Konkurs z SANTE – zaproszenie,
Zadanie konkursowe mam nadzieję, że jest proste :)
Proszę zamieść w komentarzu pod tym wpisem przepis na danie z użyciem dowolnego produktu SANTE, produkt ten musi być wymieniony z daniu.
Mile widziane zdjęcia, ale nieobowiązkowe – prześlij na adres kuchnianawzgorzu@gmail.com .
Każdy z uczestników konkursu może zamieścić maksymalnie 2 przepisy.
Czas trwania konkursu 07.12-15.12.15
Wygrywają dwie osoby.
Nagrody mam dla dwóch osób – czyli dwa wielkie paczki produktów SANTE:
Pieczywo chrupkie pomidorowe 150g – 1 szt.
Wafle ryżowe z solą himalajską 110g – 1 szt.
Granola fruit 350g – 1 szt.
Kaszka kukurydziana 350g – 1 szt.
Kasza jaglana 350g – 1 szt.
Sezam 300g – 1 szt.
Sól himalajska różowa 350g – 1 szt.
Łuska gryczana 150g – 1 szt.
Len złoty mielony 200g – 1 szt.
Chia – szałwia hiszpańska 250g – 1 szt.
Amarantus bio 250g – 1 szt.
Ksylitol 250g – 1 szt.
Ciecierzyca 350g – 1 szt.
Soja 350g – 1 szt.
Musli bez dodatku cukru 300g – 1 szt.
Komosa ryżowa 250g – 1 szt.
Jagody Goi 150g – 1 szt.
Ostropest plamisty mielony 150g – 1 szt.
Baton crunchy z żurawiną i malinami 40g – 1 szt.
Baton musli z orzechami laskowymi 40g – 1 szt.
Baton Go on! kakaowy 50g – 1 szt.
Baton Go on! waniliowy 50g – 1 szt.
Baton Go on! z żurawiną i jagodami goji 50g – 1 szt.
Baton Go on! orzechowy 50g – 1 szt.
Baton Go on! Energy 50g – 1 szt.
Żurawina suszona 100g – 1 szt.
Masło orzechowe z kawałkami orzechów 350g – 1 szt.
Cukier trzcinowy Demerara 500g – 1 szt.
Ciasteczka owsiane 138g – 1 szt.
Ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym 135g – 1 szt.
Ogłoszenie wyników nastąpi 19.12 do godziny 24.00, na dane adresowe czekam do dnia 21.12.
Wysyłką nagród zajmuje się agencja reklamowa Synertime.
Zdrowe placuszki bananowe (bez cukru, mąki i laktozy)
Składniki (na 8 sztuk):
• 1 banan, rozgnieciony widelcem
• 1 jajko, rozkłócone
• 2 łyżki płatków owsianych Sante
• 1 łyżka zarodków pszenicy Sante
• 5 suszonych moreli Sante, pokrojonych w paski
• odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na patelni rozgrzać olej. Placuszki nakładać za pomocą łyżki i smażyć je do złotego koloru. Podawać np. polane miodem.
Smacznego!
3-składnikowe ciasteczka z masłem orzechowym
Składniki:
• 1 szklanka masła orzechowego Sante
• 1 szklanka cukru trzcinowego Sante
• 1 jajko
Piekarnik rozgrzać do 175 st.
Wszystkie składniki zmiksować razem. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Górę ciasteczek przygnieść widelcem tak, aby uzyskać efekt kratki.
Piec przez ok. 10 min.
Smacznego!
Witam
Przepis na Tartę z owocami goji.
Ciasto: 170g masła, 140g cukru pudry, 2 żółtka, 250g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wierzch: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 400ml mleka, dwie garści (suszonych) owoców goji firmy Sante .
Goje wymoczyłam w wodzie,żeby były pulchne.
Robimy ciasto: ucieramy masło z cukrem pudrem. Jak powstanie puszysta masa dodajemy żółtka i ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na niskich obrotach mikserem aż wszystkie składniki się połączą. Lepimy kule z ciasta i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto rozwałkujemy do formy i wkładamy na pół godziny do lodówki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i wkładamy ciasto na 30 min.
W czasie kiedy się pieczę tarta , robimy budyń według przepisu na opakowaniu z budyniu ale dajemy mniej mleka i dodajemy na końcu goje. Część goji zostawajmy do ozdoby.
Po wyjęciu ciasta i troszeczkę wystudzonym smarujemy naszym budyniem i ozdabiamy goją.
Smacznego !
