Konkurs Sosy Italii

Dawno nie było żadnego konkursu, tak więc zapraszam Was dzisiaj do szybkiego konkursu z marką Winiary.

Konkurs o tematyce włoskiej, o kuchni włoskiej. Ja kocham makarony, zioła, przyprawy czyli wszystko co włoskie a Wy ? Czym jest dla Was kuchnia włoska ?

Zadanie konkursowe :Dokończ zdanie: „Włoska kuchnia to dla mnie…”

 

nagroda

( Nagroda w konkursie )

 

Więcej o nowych sosach możecie przeczytać tutaj.

Zasady konkursu:

  1. W komentarzu pod blogiem napisz odpowiedź na zadanie konkursowe.
  2. konkurs trwa od 25.06 do 2.07.2013
  3. Nagrody są 2 jednakowe. Nagrody to zestaw sosów ( serowo – pieczarkowy, cztery sery oraz boloński )  + łyżka do makaronu z Duki + klimatyczna płyta z przebojami włoskimi Soul Kitchen Italy .
  4. Regulamin konkursu: znajdziesz tu.
  5. Zwycięzców konkursu wybiorę ja wraz z przedstawicielem marki Winiary.
  6. Wyniki ogłoszę w dniu 5.07.13.

 

Zapraszam do udziału !

 

 

14 myśli na temat “Konkurs Sosy Italii

  1. Włoska kuchnia to dla mnie smak lata
    Co podniebienie smakiem swym oplata
    To przypraw i ziół dojrzałych moc
    Makarony i pasty śnią się co noc!
    Kuchnia włoska jedyna na świecie
    Sprawia, że jem wszystko, co na język widelec przyniesie

  2. Włoska kuchnia to dla mnie smak pizzy na cienkim
    spodzie , upieczonej w piecu z prosciutto crudo ,ruccolą i mozzarellą di bufala
    ,spaghetti con cozze – pachnące morzem , kawowym deserem – tiramisu
    oraz schłodzonym winem z Toskanii – Chianti .

  3. Włoska kuchnia to dla mnie przygoda ze smakiem
    Kulinarne podróże po ciepłych zakątkach z mym chłopakiem
    Zioła w kuchni włoskiej na odległość każdego przyciągają
    W swym menu szeroki wachlarz dań mają
    Lasagne,pizza,spaghetti,tiramisu czy calzone

    To są moje dania włoskiej kuchni ulubione

    Ale jest ich jeszcze przecież bardzo wiele

    Przygotowuję je gdy przychodzą moi przyjaciele

    Bo nic nie łączy lepiej niż kuchnia włoska

    Jest smaczna,tania i w przygotowaniu prosta!!

  4. Włoska kuchnia to dla mnie pizza przygotowywana z przyjaciółmi,
    gdzie mieszają się najróżniejsze smaki i masa przypraw.
    Przy tym wszystkim wiele radości i prawdziwy smak życia …

  5. Włoska kuchnia to dla mnie inspiracja i niewyczerpane źródło pomysłów pełne słońca, dobrego wina, oliwy i pomidorów a także obłędny zapach oregano, bazylii, pieprzu, estragonu, tymianku, rozmarynu, parmezanu i oczywiście tiramisu :-) to radość i kulinarna przygoda.

  6. Włoska kuchnia to dla mnie swego rodzaju oznaka, że dojrzałam. Serio. Jako dziecko kibicowałam i to z ogromnym zapałem pewnej drużynie piłkarskiej, która w finale LM przegrała z AC Milanem… tak mocno znienawidziłam Włochów, że nie śmiałam tknąć niczego, co włoskie. Gdy znajomi zajadali się pizzą, ja pałaszowałam kanapki z serem. Gdy na obiad siostra robiła Spaghetti, ja z uporem maniaka wcinałam owe kanapki. A dziś… dziś kocham tą kuchnię! Kocham za niesamowity smak przepełniony dojrzewającymi w słońcu pomidorami, za aksamitny smak oliwy z oliwek. Ale przede wszystkim kocham ją za to, że będąc we Włoszech zobaczyłam, co to gotowanie. Ile może ono sprawiać radości, a wkładane serce w przygotowanie posiłków czuć na talerzu.

