Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca
Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca, taki obiad zagościł u nas wczoraj na stole. Trochę inny od tego poprzedniego wpisu, ale z prostszymi składnikami.
Szczerze mówiąc szłam do kuchni myśląc o małych kulkach z mielonego mięsa w sosie pomidorowym, ale jakoś tak poniosło mnie. Poniosło mnie w całkiem innym kierunku : ) I jak to J. stwierdził to był bardzo dobry kierunek.
Makaron ryżowy na początek włożyłam do miski z zimną wodą – tak na 5 minut maksymalnie.
Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca
( dla 2 osób )
- 20 dkg mięsa mielonego z indyka
- garść makaronu ryżowego
- 1/2 opakowania warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonka)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka srirachy ( ostry sos chili ) *
- 0,5 szklanki wody
- garść orzechów nerkowca
*Sos do nabycia w Lidlu na co dzień. Jeśli nie masz sosu zastąp go papryczką chili.
Makaron wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 3 minuty. Wyciągamy i kładziemy na talerz.
Na suchą, ale już rozgrzaną patelnię wrzuciłam mięso. Szybko je przemieszałam, żeby się nie przypaliło a obsmażyło z każdej strony. Dodałam mieszankę chińską ( zamrożoną ) i wodę, zamieszałam, przykryłam pokrywką i pozwoliłam całości się razem udusić . Gdy mieszanka się już rozmroziła dodałam sos sojowy oraz srirachę oraz nerkowce całość wymieszałam. Przełożyłam na ciepły makaron.
Obiad podany, obiad znikł.
Smacznego !