Pozdrawiam
Muhallabia – egipski pudding ryżowy
Składniki na 2 pucharki:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru trzcinowego Sante
1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki kukurydzianej Sante
1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)
Pistacje
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy mąki i mieszamy aż zgęstnieją. Wlewamy wodę pomarańczową i kontynuujemy mieszanie przez 2/3 minuty. Masę wlewamy do miseczek lub słoiczków i odstawiamy by wystygło. Następnie umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godzinki. Gotowy pudding podajemy posypany pistacjami.
Składniki na 8 małych placuszków jaglanych:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante
3 łyżki mąki kukurydzianej Sante
6 lub 7 łyżek mleka 0,5%, roślinnego lub bez laktozy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamon
Żurawina Sante
Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia.
Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić żurawinę. Na rozgrzaną patelnię (jeśli jest to patelnia inna niż do naleśników, dajemy pół łyżeczki masła) nakładamy łyżką masę. Smażymy przez 2/3 minutki na małym ogniu i przewracamy. Podajemy posypane żurawiną, znakomicie smakują też z lodami waniliowymi!
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy
Składniki:
350 g ciecierzycy Sante
1 cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki curry (ja niestety musiałam tak zastąpić, ale jeśli masz kardamon, kmin, kolendrę – śmiało dawaj!)
1 lub 2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wody
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Namaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt).
Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być „zwarta”. Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyciągamy masę i formujemy kuleczki – spłaszczamy lub zostawiamy normalne. Smażymy w dużej patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.
Nie smaż falafel’a, upiecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czekoladowa tarta soczewicowa z kremem jaglano-śliwkowym
Składniki:
100g soczewicy Sante
1 jajko
1 łyżeczka kakao
4 łyżeczki stewii
Krem:
60g kaszy jaglanej Sante
4 łyżeczki stewii
150 ml mleka bez laktozy lub roślinnego
100g Czekolady gorzkiej
100g suszonych śliwek Sante
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Blenderujemy z jajkiem, kakao i stewią. Przekładamy masę do sylikonowej formy na tartę (najlepiej małej), dokładnie rozprowadzamy i pieczemy spód ok. 10 min. w 180 stopniach.
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie 2-3 razy by pozbyć się goryczki. Zalewamy 1,5 szkl. wody i gotujemy razem ze stewią i 40g gorzkiej czekolady. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Śliwki kroimy na 3 paseczki. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Blenderujemy razem ze stewią i 150ml mleka. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę. Dekorujemy kostkami gorzkiej czekolady. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Wyciągamy z formy po przestygnięciu.
WSZYSTKIE PRZEPISY WYŻEJ SĄ ZDROWE.
FALAFELA można nie smażyć, a upiec kiedy chcemy żeby był zdrowszy. W słodkich przepisach zawsze możemy zmniejszyć ilość cukru, lub w ogóle go nie używać :)
Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych, błyskawicznych
4 kostki gorzkiej czekolady, z zawartością kakao minimum 70% plus
2 szklanki mleka
4 łyżeczki nasion chia
1/2 szklanki łuskanych orzechów, u mnie włoskie
cukier, miód do smaku
dodatkowo
nasiona chia do posypania Sante
wiórki gorzkiej czekolady, minimum 70%
Przygotowanie:
Do garnka, najlepiej takiego, w którym gotujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia, zalewamy mlekiem i wrzucamy kostki czekolady. dodajemy do smaku cukier, miód lub np. ksylitol.
Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje, nieustannie mieszamy.
Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane nasionami chia, orzechami włoskimi i wiórkami czekolady.
Placuszki jaglane.
Składniki;
25 dag kaszy jaglanej (sante)
600 ml. bulionu warzywnego,
10 dag chudego twarogu,
10 dag czarnych lub zielonych oliwek,
2 jajka,
2 łyzki oliwy,
1 czerwona papryka,
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu,
ząbek czosnku,
mielona papryka, sól, pieprz,
2 łyzki mąki kukurydzianej
2 łyzki masła
Bulion należy zagotować , kasze wypłukać i wrzucić do bulionu. Gotowac około 20 min az wchłonie płyn i będzie miekka. Odstawic pod przykryciem do ostudzenia a w tym czasie paprykę należy pokroić w drobna kostke a oliwki i czosnek należy posiekać.
Schłodzony twaróg należy wymieszać z jajkami, oliwkami, sola, pieprzem oraz rozmarynem. Na końcu dodac paprykę i czosnek i wszystko dokładnie wymieszać z kasza. Mase doprawić do smaku i formowac z niej niewielkie placuszki .(najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi bo wtedy masa nie przykleja się nam do nich) Na końcu obtoczyć je w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać masło z oliwa i smazyc placki z obu stron az będą złociste, układać je na ręczniku papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Brownie jaglane.
