliwości podgrzania sobie jedzonka w pracy:) :
    1. Makaron Penne – ugotować wg uznania, odcedzić, ostudzić.
    2. Tuńczyka w oleju własnym otworzyć wmieszać w makaron (ja zawsze daję ok 2 puszki),
    do tego dodać trochę majonezu, tak aby było to dość gęste, oczywiście według uznania przyprawić pieprzem, solą, wstawić na trochę do lodówki.
    Smacznego! :)

  23. Lunch z makaronem Malma w roli głównej do pracy? Ja proponuję rosół. W dobie dzisiejszej techniki nie jest problemem przetransportować go bez szwanku w odpowiednim pojemniku do pracy,a w niej podgrzać go w mikrofali. Domowy,gorący rosół na wywarze z kurczaczka i włoszczyzny,z ugotowanym,bezwzględnie AL DENTE!, bądź w rosole,bądź osobno i później dodanym do rosołu makaronem Malma, udekorowany pietruszką – nie tylko pyszne danie. Proponuję rosół dlatego, że poprawia samopoczucie, rozgrzewa, sprawia, że w pracy mamy namiastkę niedzielnego świątecznego obiadu dającego kopa energetycznego i motywację do pracy na cały tydzień! Dziś panuje wszechobecna moda na dania egzotyczne, nieznane – nie mam nic przeciwko nim, bo nic co ludzkie nie powinno być nam obce i trzeba poznawać, odkrywać nowe smaki, ale nie zapominajmy o tym, co mamy najlepszego w naszej polskiej tradycyjnej kuchni! A rosół niejednego z nas postawił na nogi, gdy dopadał nas katar i rozkładało przeziębienie ! Kocham rosół i polecam rosół :)

  24. Ja polecam „Świderki z białym serem i malinami”

    Składniki:
    -ok 150g makaronu MALMA-świderki
    -100g śmietany 18%
    -100g białego sera
    -szklanka malin (moga być mrożone)
    -kilka łyżek cukru (w/g własnego uznania)

    Wykonanie:
    Makaron ugotować do miekkości ( w zalezności jak kto lubi), opłukać go pod zimna wodą, odsaczyć.
    W między czasie maliny rozdrobnic widelcem lub blenderem. Zasypac cukrem.
    Ser rozdrobnić, dodać śmietanę. Wszystko połączyc z przygotowanymi wczesniej malinami. Polać makaron i gotowe.
    Polecem na lunch do pracy, zdaje egzamin.
    Smacznego

  25. Ja polecam „Świderki z białym serem i malinami”
    Składniki:
    -ok 150g makaronu MALMA-świderki
    -100g śmietany 18%
    -100g białego sera
    -szklanka malin (moga być mrożone)
    -kilka łyżek cukru (w/g własnego uznania)
    Wykonanie:
    Makaron ugotować do miekkości ( w zalezności jak kto lubi), opłukać go pod zimna wodą, odsaczyć.
    W między czasie maliny rozdrobnic widelcem lub blenderem. Zasypac cukrem.
    Ser rozdrobnić, dodać śmietanę. Wszystko połączyc z przygotowanymi wczesniej malinami. Polać makaron i gotowe.
    Polecem na lunch do pracy, zdaje egzamin.
    Smacznego

    P.S. W komentarzy wyżej zapomniałam wypełnić danych :p

  26. Lunch jest krótki i przygotowanie takiego posiłku nie powinno nam zająć zbyt wiele czasu ;)
    Szybko gotujemy ulubiony makaron Malma, mogą to być muszelki, świderki, penne byle nie spaghetti bo wciągając je można się w pracy pobrudzić ;)
    Z dostępnych obecnie na ryneczku składników bierzemy pomidorki koktajlowe, świeżą, ach jakże pachnącą bazylię i cytrynę, w sklepie po drodze kupujemy zielone oliwki, mozzarellę, małą oliwę i musztardę.
    Ugotowany makaron ozdabiamy pokrojonymi pomidorkami (najlepiej na cząstki), oliwkami i bazylią, mozzarellę dosłownie drzemy w rękach ;) wszystko skrapiamy świeżym sosem vinegrette (sok z cytryny, oliwa, musztarda, sól i pieprz).
    Dla mięsożerców dorzuciłabym zgrillowaną pierś z kurczaka pokrojoną na paseczki.
    Krótko, szybko i smacznie :) Polecam!

  27. Ja polecam sałatkę makaronową. Prosty przepis na pyszny lunch na zimno :))

    Składniki:
    – 20 dag makaronu Malma (świderki bądź muszelki)
    – kukurydza konserwowa
    – 20 dag szynki konserwowej
    – 20 dag sera żółtego
    – kilka ogórków konserwowych
    – czerwona papryka świeża

    Sos:
    – łyżeczka oregano
    – 2-3 łyżki pikantnego ketchupu (zależy jaką kto lubi pikantność potraw)
    – 100 ml majonezu
    – zioła do sałatek
    – szczypta pieprzu

    Makaron gotujemy wg instrukcji. Ostudzamy i wsypujemy do dużej miski. Dalej dodajemy kukurydzę. Szynkę, ser, ogórki i paprykę kroimy w kostkę i wsypujemy do makaronu. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i łączymy z wcześniej wymieszanymi składnikami w misce.

