Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis

Miska pyszności na lunch się poleca

 

miska_pysznosci

Oj, co by tu zjeść jutro w pracy ? Kto zna to pytanie ? ?

 

To ja mam na nie odpowiedź ! Zjedz to co lubisz : ) Tak przyrządź to szybko i miej z głowy ; ) To jeden z takich przepisów.

Ja mam fazy na sałatki, potem mi przechodzi. Mam fazy na mięso ..coraz bardziej chciałabym mieć ich mniej … Tym razem do pracy zrobiłam sobie miskę dobra.

Czemu miskę dobra ? Bo zawiera wszystko co lubię, bo szybko się ją przygotowuje i jest w sam raz na lunch.

 

Miska pyszności 

  • garść mieszanki sałat
  • 1 nieduży batat
  • 1/2 avocado
  • kilka oliwek
  • pół pomidora
  • plaster fety
  • świeży pieprz
  • oliwa ( u mnie truflowa – ulubiona )

 

sos miodowy

  • łyżeczka miodu od UleUli
  • łyżeczka oliwy
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka ciepłej wody

 

Zaczynamy od batata, obieramy go, kroimy w kawałki wedle uznania. Przekładamy na patelnię, dodajemy 1/3 szklanki wody i na mały ogniu gotujemy aż batat będzie miękki, u mnie około 8-10 minut. Gdy wbijesz w batata widelec i poczujesz że batat jest miękki jest gotowy, ściągamy pokrywkę odparowujemy ewentualną wodę i możemy go lekko przyrumienić na patelni z kilkoma kroplami oleju.

Do pojemnika na lunch wkładamy nasze liście sałaty. Układamy obrane i pokrojone avocado, dodajemy oliwki, pół pomidora w kawałkach i batata oraz fetę. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

W mały słoiczku mieszamy składnik na sos, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

** jeśli chcesz dołożyć kawałek mięsa np. kurczaka, dołóż go do batatów na patelnię ( tylko w małych kawałkach ) uparuj, dopraw i będzie pysznie ! Pamiętaj do miski możesz dodać pomidory suszone, pestki wszelkie, po prostu to co lubisz najbardziej : )

 

Miska pyszności gotowa .. teraz tylko trzeba poczekać do lunchu ; )

Gdy będziesz jeść miskę i masz szansę podgrzać batata, podgrzej go będzie smaczniejszy !

 

 

 

Jedna myśl na temat “Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis

Możliwość komentowania jest wyłączona.