1/2 szklanki kaszy jaglanej (sante)
szczypta soli
3 jajka
50 ml oleju
1/2 szklanki mleka
3/4 – 1 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
pół szkl. orzechów pekan
Do garnuszka z wrzącą wodą(1 szklanka wody) wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego musu jaglanego.Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników. Forme o wymiarach 16 x 26 cm (można tez uzyc tortownicy)wyłożyć papierem do pieczenia. (papier jest obowiązkowy jeśli chodzi tez o tortownice ponieważ masa jest bardzo płynna i mogłaby wypłynąć szczelinami )Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez około godzine. Kroic dopiero po ostudzeniu, ponieważ ciasto jest dość wilgotne i lużne co jest bardzo mylne ponieważ wydaje nam się, ze jeszcze powinno trochę postac w piekarniku, a w rzeczywistości już jest upieczone ;-)
OTRĘBOWE BUŁECZKI
Ciasto
•Ciasto:
•300 g mąki pszennej
•50 g otrębów owsianych Sante
•2 łyżki oleju rzepakowego
•15 g świeżych drożdży
•1 łyżeczka soli
•1 łyżeczka cukru
•190 g ciepłej wody
Dodatkowo
•2 łyżki otrąb owsianych Sante do obsypania bułeczek
•1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 8 równych części. Z każdej zrobić wałek. Następnie luźny węzeł. Jeden z końców zwinąć od góry do dołu, a drugi od dołu do góry. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem oraz posypać otrębami. Piec w 200 st. C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
Lekki jogurtowiec z truskawkami
Na dworze jesiennie, a powiedziałabym nawet, że zimowo :) Mimo tego dobrze jest osłodzić sobie życie czymś lekkim, sezonowym i mniej kalorycznym. Dziś proponuję jogurtowiec z truskawkami na owsianych ciasteczkach. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. Polecam!
Składniki:
około 100 g ciastek owsianych Sante
400 g gęstego jogurtu naturalnego
200 g śmietany kremówki 36%
4 łyżki ksylitolu Sante
2 łyżki żelatyny
50 ml gorącego mleka
250 g świeżych truskawek
1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
400 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić. Smacznego!
Przedstawiam swój popisowy, bezglutenowy, bezcukrowy tort kokosowy…
SKŁADNIKI NA SPODY: tortownica o średnicy 18 – 20 cm (5 blatów) lub 26 – 28 cm (3 blaty)
200 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
230 g miękkiego masła
200 g ksylitolu marki Sante
300 ml mleka kokosowego
10 jaj
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
Mąkę kokosową przesiej razem z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzyj z ksylitolem na gładką, puszystą masę.
Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, stopniowo dolewaj mleko kokosowe i dosypuj łyżka po łyżce mąkę z dodatkami.
Masę podziel na 5 (średnica tortownicy 18 – 20 cm) lub na 3 (średnica tortownicy 26 – 28 cm) części.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Każdy blat pieczemy osobno.
Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem. Spody wystudź.
SKŁADNIKI NA KREM:
500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 – 36%
500 g serka mascarpone
4-5 łyżek ksylitolu marki Sante
grube wiórki kokosowe do ozdobienia
Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj ksylitol oraz serek mascarpone i dokładnie razem zmiksuj.
Spody kokosowe nie wymagają nasączenia, są wystarczająco wilgotne. Blaty przełóż kremem, równomiernie rozsmaruj na wierzchu oraz na bokach. ozdób grubymi wiórkami kokosowymi.
Odstaw do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 3 godziny.
Pieczone pierogi z kaszą jaglaną i soczewicą.
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 450,
50 g mąki żytniej typ 960,
50 g mąki żytniej razowej typ 2000,
50 g świeżych drożdży,
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
3/4 – 1 szklanka ciepłej wody,
1/2 szklanki oleju roślinnego,
duża szczypta majeranku.
Farsz:
100 g soczewicy czerwonej SANTE,
100 g kaszy jaglanej SANTE,
2 cebule,
2 marchewki,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody (można zastąpić jajkiem),
liść laurowy oraz ziele angielskie (do gotowania kaszy i soczewicy),
1 jajko do posmarowania pierożków,
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, papryka wędzona, oregano, sos sojowy.
Przygotowujemy zaczyn: w małej miseczce rozcieramy 50 g świeżych drożdży z 2 łyżkami mąki pszennej, 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować (pojawią się bąble, masa zacznie rosnąć).