    Pozdrawiam :)

  7. Włoska kuchnia to dla mnie marzenie do spełnienia. Marze o wycieczce do Włoch i spróbowaniu włoskiej kuchni.

  8. Włoska kuchnia to dla mnie coś więcej niż tylko makaron i sos. Dla mnie to doskonała kuchnia, którą lubię się często cieszyć. Uwielbiam rozpoczynać gotowanie dań kuchni włoskiej, ten aromat, który już po kilku chwilach roznosi się po domu. Pachnące słońcem i słodyczą pomidory, czosnek, bazylia, oregano i inne zioła, parmezan i doskonałe wino, rucola którą zrywam z grządki i cieszę się jej wyjątkowym smakiem z każdym listkiem. To lekka i aksamitna oliwa z oliwek, która dodaje uroku każdej sałatce, każdemu kawałkowi mięsa, ale i każdej kromeczce pieczywa, którą w niej zamaczam. Dla mnie ta kuchnia to istny taniec zmysłów, gdzie każdy z nich doznaje ekstazy po spotkaniu z tą kuchnią. Przecież właśnie ta kuchnia napawa nasz wzrok nasyconymi kolorami składników z których przygotowujemy wszelkie dania, później w trakcie gotowania nasz zmysł węchu i dotyku dostaje porcję wrażeń kiedy dociera do nosa zapach ulubionych składników. Nasłuchując bulgoczącej wody z makaronem lub słysząc skwierczące mięso na patelni i w końcu konsumując serwuje miłe doznania zmysłowi smaku rozpływamy się i odbieramy każdym zmysłem tą wyjątkową kuchnię, która nie jest tylko wrzuceniem makaronu do wody, ale to coś więcej dla mnie. To rytuał niemalże, przyjemność z gotowania i podawania kolejnych dań na stół dla mnie i mojego ukochanego męża, który również ze mną gotuje, ciesząc się smakiem i aromatem kuchni włoskiej.

  9. Włoska kuchnia to dla mnie:
    W ina, które są uzupełnieniem każdej potrawy
    Ł adnie podane i przede wszystkim smaczne i różnorodne dania
    O lbrzymi wybór makaronów
    S ery! W tym moja ulubiona gorgonzola
    K olorowe i różnorodne w smaku risotto
    A romatyczne zioła i oliwa

    K uchnia szybka, która zawsze się udaje
    U wielbiana przez ludzi na całym świecie pizza – to również moje ulubione danie kuchni włoskiej
    C zerwone i pyszne pomidory, które królują w większości dań (samo zdrowie!)
    H ałaśliwa i ciepła atmosfera przy stole
    N a upały dla ochłody najlepsze są włoskie lody!
    I oczywiście słodkie (ale nie przesłodzone!) i delikatne desery
    A ntipasti wśród których każdy znajdzie coś dla siebie

    tyskatyska88@gmail.com

  10. Włoska kuchnia to dla mnie … spacer przez aromatyczną krainę smaków … Emilia-Romania to stolica faszerowanych pierożków, Sycylia – miejsce, w którym zmysły błogo rozpływają się tiramisu, w Valle d’Aosta najbardziej smakuje mi fondue, Florencja karmi mnie świeżym befsztykiem a Turyn kurczakami, w Bolonii zaś objadam się spaghetti a Neapolu pyszną tradycyjną pizzą :)

  11. Włoska kuchnia to dla mnie przede wszystkim potrawy mączne, wszelkiego rodzaju makarony, pierożki, takie jak ravioli, gnocchi i oczywiście pizza na cienkim i chrupiącym spodzie.
    Włoskie danie nie istnieje bez mozzarelli i parmezanu, ziół, pomidorów, oliwek, oliwy z oliwek oraz słynnej przekąski bruschetty. Cała włoska uczta nie może się obejść bez dobrego wina i pysznego deseru tiramisiu lub panna cotty.
    Pozdrawiam, Kasia – katarzynakozubowska@gmail.com

  12. Włoska kuchnia to dla mnie miłość, pasja i wiedza życiowa przekazywana z pokolenia na pokolenie.To sekrety i receptury kulinarne przekazywane młodszym przez nawet setki lat na starych, pożółkłych kartkach zeszytów spisywanych odręcznie.Włoska kuchnia to wielkie spotkania rodzinne z mnóstwem pysznych dań na dużym stole, gdzie troskliwe kobiety non stop coś dokładają. To wreszcie dom pełen śmiechu, radości i gwaru, miłości.

Możliwość komentowania jest wyłączona.