Znam takie dzieci, które nie ruszą warzyw dodawanych do dań, bo to be… ;) Na całe szczęście moje takie nie są :)
Kotlety siekane z warzywami to dobry pomysł jak przemycić np. mrożone warzywa.
Poniżej znajdziecie przepis na kotlety, które w tym tygodniu zrobiłam dla mojej rodziny. Przemyciłam w tych kotlecikach część mieszanki na sałatkę meksykańską. I szczerze dzieci były zdziwione, ale powiedziały że to jest pyszne. Czyli przepis zaakceptowany może iść na bloga :)
Czemu nazwa siekane, bo mięso do nich jest siekane nożem, a nie mielone.
Kotlety siekane z warzywami
- 0,5 kg mięsa z łopatki
- 0,3 kg piersi z kurczaka
- 1.2 opakowania mieszanki Sałatka Meksykańska Poltino
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i duża szczypta soli
- olej do smażenia
W garnku na parze gotujemy mieszankę warzyw. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek i podsmażamy do delikatnego zarumienienia.
Mięso siekamy nożem na małe kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy warzywa oraz czosnek i cebulę, porządnie mieszamy, dodajmy jajko, przyprawy i dokładnie całość wyrabiamy. Na głębokim talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Z mięsa wilgotnymi rękami formujemy kotleciki ( mogą być i duże i malutkie – ja wolę mniejsze ) obtaczamy w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy z dwóch stron po kilka minut z każdej.
Odkładamy na deskę przykrytą ręcznikiem papierowym, dzięki temu odsączymy z kotlecików tłuszcz.
Podajemy z ziemniakami, sałatkę już mamy ;) ( żartuję oczywiście możesz podać dodatkowe warzywa do obiadu, ich nigdy dosyć !)
smacznego !