Ciasto. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, majeranek i sól. Następnie gotowy zaczyn, olej i ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Wyrabiamy ok. 10 minut, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką na ok. 1 h.
Farsz. Soczewicę oraz kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Odsączamy na sicie. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach. Delikatnie solimy i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę i soczewicę, marchewkę z cebulą oraz dodatki i przyprawy. Smakujemy i doprawiamy dodatkowo w razie potrzeby – farsz powinien być wyrazisty w smaku.
Pierogi i paszteciki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Jedną część rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm i wycinamy kółka na pierożki, które następnie wypełniamy farszem i dokładnie sklejamy. Drugą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy, by uzyskać długi rulon z nadzieniem. Kroimy ostrym nożem w paski o szerokości ok. 2 cm. Pierogi i paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st C przez ok. 20 minut – do zbrązowienia.
Studzimy na kartce. Podajemy solo, z barszczem czerwonym (klasycznie) lub z domowym keczupem.
Smacznego i pozdrawiam,
Gosia kocie-smaki
Granola kokosowa z quinoa.
2,5 szklanki płatków owsianych SANTE,
1 szklanka płatków żytnich SANTE,
100 g migdałów,
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) SANTE,
1 szklanka wiórków kokosowych,
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju kokosowego.
W dużej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki – płatki owsiane i żytnie, migdały (całe lub posiekane), komosę ryżową oraz wiórki kokosowe. Łączymy miód i olej kokosowy – jeśli nie są płynne, podgrzewamy odrobinę w małym rondelku i dodajemy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160 st C przez ok. 40-60 min., mieszając co ok. 10 min, aż granola pięknie się zrumieni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Po ostygnięciu granola „zastygnie” w większe kawałki – możemy je dowolnie rozdzielać lub całkiem rozsypać na drobne płatki.
Smacznego!
Gosia kocie-smaki
Zdrowe domowe trufle bez czekolady
Składniki:
100 g suszonych śliwek kalifornijskich Sante
50 g żurawiny Sante
100 g orzechów włoskich Sante
3-4 łyżki kakao
odrobina soku z cytryny ( 1-2 łyżki )
Do przygotowania domowych trufli potrzebujemy rozdrabniacz/siekacz. W pojemniku umieszczamy pokrojone śliwki oraz żurawinę. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, łyżkę soku z cytryny i łyżkę kakao. Wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy na jednolitą w miarę masę. Próbujemy masę – jeśli będzie dla Was zbyt słodka, dodajcie jeszcze soku z cytryny. Jednak nie za dużo – żeby masa nie zrobiła się zbyt rzadka.
Tak przygotowaną masę owocowo-orzechową umieszczamy na min. 30 minut w lodówce. Dzięki schłodzeniu będzie nam się wygodniej formowało następnie trufelki.
Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki. Delikatnie obtaczamy je w pozostałym kakao.
I już mamy gotowe, domowe słodycze.
Sałatka z rukoli z grillowaną polędwiczką i ciecierzycą
Składniki:
( Na dwie porcję)
1 średnia polędwiczka wieprzowa ok. 400g.
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże górne liście sałaty lodowej na miseczki
2 garście rukoli
6 pomidorków koktailowych
100g. ugotowanej ciecierzycy Sante
listki świeżej bazylli
sos sojowy ciemny
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć , oczyścić z błonek.
Pokroić w cienkie 0,5 cm plasterki.
Oliwę wymieszać z solą i pieprzem , natrzeć mięso.
Rozgrzać patelnie grillową lub grilla elektrycznego/węglowego , smażyć plasterki polędwiczki po 1-2min. z każdej strony.
W miseczki z liści sałaty wkładać po garści rukoli , posypać ciecierzycą Sante oraz ułożyć plastry polędwiczki.
Do każdej sałatki dodać po 3 umyte pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii.
Sałatki polać sosem sojowym.
Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g. szpondru wołowego bez kości
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
2 cebule
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
200g. ugotowanej na pół miękko czerwonej soczewicy Sante
1 łyżka majeranku
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
smalec do smażenia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
Marchew ,pietruszkę oraz selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy smalec przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy , jajko , bułkę tarta , soczewicę Sante oraz przyprawy. Wyrabiamy rękoma gładką masę.
Pasztet przekładamy do keksówki. Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny i lekki. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem.
