Pizza jesienna i II miejsce w konkursie

Kilka dni temu miałam przyjemność brać udział w pieczeniu pizzy przez blogerki ( Pora coś zjeśćTrochę Inna CukierniaI love cooking ) oraz zaproszone osoby w Krakowie w Trattorii Soprano.

Zaproszono nas tam z powodu pojawienia się nowego menu w restauracji. Miałyśmy być kropką nad przysłowiowym i ;) i tak było. Było nas 6 – 4 blogerki i 2 osoby wyłonione z konkursu na profilu restauracji na FB.

Ja przygotowałam pizzę w której jak dla mnie przełamują się różne smaki od słodyczy, przez smak słony, aż po prawie gorzki. A o to i przepis na pizzę, tą pizzą udało mi się zdobyć II miejsce w konkursie :):)

pizza jesienna

 

Pizza jesienna 

Ciasto było przygotowane przez restaurację, ale ja polecam ten przepis.

Skarmelizowana cebula wraz ze śliwkami

  • 1 żółta cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu śliwkowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 śliwki świeże
  • 2 śliwki suszone

Dodatkowo: 

  • rukola
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • gorgonzola (ok 10 dkg )

Cebule obrać i pokroić w piórka, na patelnię wylać olej, rozgrzać dodać cebulę przesmażyć, po chwili dodać pokrojone w paski śliwki, dodać pozostałe składniki i wszystko przesmażyć tak aby cebula zmiękła, a śliwki lekko się rozleciały.
Na cieście układamy cebulę potem paski szynki parmeńskiej, kawałeczki gorgonzoli i pieczemy. Po upieczeniu na pizzy układamy rukolę.
Smacznego.

Dla mnie ta pizza to miks smaków słodkiego oraz słonego z lekką goryczą rukoli. Idealny miks smaków.

 

Link do relacji w Smaker.pl

2 myśli na temat “Pizza jesienna i II miejsce w konkursie

Możliwość komentowania jest wyłączona.