Konkurs – Warszawa – zapraszam

Zapraszam na prosty konkurs :

Zadanie do wykonania proste :

podaj proszę w komentarzu do tego wpisu przepis na twoje ulubione ciasto, deser, zdjęcie tego dania zamieść na Facebook’u.

hotel Bristol Warszawa

 

( zdjęcie ze strony www hotelu )

( kliknij pod wpisem pod nr 2 i przejdź na kolejną stronę )

Do wygrania zaproszenie dla 2 osób na kawę i ciastko w Hotelu Bristol w Cafe Bristol.

Konkurs trwa od dzisiaj 29.09 do 3.10. zapraszam !

 

Fundatorem zaproszenia jestem ja, jako że szybko w Warszawie się nie pokażę – chcę je przekazać komuś z WAS !

 

2 myśli na temat “Konkurs – Warszawa – zapraszam

  1. TORT Dakłas
    Przepis za:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami
    Składniki na 2 blaty bezowe:

    6 dużych białek
    szczypta soli
    300 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki cukru demerara
    1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
    8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.

    W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.

    Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

    Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

    Składniki na krem:

    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietany kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)
    pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
    10 daktyli, posiekanych

    Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

    Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

    Dodać bakalie i wymieszać.

    Dodatkowo:

    cukier puder do oprószenia
    daktyle i orzechy do dekoracji

    Wykonanie

    Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.

Dodaj komentarz