I jeszcze jeden, świeżutki przepis na Kokosowy pudding chia z anannasem
SKŁADNIKI:
1 puszka odtłuszczonego mleka kokosowego
5 łyżek chia marki Sante
2 łyżki ksylitolu marki Sante
1/4 świeżego, mocno dojrzałego ananasa do podania
Nasiona chia dokładnie wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Odstaw na 15 minut i ponownie dokładnie wymieszaj. Najlepiej do mieszania wykorzystać rózgę, świetnie też sprawdza się shaker.
Przykryj i odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Namoczone chia rozłóż do pucharków, dodaj pokrojonego ananasa i podaj.
SMACZNEGO
Moja propozycja to czekoladowa kasza quinoa z kokosowym puddingiem chia
Składniki:
1/2 szklanki quinoa Sante
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 łyżka masła
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki nasion chia Sante
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki wiórków kokosowych
¼ szklanki orzechów laskowych
1 banan
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe rozdzielamy na śmietankę (ok 150 ml) oraz mleczko (ok 250 ml). Do śmietanki dodajemy miód oraz nasionka chia. Odstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Po tym czasie całość powtórnie mieszamy. Zostawiamy tak przygotowany pudding w lodówce na 4 godzina a najlepiej całą noc. Rano przygotowujemy kaszę. W rondelku rozpuszczamy masło. Kaszę wrzucamy na tłuszcz i przesmażamy 2 minuty. Wlewam mleczko kokosowe i gotujemy około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Gotując cały czas mieszamy aby kasza się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodajemy czekoladę i mieszamy czekając aż ta się rozpuści. Ciepłą kaszę podajemy z chłodnym kokosowym puddingiem, garścią orzechów oraz pokrojonym bananem.
Owsiane kuleczki z łuską gryczaną:
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 łyżek mleka
4 łyżki miodu
100g masła
3 łyżki mielonej łuski gryczanej Sante
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego (ewentualnie)
Przygotowanie:
Mleko, miód, cukier i masło umieścić w rondelku, podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Dosypać płatki owsiane i cynamon, wymieszać łyżką – masa będzie lepka i gęsta. Odstawić do napęcznienia płatków i lekkiego przestudzenia na 10 – 15 minut.
Po tym czasie nabierać łyżką porcje masy, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Układać na desce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić 1 – 2 godziny w lodówce.
Kasia Załuska
Snikers bez pieczenia:
Składniki:
(na keksówkę)
400g herbatników
5 szklanek mleka
5 opakowań puddingu w proszku (u mnie z Lidla)
3 łyżki Nutelli
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 puszki kajmaku
3 łyżki masła orzechowego solonego z kawałkami orzechów Sante
POLEWA:
1/2 puszki kajmaku
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
duża garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
W garnku zagotować 4 szklanki mleka, w pozostałej szklance rozpuścić proszek puddingowy. Ugotować klasyczny budyń, podzielić na 3 części, wystudzić.
Każdą część zimnego puddingu połączyć z innym dodatkiem: jedną z nutellą i rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią z masłem orzechowym.
Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć czekoladową masę, przykryć następną warstwą herbatników, dać krem kajmakowy, znów herbatniki, krem orzechowy, i tak dalej, do wykończenia kremów. Mi wyszły po dwie warstwy każdego smaku. Zakończyć herbatnikami.
Ciasto schłodzić całą noc w lodówce.
Na drugi dzień ciasto wyjąć z formy,odkleić folię. W garnuszku połączyć kajmak i czekoladę, przestudzić i polać ciasto. Wierzch posypać orzechami.
Kasia Załuska
Witam,
przesyłam przepis na jaglankę z jabłkami ;-)
Składniki
(na 2 porcje)
– ½ szklanki kaszy jaglanej SANTE (ok. 90g),
– 1 szklanka mleka (ok. 250 ml),
– 1 szklanka wody (ok. 250 ml),
– 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g),
– ziarenka laski wanilii,
– sok z ½ cytryny.
– 2 jabłka (ok. 400 g),
– 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g).
Sposób przygotowania
1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie.
2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem cynamonu i odrobiny wody.
4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii.
5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem.
Zdjęcie wysłane
Pozdrawiam
Karolina Łajdecka
Pasztet z amarantusa i soczewicy (czerwonej) doskonały do pożywnych, zdrowych kanapek, pyszny również do jedzenia sam na zimno. Moje córki się nim zajadają.
