Kotlety mielone to danie, które mój J. przygotował na dzisiejszy obiad dla dzieci, a ja miałam obiad do pracy. Kotlety mielone bardzo lubimy, dodajemy różne dodatki, różne przyprawy, różne dodatki.
Kotlety mielone
- 0,5 kg karczku wieprzowego
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków owsianych Halina
- sól, pieprz, majeranek
- łyżka oleju + olej do smażenia
+
- kasza gryczana z warzywami Halina
- 2 łyżki masła
Karczek zmielić. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa wraz z jajkami, płatkami owsianymi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać.
* jak sprawdzić czy dobrze doprawiliśmy kotlety – zrób malutki kotlecik w rękach i usmaż i spróbuj :) Pamiętaj ! nie próbuj surowego mięsa wieprzowego !
Uformować wilgotnymi rękami kotlety i odłożyć na deskę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z dwóch stron. Przełożyć na naczynia żaroodpornego i dokładać kolejne kotlety i przykryć patelnią dojdą w cieple.
U mnie podane zostały z kaszą gryczaną z warzywami wymieszaną z łyżką masła i sałatką z pomidorów .. zniknęły w sekundę.
Ja swoją porcję zabrałam w pudełeczku, które dostałam z redcoon.pl – przedzielony na pół, bardzo pakowny z bidonem i małym pudełeczkiem na dodatki – link. Wygodne pudełko, bo płaskie, bo dużo mieści i jest szczelnie zamknięte – polecam !
Smacznego !
Kasza, kasza! Okres jesienno zimowy jest idealny aby ją odkryć na nowo! No i to pudełeczko super masz na prowiant :)
oj, tak kasza to jest to :)
A wiesz, że całkiem zapomniałam o kaszy gryczanej… duży błąd, muszę nadrobić.
:)