Wiosenne owoce pod kruszonką

Wczoraj wieczorem wracając z Warszawy jadąc autobusem sprawdzałam zawartość torby, którą dostałam od firmy Kamis na zakończenie Food Blogger Fest. Uwagę moją przykuł młynek z przyprawą do dań słodkich. Zapach mnie rozbroił i od razu zaczęłam kombinować w myślach do czego użyć jego zawartości.

Dzisiaj o poranku wstałam, ruszyłam do kuchni i tak też powstał ten deser, który szczerze mówiąc został zjedzony na drugie śniadanie.

Wiosenne owoce pod kruszonką
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,25 dkg truskawek
  • 1 jabłko
  • 80 gram cukier brązowy
  • 120 gram mąki pszennej
  • 80 gram masła
  • przyprawa do dań słodkich KAMIS
Rabarbar obrałam i pokroiłam w małe kawałeczki, ułożyłam na dnie naczynia. Potem w ruch poszły truskawki umyte i obrane z listków, pokrojone w plasterki, do tego  jeszcze jabłko pokrojone w plasterki. Przygotowałam kruszonkę – zagniatając ze sobą masło, mąką i cukier brązowy. Posypałam kruszonką całość, obficie posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam przez 20 minut.
Po czym zadzwoniła Przyjaciółka spakowałam formę i pojechałam w odwiedziny. Wszystko szybko zniknęło, zdjęcia brak bo aparatu nie zabrałam :)
Całość była pachnąca i cudowna w smaku, orzeźwiająca dzięki skórce cytrynowej, pachnąca dzięki cynamonowi, kardamonowi i goździkom i owocom tak pysznym i wiosennym.

2 myśli na temat “Wiosenne owoce pod kruszonką

  1. Brzmi bardzo smakowicie i moim zdaniem to świetny pomysł na zastosowanie tej przyprawy. Ja też juz kombinuję, co z nią zrobić, chodzi mi po głowie coś drożdżowego :)

Dodaj komentarz