Składniki:
100 g ziaren amarantusa (SANTE)
200 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1/2 cukinii
4 różyczki brokuła
2 łyżki mąki kukurydzianej (SANTE)
2 płaskie łyżki mielonego lnu (SANTE)
2 ząbki czosnku
garść posiekanych liści natki pietruszki, koperku i szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Amarantus* i soczewicę ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach według przepisów podanych na opakowaniach, warzywa umyć i ugotować. Odcedzone i ostudzone składniki przełożyć do większego naczynia, dodać przeciśnięty czosnek, mąkę, len, posiekane zioła, sól i pieprz. Za pomocą blendera zmiksować wszystko na gładką masę.
Przełożyć do keksówki (25 x 13 cm). Piec w 180 stopniach przez 50-60 min.
* Zagotować w 3 szklankach osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzić na drobnym sitku.
moje owsiane ciasteczka:
2 białka roztrzepane
180 g płatków owsianych górskich
1 łyżka miodu
2 łyżki czubate pestek dyni
2 łyżki czubate wiórek
3 łyżki czubate sezamu Sante
2 garści suszonej żurawiny Sante
wszystko wymieszać, formować ciasteczka i piec ok 10 minut w 180 stopniach. Można podawać lekko ciepłe. Smacznego :)
Ciasteczka owsiane najeżone bakaliami
Bardzo lubię różnego rodzaju ciasteczka owsiane, ale te z bakaliami smakują mi najbardziej.
Składniki
– 115 g masła;
– 1 łyżka jasnego miodu;
– 70 g cukru pudru;
– 1/2 łyżeczki cynamonu;
– 120 g mąki pszennej;
– 120 g płatków owsianych Sante;
– 1 łyżka sezamu Sante;
– 1 łyżka słonecznika Sante;
– 1 łyżeczka wiórków kokosowych;
– 30 g posiekanych orzechów laskowych Sante;
– 1 łyżka posiekanych migdałów Sante;
– 70 g żurawiny Sante;
– szczypta soli Sante.
Przygotowanie
Do rondelka włóż masło, miód, cukier oraz cynamon. Całość podgrzewaj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) do momentu uzyskania jednolitej masy. Kiedy masa będzie gotowa rondelek zdejmij z ognia.
W misce połącz pozostałe składniki i wymieszaj. Kolejno dodaj przygotowaną masę i całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy osiągniesz konsystencję ciasta, podziel całość na porcje, tworząc kulki (u mnie najczęściej około 10-11).
Przygotowane kulki układaj na wyłożonej papierem blaszce, zostawiając między nimi odstępy. Każdą kulkę spłaszcz ręką lub łyżką, tworząc kształt ciasteczka.
Piecz około 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C, do zezłocenia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blaszce kilka minut, by lekko stwardniały.
Koktajl owocowy z kaszą jaglaną i jagodami goji
Pyszny, zdrowy o zachwycającym kolorze :)
Składniki
– 1 czubata łyżka jagód goji Sante;
– 1 banan;
– 1 pomarańcza;
– 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Sante;
– 1 szklanka mleka;
– miód do smaku.
Przygotowanie
Wszystkie składniki połącz w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładki koktajl. Przelej do szklanek lub słoiczków i udekoruj wg uznania.
U mnie w domu gości od kilku lat kasza jaglana przygotowana na wzór puddingu. Do przygotowania potrzeba:
szklankę kaszy jaglanej Sante
2 i pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
mleko zagotowuję i wsypuję kaszę (dobrze jest gotować kasze w garnku który nam nie przywiera), od zagotowania kaszy na mleku skręcam gaz na minimum i przykrywam pokrywką, zostawiając tylko mały otwór na ujście pary. Gotować ok 15-18 minut do całkowitego wchłonięcia mleka. Przestudzić i można dodać miodu do smaku (ale nie do gorącej kaszy), dowolne owoce jagodowe czy banana. Ja najczęściej wybieram jagody, albo świeże (w zimie mrożone) albo domowe owoce ze słoika. Do miseczki nakładam trochę kaszy na to owoce i znów kasza i na górę owoce. Smacznego.
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym
Składniki :
500 g filetów śledziowych matias
1 cebula
szklanka wody
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suszonych jagód Goji Sante
½ średniego jabłka
5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki majonezu
pieprz
Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły.
Kurczak w curry z masłem orzechowym
Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
filet z kurczaka
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki imbiru
½ cytryny
1 łyżka cukru
3 łyżki curry
1 łyżka sosu sojowego
4 czubate łyżki masła orzechowego z orzechami Sante
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Następnie dodać imbir i curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy).
Różana komosianka z granatem
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka komosy ryżowej Sante
– 4 – 5 kostek białej czekolady
– 20 – 25 suszonych pączków róży*
Do podania:
– ziarenka granatu
– wiórki białej czekolady
– płatki migdałowe
Wykonanie:
Wieczorem mleko wlać do niewielkiego rondelka, dodać pączki róży, zagotować. Gotować pod przykryciem, 5 minut, na niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia i przestudzić. Schłodzone mleko wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć z mleka pączki róży.
Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Wsypać do różanego mleka, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 – 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mleko się wchłonie. Gotową komosę zdjąć z palnika. Czekoladę drobno pokroić, wsypać do komosy. Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszać.
Ugotowaną komosę ryżową przelać do miseczek. Posypać ziarenkami granatu, płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi.
*Suszone płatki róży można zastąpić wodą różaną. Wówczas komosiankę przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem, dodając do gotującej się komosy wody różanej.
Bakaliowy pomarańczowiec
Składniki:
ciasto kruche:
40 dag mąki
4 żółtka
1 szklanka cukru
15 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
dodatki do ciasta jasnego
słoik powideł śliwkowych
4 białka
1/2 szklanki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
szklanka orzechów włoskich SANTE
10 dag rodzynek SANTE
masa budyniowa
1/2 l. mleka
2 budynie
25 dag masła
3 łyżki cukru
masa pomarańczowa:
kostka masła
2 kisiele pomarańczowe
2 szklanki soku pomarańczowego
1 galaretka pomarańczowa
ponadto:
20 dag biszkoptów
pół tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki masła
Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Łączymy z ciastem. Ciemny placek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy q 180 stopniach C przez ok. 30 minut.
Jasne ciasto wykładamy na blaszkę. Smarujemy powidłami. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy startą na tarce czekoladę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Odlewamy pól szklanki mleka, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Resztę zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mleko z budyniem i gotujemy aż zgęstnieje. Ucieramy masło, dodajemy przestudzony budyń.
Masło podgrzewamy. Kiśle rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy.
Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty.
Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty.
Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką
Składniki:
50 dag grochu
35 dag ciecierzycy SANTE (zalana wodą na noc)
50 dag wędzonej kiełbasy
1 duża czerwona papryka
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
majeranek
Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy do grochu. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy groch się ugotuje wyciągami ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy kiełbasę z warzywami i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Moja propozycja to Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą z żurawiną na ragout z fasoli i borowików.
Przepis:
świeży filet z łososia (około 120 g na osobę)
200 ml oliwy z oliwek
50 g świeżego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
świeżo mielony czarny pieprz
2 laski wanilii
500 g białej cebuli
200 g cukru trzcinowego Demerara Sante
100 ml octu winnego białego
3 łyżki żurawiny wieloowocowej Sante
3 liście laurowe
100 g masła
500 g mrożonych borowików
200 g białej fasoli
100 g klarowanego masła
sól himalajska różowa Sante
żurawina wieloowocowa Sante do dekoracji
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Świeży filet z łososia pokroić na porcje. Przygotować marynatę: razem wymieszać oliwę z oliwek, obrany i pokrojony imbir, cynamon, pieprz, miąższ z przekrojonej i wydrążonej laski wanilii. Porcje łososia zalać przygotowaną marynatą i marynować minimum 2 godziny.
Białą cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy dodać ocet winny i dokładnie wymieszać. Dodać liść laurowy i pokrojoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Dodać zimne masło i żurawinę wieloowocową Sante i dokładnie wymieszać.
Namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Odcedzić. Borowiki usmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła i łyżki oliwy. Doprawić solą himalajską różową Sante i pieprzem do smaku. Wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, zachować w cieple.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i obsmażyć ze wszystkich stron łososia wyciągniętego z marynaty. Łososia podawać na borowikach z fasolą, przykryć karmelizowaną cebulą, polać odrobiną sosu karmelowo-cebulowego i posypać żurawiną wieloowocową Sante.
Ja jak zwykle na ostatnią chwilę:-)
Bardzo polecam pyszną sałatkę z grilowanej cukinii i bakłażana, świeżego szpinaku z serem brie i orzechowym sosem.
Potrzebujemy:
1 cukinia
1/2 bakłażana
1 duży pomidor
100 g sera brie lub camembert
duża garść świeżego szpinaku
4 łyżki masła orzechowego Sante
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju roślinnego
sól himalajska różowa Sante do smaku
kolorowy pieprz do smaku
Cukinię i bakłażana umyć, pokroić w plastry i posolić. Na grillowej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego i grillować plastry cukinii i bakłażana. Świeże liście szpinaku umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w ósemki. Masło orzechowe wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawiając do smaku solą himalajską różową i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. W dużej misce bardzo delikatnie wymieszać wszystkie warzywa, dodać cząstki sera brie lub kawałki sera camembert i polać sosem orzechowym.
