Kotlety mielone i kasza gryczana z warzywami

Kotlety mielone to danie, które mój J. przygotował na dzisiejszy obiad dla dzieci, a ja miałam obiad do pracy. Kotlety mielone bardzo lubimy, dodajemy różne dodatki, różne przyprawy, różne dodatki.

kotlety mielone

Kotlety mielone 

  • 0,5 kg karczku wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków owsianych Halina
  • sól, pieprz, majeranek
  • łyżka oleju + olej do smażenia

+

  • kasza gryczana z warzywami Halina
  • 2 łyżki masła

kotlety mielone

Karczek zmielić. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa wraz z jajkami, płatkami owsianymi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać.

 

* jak sprawdzić czy dobrze doprawiliśmy kotlety – zrób malutki kotlecik w rękach i usmaż i spróbuj :)  Pamiętaj ! nie próbuj surowego mięsa wieprzowego !

Uformować wilgotnymi rękami kotlety i odłożyć na deskę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z dwóch stron. Przełożyć na naczynia żaroodpornego i dokładać kolejne kotlety i przykryć patelnią dojdą w cieple.

U mnie podane zostały z kaszą gryczaną z warzywami wymieszaną z łyżką masła i sałatką z pomidorów .. zniknęły w sekundę.

Ja swoją porcję zabrałam w pudełeczku, które dostałam z redcoon.pl – przedzielony na pół, bardzo pakowny z bidonem i małym pudełeczkiem na dodatki – link. Wygodne pudełko, bo płaskie, bo dużo mieści i jest szczelnie zamknięte – polecam !

 

Smacznego !

4 myśli na temat “Kotlety mielone i kasza gryczana z warzywami

Możliwość komentowania jest wyłączona.