Kurczak Gong bao, uwielbiam a Ty ?

Kurczak Gong bao .

 

kurczak gong bao

Pierwszy raz kurczaka gong bao, jadłam lata świetlne temu w restauracji azjatyckiej mieszczącej się przy Rynku Głównym. I od tamtej pory zawsze mi się smacznie kojarzył, z lekką ostrością, smakiem. No po prostu znakomicie.

Ostatnio Biedronka wydała książkę kucharską Czas na Azję, nabyłam ją już pierwszego dnia o poranku.

Po przeglądnięciu jej uznałam, że pierwszym daniem którym z niej zrobię będzie właśnie ten kurczak.

I tak też się stało, przepis jest szybki w przygotowaniu, ale pamiętaj przygotuj wszystkie składniki przed przystąpieniem do smażenia. Bo to wszystko się dzieje szybko :)

Pikantny kurczak Gon Bao z orzeszkami ziemnymi

( przepis jest na 2 porcje, ja zrobiłam z podwójnej ilości)

  • 300 gram piersi z kurczaka lub udek ( u mnie udka)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 700 ml oleju + 4 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • duża cebula
  • szczypior z dwóch cebul dymek
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka siekanego imbiru
  • 6 łyżek orzeszków ziemnych prażonych

SOS

  • 250 ml wody
  • 1 łyżka pasty chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • + szczypiorek z 3 cebul dymek, orzeszki i kilka kropel oleju sezamowego

Pokrój kurczaka w 1,5 cm kostkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wodą, sosem sojowym i łyżką oleju – odstaw na 15 minut.

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę tej samej wielkości, a dymkę w 2 cm kawałki. Posiekaj papryczkę chili.

Dokładnie wymieszaj wszystkiego składniki sosu.

Rozgrzej 700 ml oleju w woku lub innej głębokiej patelni. Wrzuć kurczaka i smaż 2 minuty, mieszając cały czas, aż straci różowy kolor, dodaj cebulę i paprykę i wszystko smaż kolejne 3 minuty. Odcedź, odstaw na bok.

Na 3 łyżkach oleju szybko przesmaż imbir, czosnek i chili, wlej przygotowany sos i całość zagotuj. Dodaj mięso z warzywami, dodaj dymkę i orzeszki. Duś przez 3 minuty, stale mieszając.

Podaj z ryżem posypane dymką i orzeszkami, skrop olejem sezamowym.

 

Przepisałam dokładnie przepis z książki, aby zawsze mieć go pod ręką. To był znakomity obiad !

3 myśli na temat “Kurczak Gong bao, uwielbiam a Ty ?

Dodaj komentarz