Zapraszam na prosty konkurs :
Zadanie do wykonania proste :
podaj proszę w komentarzu do tego wpisu przepis na twoje ulubione ciasto, deser, zdjęcie tego dania zamieść na Facebook’u.
( zdjęcie ze strony www hotelu )
( kliknij pod wpisem pod nr 2 i przejdź na kolejną stronę )
Do wygrania zaproszenie dla 2 osób na kawę i ciastko w Hotelu Bristol w Cafe Bristol.
Konkurs trwa od dzisiaj 29.09 do 3.10. zapraszam !
Fundatorem zaproszenia jestem ja, jako że szybko w Warszawie się nie pokażę – chcę je przekazać komuś z WAS !
TORT Dakłas
Przepis za:http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami
Składniki na 2 blaty bezowe:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych
Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać bakalie i wymieszać.
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
daktyle i orzechy do dekoracji
Wykonanie
Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.
Proszę prześlij swój adres na mojego emaila :) dziękuję !