Kurczak Gong bao .
Pierwszy raz kurczaka gong bao, jadłam lata świetlne temu w restauracji azjatyckiej mieszczącej się przy Rynku Głównym. I od tamtej pory zawsze mi się smacznie kojarzył, z lekką ostrością, smakiem. No po prostu znakomicie.
Ostatnio Biedronka wydała książkę kucharską Czas na Azję, nabyłam ją już pierwszego dnia o poranku.
Po przeglądnięciu jej uznałam, że pierwszym daniem którym z niej zrobię będzie właśnie ten kurczak.
I tak też się stało, przepis jest szybki w przygotowaniu, ale pamiętaj przygotuj wszystkie składniki przed przystąpieniem do smażenia. Bo to wszystko się dzieje szybko :)
Pikantny kurczak Gon Bao z orzeszkami ziemnymi
( przepis jest na 2 porcje, ja zrobiłam z podwójnej ilości)
- 300 gram piersi z kurczaka lub udek ( u mnie udka)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 700 ml oleju + 4 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- duża cebula
- szczypior z dwóch cebul dymek
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżka siekanego imbiru
- 6 łyżek orzeszków ziemnych prażonych
SOS
- 250 ml wody
- 1 łyżka pasty chili
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- + szczypiorek z 3 cebul dymek, orzeszki i kilka kropel oleju sezamowego
Pokrój kurczaka w 1,5 cm kostkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wodą, sosem sojowym i łyżką oleju – odstaw na 15 minut.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę tej samej wielkości, a dymkę w 2 cm kawałki. Posiekaj papryczkę chili.
Dokładnie wymieszaj wszystkiego składniki sosu.
Rozgrzej 700 ml oleju w woku lub innej głębokiej patelni. Wrzuć kurczaka i smaż 2 minuty, mieszając cały czas, aż straci różowy kolor, dodaj cebulę i paprykę i wszystko smaż kolejne 3 minuty. Odcedź, odstaw na bok.
Na 3 łyżkach oleju szybko przesmaż imbir, czosnek i chili, wlej przygotowany sos i całość zagotuj. Dodaj mięso z warzywami, dodaj dymkę i orzeszki. Duś przez 3 minuty, stale mieszając.
Podaj z ryżem posypane dymką i orzeszkami, skrop olejem sezamowym.
Przepisałam dokładnie przepis z książki, aby zawsze mieć go pod ręką. To był znakomity obiad !
super przepis
700ml oleju czy może wody lub mleka kokosowego?
Oleju, smażysz go w głębokim tłuszczu.