Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie.
Dawno mnie tu nie było .. tak to fakt, praca mnie wciągnęła w swe szpony w całości. Czy to był weekend, czy to był tydzień pracy, ale mam nadzieję, że już wychodzimy w tej współpracy na prostą i wrócę tu i do Was i do kuchni.
Wczoraj gdy wróciłam po pracy i zakupach do domu, w ręce miałam mięso mielone i zero pomysłu co z niego zrobić. Aż tu szybki rzut oka na blat kuchenny i już wiedziałam, że to będzie coś z moim ulubionym masłem orzechowym.
Pytanie tylko było czy wymieszać mięso z masłem i zrobić z tego mielone, czy jakiś sos – i padło na sos ! Sos przepyszny, przygotowanie całego dania zajęło mi maks 20 minut. Naprawdę jest pyszne i szczerze Wam je polecam : )
Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie
- 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie mielona łopatka wieprzowa )
- 3 ząbki czosnki
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka rosołu ( u mnie drobiowy )
- zielona cebulka
- ugotowany ryż
- olej
Z mięsa robimy kulki, tak nie doprawiamy go niczym, poprostu robimy małe kuleczki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej tak maksymalnie pół centymetra. Przekładamy kulki na olej i smażymy je na brązowo.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy go do mięsa na tyle delikatnie mieszamy żeby kulki nam się nie rozpadły. Podlewamy całość rosołem wraz z sosem sojowym, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Zagotowujemy, pozwalamy sosowi lekko odparować. I .. gotowe :)
Podajemy z ryżem, posypane pokrojoną cebulką ( ja wolę grubiej )
Czyż to nie szybkie danie ?