Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie

Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie.

 

kulki wieprzowe z sosem z masła orzechowego

 

Dawno mnie tu nie było .. tak to fakt, praca mnie wciągnęła w swe szpony w całości. Czy to był weekend, czy to był tydzień pracy, ale mam nadzieję, że już wychodzimy w tej współpracy na prostą i wrócę tu i do Was i do kuchni.

Wczoraj gdy wróciłam po pracy i zakupach do domu, w ręce miałam mięso mielone i zero pomysłu co z niego zrobić. Aż tu szybki rzut oka na blat kuchenny i już wiedziałam, że to będzie coś z moim ulubionym masłem orzechowym

Pytanie tylko było czy wymieszać mięso z masłem i zrobić z tego mielone, czy jakiś sos – i padło na sos ! Sos przepyszny, przygotowanie całego dania zajęło mi maks 20 minut. Naprawdę jest pyszne i szczerze Wam je polecam : )

 

Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie mielona łopatka wieprzowa )
  • 3 ząbki czosnki
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka rosołu  ( u mnie drobiowy )
  • zielona cebulka
  • ugotowany ryż
  • olej

 

Z mięsa robimy kulki, tak nie doprawiamy go niczym, poprostu robimy małe kuleczki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej tak maksymalnie pół centymetra. Przekładamy kulki na olej i smażymy je na brązowo.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy go do mięsa na tyle delikatnie mieszamy żeby kulki nam się nie rozpadły. Podlewamy całość rosołem wraz z sosem sojowym, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Zagotowujemy, pozwalamy sosowi lekko odparować. I .. gotowe :)

kulki wieprzowe w sosie orzechowym

Podajemy z ryżem, posypane pokrojoną cebulką ( ja wolę grubiej )

 

Czyż to nie szybkie danie ?