Książka na niedzielę – nowe książki kulinarne i nie tylko

Książka na niedzielę.

Książka na niedzielę tak to kategoria na moim blogu, której dawno nie uzupełniałam, czas to zmienić.

Dzisiaj pokażę Wam książki, które trafiły do mnie w ciągu ostatnich miesięcy. Pokazywałam Wam, je na Instagramie i Facebooku, ale czas i opisać je tutaj.

Sielskie Smaki – Olia Hercules

Zacznijmy od Sielskich smaków, nowej książki Oli Hercules. Olia Hercules to autorka dwóch moich ulubionych książek kulinarnych czyli Mamuszki i Kaukasis. Tym razem Olia zabiera nas na nostalgiczną wycieczkę śladami smaków jej dzieciństwa.

W Sielskich Smakach znajdziemy 100 przepisów na dania kojarzące się z latem, beztroską i wakacjami. Wszystko to dzieje się na Ukrainie.

Wśród przepisów znajdziemy przepisy na :

kiszony przecier pomidorowy, tosty pomidorowe z masłem z palonego bakłażana, rosół z zakwasem z otrębów, makaronem, grzybami i lubczykiem. Chleb na zakwasie, wraz z przepisem na zakwas, Tatarski makaron kokardki z jogurtem czosnkowym i orzechami włoskimi czy pomidory smażone z czosnkiem i serem. Ach, każdy z tych przepisów otoczony jest wstępem, kilkoma zdaniami, skąd, dlaczego. Czytając tą książkę przeniosłam się na tą Ukrainę i czułam te smaki, zapachy i aromaty.

Szczerze Wam tą pozycję polecam !

Wydawnictwo Prószyński i ska 2021, cena z okładki 59.99, twarda oprawa, 351 stron.

 

Prawdziwa kuchnia japońska – Sonoko Sakai.

Oj, to książka encyklopedia, tu dowiemy się wszystkiego o prawdziwej kuchni japońskiej. Sonoko opowiada nam o wszystkim o czym musimy wiedzieć, zajmując się kuchnią japońską. Zaczyna od zasad kulinarnych, opisuje co winniśmy mieć w kuchni, a potem przechodzi do opowieści o japońskiej spiżarni. A tam winno znaleźć się dashi, wodorosty, ryże, makaron i dużo więcej.

A w części z przepisami znajdziemy m.in.

przepis na kiszony imbir, shoyu tare ( przyprawa na bazie sosu sojowego ) , gyoza ( pyszne pierożki smażone ), tonkatsu ( kotlet wieprzowy ), smażone kotleciki tofu, japoński majonez, zupa rybna i wiele innych.

Link do książki TU

Wydawnictwo Znak, cena z okładki 59.99, twarda oprawa, 302 strony

 

Fit desery z kilku składników – Agnieszka Stolarczyk

To książka która pomaga nam zamienić cukier, na inne zdrowe substancje słodzące. Są tu przepisy naprawdę na same słodkości, ale te zdrowe. Znajdziemy tu przepisy na wegańskie batony orzechowe, fit pannę cottę z musem malinowym, fit leniwe czy banofeee. Ach mogłabym tak wymieniać i wymieniać bo przepisów jest dużo, każdy dokładnie opisany i opatrzony zdjęciem. Chciałoby się je zjeść już od razu :)

Książka wydana została przez Wydawnictwo Znak, cena z okładki 54,99, stron 288

Tartine Bread – chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson

Kto chociaż trochę interesuje się wypiekiem chleba zapewne słyszał o tej książce, książce na którą w Polsce czekaliśmy kilka dobrych lat. Pojawiła się i zawładnęła domowymi piekarzami.

 

To tu dowiemy się jak przygotowuje się chleb, który w ciągu 30 minut od wyjęcia go z pieca w Tartine znika . Dowiemy się o historii ich chleba, co i jak robili i robią teraz. Jak przygotowują podstawowy chleb wiejski, chleby z semoliny i pełnoziarniste. Jak przygotować najlepsze bagietki i pieczywo z dodatkiem tłuszczu. Co zrobić z czerstwym chlebem. Książka aż zachęca do zabrania się do pieczenia chleba w domu, a to wymaga czasu.

Książka wydana została przez Znak Jednym Słowem, cena z okładki 59.99, stron 303.

 

Wąski pas lądu – Christine Dwyer Hickey.

„Wąski pas lądu” to przejmująca opowieść o samotności i smutku, a także wizja „amerykańskiego snu” w świecie po drugiej wojnie światowej. Jest to zarazem literacki portret jednego z największych malarzy dwudziestego wieku i poruszające studium jego małżeństwa.

Cape Cod, 1950 rok. Dziesięcioletni Michael spędza lato ze swoim rówieśnikiem Richiem i jego rodziną. Kiedy pozostawieni sami sobie chłopcy poznają mieszkające w pobliżu małżeństwo artystów, Jo i Edwarda Hopperów, rodzi się między nimi niezwykła przyjaźń.

Ona jest porywcza, obsesyjnie zazdrosna o męża. On, zamknięty w sobie, borykający się z kłopotami zdrowotnymi, sfrustrowany brakiem weny twórczej, zadurza się w pięknej Katherine, ciotce Richiego, której pozostało niewiele życia. To zauroczenie staje się również udziałem Michaela.

Powieść została uhonorowana w 2020 roku prestiżową Walter Scott Prize.

Wydawnictwo Prószyński 2021, stron 493, cena z okładki 45 zł

Dziękuję powyższym Wydawnictwom za przesłanie książek.

 

A dodatek w tym m-cu stanowią dwie babskie ;) książki przeczytane przeze mnie w aplikacji Legimi, ale można je kupić w wersji książkowej oczywiście też.

Celebryta_Morgan

Celebryta – M.B.Morgan

To zmysłowa opowieść pełna włoskich smaków i aromatów, która porywa od pierwszej strony. Kobieta, praca, mężczyzna, jedzenie, wino ..Toskania, czy czegoś na więcej trzeba ? Nie, to jest właśnie książka na wakacje, książka która mnie osobiście przeniosła do tej Toskanii, do tych restauracji, do tego parzącego słońca. Ach, mam nadzieję, że będzie kolejna część tej książki.

 

Wydawnictwo Amare, cena z okładki 42,99, stron 448

A_niech_to_szlag

A niech to szlag ! – Monika Cieluch

Kobieta, zostaje wyrzucona z pracy, siostra zaprasza ją do Londynu, gdzie ma zająć jej miejsce w opiece nad córką, bogatego mężczyzny. Tam spotyka czteroletnią dziewczynkę, która nie wie co to radość czterolatki, ma smutnego ojca, który nie potrafi się do niej zbliżyć. Wtedy Joanna zaczyna zmieniać ich świat.. nie powiem więcej, naprawdę dobrze napisana książka, czyta się jednym tchem. Polecam

 

Wydawnictwo Amare, cena z okładki 37,99, stron 360

 

 

Uff, na razie starczy .. kolejne książki już za miesiąc.

Jedna myśl na temat “Książka na niedzielę – nowe książki kulinarne i nie tylko

Dodaj komentarz