Wczoraj wieczorem wracając z Warszawy jadąc autobusem sprawdzałam zawartość torby, którą dostałam od firmy Kamis na zakończenie Food Blogger Fest. Uwagę moją przykuł młynek z przyprawą do dań słodkich. Zapach mnie rozbroił i od razu zaczęłam kombinować w myślach do czego użyć jego zawartości.
Dzisiaj o poranku wstałam, ruszyłam do kuchni i tak też powstał ten deser, który szczerze mówiąc został zjedzony na drugie śniadanie.
Wiosenne owoce pod kruszonką
- 0,5 kg rabarbaru
- 0,25 dkg truskawek
- 1 jabłko
- 80 gram cukier brązowy
- 120 gram mąki pszennej
- 80 gram masła
- przyprawa do dań słodkich KAMIS
Rabarbar obrałam i pokroiłam w małe kawałeczki, ułożyłam na dnie naczynia. Potem w ruch poszły truskawki umyte i obrane z listków, pokrojone w plasterki, do tego jeszcze jabłko pokrojone w plasterki. Przygotowałam kruszonkę – zagniatając ze sobą masło, mąką i cukier brązowy. Posypałam kruszonką całość, obficie posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam przez 20 minut.
Po czym zadzwoniła Przyjaciółka spakowałam formę i pojechałam w odwiedziny. Wszystko szybko zniknęło, zdjęcia brak bo aparatu nie zabrałam :)
Całość była pachnąca i cudowna w smaku, orzeźwiająca dzięki skórce cytrynowej, pachnąca dzięki cynamonowi, kardamonowi i goździkom i owocom tak pysznym i wiosennym.
Brzmi bardzo smakowicie i moim zdaniem to świetny pomysł na zastosowanie tej przyprawy. Ja też juz kombinuję, co z nią zrobić, chodzi mi po głowie coś drożdżowego :)
I gratuluję nowej strony :)