Kilka dni temu miałam przyjemność brać udział w pieczeniu pizzy przez blogerki ( Pora coś zjeść, Trochę Inna Cukiernia, I love cooking ) oraz zaproszone osoby w Krakowie w Trattorii Soprano.
Zaproszono nas tam z powodu pojawienia się nowego menu w restauracji. Miałyśmy być kropką nad przysłowiowym i ;) i tak było. Było nas 6 – 4 blogerki i 2 osoby wyłonione z konkursu na profilu restauracji na FB.
Ja przygotowałam pizzę w której jak dla mnie przełamują się różne smaki od słodyczy, przez smak słony, aż po prawie gorzki. A o to i przepis na pizzę, tą pizzą udało mi się zdobyć II miejsce w konkursie :):)
Pizza jesienna
Ciasto było przygotowane przez restaurację, ale ja polecam ten przepis.
Skarmelizowana cebula wraz ze śliwkami
- 1 żółta cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu śliwkowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 śliwki świeże
- 2 śliwki suszone
Dodatkowo:
- rukola
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- gorgonzola (ok 10 dkg )
Cebule obrać i pokroić w piórka, na patelnię wylać olej, rozgrzać dodać cebulę przesmażyć, po chwili dodać pokrojone w paski śliwki, dodać pozostałe składniki i wszystko przesmażyć tak aby cebula zmiękła, a śliwki lekko się rozleciały.
Na cieście układamy cebulę potem paski szynki parmeńskiej, kawałeczki gorgonzoli i pieczemy. Po upieczeniu na pizzy układamy rukolę.
Smacznego.
Dla mnie ta pizza to miks smaków słodkiego oraz słonego z lekką goryczą rukoli. Idealny miks smaków.
Link do relacji w Smaker.pl
Uwielbiam takie domowe pizze.
:)