Laura
RACUCHY Z GRANOLĄ
500 g mąki tortowej
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżka oliwy
30 g drożdży
4 łyżki ulubionej granoli od SANTE
400 ml mleka
dodatkowo:
olej do smażenia
ulubione owoce na przegryzkę
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, sól, granolę i cukier oraz cukier waniliowy wsypujemy do miski i mieszamy.
Robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy odrobiną letniego (lekko podgrzanego) mleka i lekko bełtamy łyżką. Czekamy aż zaczyn wyrośnie (ok. 10 minut).
Następnie w misce ląduje reszta składników. Wyrabiamy luźne ciasto (w razie potrzeby – dodajemy mleka, konsystencja powinna przypominać ciasto na kluski lane). Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż wyrośnie. Można oprószyć mąką.
Placki ciastka umieszczamy łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy na złoto.
Podajemy z tym, co znajdziemy w ogródku. :)
Smacznego!
Można by powiedzieć, że to bardzo dietetyczne serniczki :) Cukier zastępuje tu dojrzały banan (im będzie bardziej dojrzały, tym serniczki będę słodsze) i rodzynki, zamiast jajek dałam siemię lniane (banan też gra tu ważną rolę), mąka jest zupełnie zbędna.
Już dawno chodził za mną taki sernik, w końcu zdecydowałam się na małe serniczki. Takie smaki znałam robiąc sobie twarożek z podobnych składników. Nasiona słonecznika i siemię lniane fajnie chrupią, a banan i rodzynki nadają delikatnej słodyczy, w sam raz dla mnie. Polecam! Pomysł własny.
porcja na 7 serniczków:
250 g białego sera w kostce
1 dojrzały banan
2 łyżki ziaren słonecznika Sante
2 łyżki siemienia lnianego Sante
1 zaokrąglona łyżka rodzynek Sante
Ser razem z bananem zmiksować blenderem. Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane i przelane gorącą wodą, a potem odciśnięte rodzynki, wymieszać łyżką. Przełożyć do silikonowych foremek na muffinki, Włożyć je do metalowej formy na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 minut.
Sałatka z łososiem, zielonym grejfrutem, żurawiną, makaronem i świeżą kolendrą
Propozycja wykwintnej sałatki z łososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło – jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego pasuje typowo na świąteczny stół, romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie w gronie najbliższych.
Składniki:
200g filetu łososia
2 mini sałaty włoskie
1 zielony grejfrut
1/2 pomarańczy
pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka)
garść żurawiny suszonej wielkoowocowej SANTE
1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki
1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
sól
świeżo mielony pieprz
Sos:
1 cytryna
1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
2-3 łyżeczki miodu
szczypta papryki ostrej
szczypta papryki wędzonej
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy.
Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu.
Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście i układamy je w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam na pół, aby pozbyć się pestek) i ząbki z połowy pomarańczy.
Kolejna warstwa to łosoś – dzielimy go na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu, po czym posypujemy ugotowanym makaronem gwiazdki. Teraz całość obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę.
W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i przyprawy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem na stół.
Zdjęcie wysyłam na maila :)
Pozdrawiam,
Aneta Warowna
kolorowyprzepisownik@gmail.com
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy
Przepyszna propozycja na świąteczny stół – schab ze śliwką, który jest popularny na Boże Narodzenie wzbogaciłam o siekaną natkę pietruszki, dzięki czemu wygląda jeszcze atrakcyjniej w przekroju. Glazura z nutą kawy nadaje ciekawy smak!
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka suszonych śliwek kalifornijskich SANTE
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
Glazura:
3 łyżki ostrego keczupu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1 czubata łyżka kawy zbożowej
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozcinamy na roladę – należy odcinać w taki sposób, aby uzyskać jak największy płat mięsa. Następnie oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki.
Na jednym brzegu układamy jedna przy drugiej suszone śliwki i od tego końca zaczynając zwijamy ciasno w roladę. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem kuchennym i nacieramy solą.Tak przygotowaną roladę obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, aby zamknąć pory i przygotować do pieczenia.
Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy z każdej strony glazurą z dokładnie wymieszanych składników.
Do naczynia wlewamy jeszcze około 1 szklankę gorącej wody i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na 20 minut i dopiero wyjmujemy, odsączamy z płynu, który się wytworzył w naczyniu i całkowicie studzimy przed krojeniem.
Pozdrawiam,
Aneta Warowna
kolorowyprzepisownik@gmail.com