Pierniczki, robię co roku w ilościach w sumie bardziej hurtowych niż normalnych domowych, bo lubię nimi obdzielać rodzinę i znajomych. Ten przepis na te świąteczne ciasteczka jest bardzo prosty i szybki.
Pierniczki
- 0,5 kg mąki
- pół szklanki miodu ( leciutko podgrzany)
- 0,25 margaryny ( u mnie z masłem nowość Kasi)
- 2 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Do mąki wlać rozpuszczoną margarynę, wbić jajka, dodać miód, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wszystko porządnie wymieszać łyżką, a potem wyrobić ręką. Odstawić na 1 godzinę, przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać pierniczki w przeróżnych formach. Smarować rozbełtanym jajkiem i piec w 160C przez 20 -25 minut aż się zarumienią.
Pyszne pierniczki. :) U mnie na razie dojrzewa ciasto.
Pozdrowienia:)
ja chyba zrobię kolejne ciasto na dniach :)
:)
Jejku jaki prosty przepis. A powiedz, one są miękkie, chrupkie czy muszą leżakować jak piernik żeby zmięknąć?
miękkie i do jedzenia od razu :)
Super przepis i pierwszy raz się spotkałam aby smarować przed pieczeniem pierniczki. A i jeszcze pytanie ile mniej więcej tej margaryny ma być, bo różne kostki są i po 200 g i po 250 g ?
Justyś, tu była kostka 250 gram :)