    Na wierzch możemy posypiać posiekaną pietruszką :)

    Sałatka pyszna i bardzo pożywna :) Robiąc lunch mamy również kolację dla całej rodziny, bo sałatki wychodzi sporo :))

  28. Kolorowa sałatka z tuńczykiem

    Składniki:
    250g makaronu spirali tricolore,
    puszka tuńczyka w wodzie,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego,
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    sól,
    ziołowy pieprz,
    2 pomidory.

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.

    Cebulę drobno posiekać, zeszklic na odrobinie oledju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziolami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać.

    Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

  29. Zielona sałatka z makaronem

    300 g makaronu muszelki Malma
    1 szklanka mrożonego groszku,
    1 średnia cukinia,
    1/2 pęczka szczypiorku,
    kilka liści kapusty pekińskiej,
    350 g piersi z kurczaka.
    sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka, lubczyk,

    Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy przyprawy i obtaczamy w nim piersi z kurczaka, a następnie podsmażamy je na patelni. Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 6-9 minut (aż będzie miękki). Cukinie kroimy w cienkie paski, wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 1-1,5 minuty. Wyjmujemy i odsączamy.
    Do makaronu dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, groszek, cukinię oraz pokrojone liście kapusty pekińskiej.Sałatkę mieszamy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

  30. Makaron z sosem z masła orzechowego

    300g makaronu piórka Malma
    2 czerwone papryki
    1 ogórek pokrojony w plasterki
    2 szalotki
    2 łyżeczki czarnego sezamu
    2 łyżeczki białego sezamu
    2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
    Oliwa z oliwek

    Sos:

    1/3 szklanki masła orzechowego
    3/4 szklanki bulionu warzywnego
    1/4 szklanki octu ryżowego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    Wszystkie składnik sosu zmiksować, a następnie postawić na ogniu i zagotować. Sos gotować około 5 minut, aż lekko zgęstnieje.
    Makaron ugotować według przepisu.
    Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną na drobno szalotkę, następnie dodać paprykę pokrojoną w paski. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie.
    Makaron wymieszać z sosem, dodać paprykę z cebulą, ogórek i delikatnie wymieszać. Makaron posypać prażonym sezamem oraz kolendrą.

  31. Najprostszy przepis – któryś z krótkich makaronów MALMA (np. fusilli, conchiglie rigate, chifferi rigati) ugotować al dente, dodać domowe zielone pesto, wymieszać, dorzucić pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i pokrojoną w drobną kostkę cukinię.
    I jeszcze, koniecznie, dodatkowo odrobinę startego na grubych oczkach parmezanu i świeżo zmielony czarny pieprz.
    Takie danie można zjeść na zimno i na ciepło – w zależności od preferencji i dostępności możliwości podgrzania dania. :)

  32. Początkowa ze mnie kuchareczka,
    Ale rozwijam się „zdeczka”.
    Lubię w kuchni eksperymentować,
    By swoim i rodziny kubkom smakowym zaimponować.
    W lunchBox – ie polecam do pracy,
    Sałatkę makaronowo-szynkową jak na tacy.
    Najpierw składniki podam,
    A potem sposób przygotowania dodam.
    – 20 dag makaronu Fusilli Malma,
    – pół puszki kukurydzy ( oczywiście puszka niejadalna ) hehe
    – 1/3 puszki groszku – nie mrożonego,
    – 2 cienkie plasterki boczku wędzonego
    – strąk papryki czerwonej,
    – 15 dag kiełbasy szynkowej
    – 2 dag sera żółtego
    – 20 ml jogurtu naturalnego
    – 2 łyżki octu z wina białego,
    – sól, pieprz i garść szczypiorku posiekanego
    – 4 łyżki keczupu i 6 łyżek majonezu,
    Ohh już ją widzę w lunczowym boxie „na talerzu”.
    Teraz czas na wykonanie,
    Które jest łatwe niesłychanie.
    Makaron gotuję,
    Groszek i kukurydzę z puszek wyjmuję.
    Oczywiście z zalewy osączam,
    Gniazda nasienne z papryki odłączam.
    I w drobną kosteczkę kroję,
    Kiełbasę również tak pokroję.
    Jogurt z majonezem łączę,
    1 łyżkę tego sosu od siebie odłączę.
    Do reszty keczup dodaję,
    Sól, pieprz, ocet winny – już doprawiony się staje.
    Do salaterki makaron, groszek, kukurydzę, paprykę i kukurydzę przekładam,
    Mieszam z różowym sosem i na 10 minut odstawiam.
    W międzyczasie boczek kroję i wysmażam,
    Ser żółty zetrzeć – na tarce obnażam.
    Boczek i ser żółty ze sobą złączam,
    I do salaterki z pozostałymi składnikami dołączam.
    Dla efektu nie tylko estetycznego,
    Dodaję szczypiorku posiekanego.
    Gotową Sałatkę makaronowo- szynkową do lunch box- u pakuję,
    I do pracy z uśmiechem wędruję.

  33. A ja polecam szybki, prosty i bardzo smaczny makaron z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, całość zatopiona w delikatnym śmietanowym sosie. Kurki idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron tagliatelle lub pappardelle, świeży szpinak, przepyszne kurki z polskich lasów, włoskie orzechy i dobrej jakości kremową śmietankę 30%. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe, w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy tyle słodkiej śmietanki, aby powstał sos i świeży szpinak. Krótko gotujemy, łączymy z makaronem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Możemy posypać tartym parmezanem lub kozim serem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

Dodaj komentarz