Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca

Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca

 

makaron-ryzowy-mieso-indyka

Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca, taki obiad zagościł u nas wczoraj na stole. Trochę inny od tego poprzedniego wpisu, ale z prostszymi składnikami.

Szczerze mówiąc szłam do kuchni myśląc o małych kulkach z mielonego mięsa w sosie pomidorowym, ale jakoś tak poniosło mnie. Poniosło mnie w całkiem innym kierunku : ) I jak to J. stwierdził to był bardzo dobry kierunek.

Makaron ryżowy na początek włożyłam do miski z zimną wodą – tak na 5 minut maksymalnie.

Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca

( dla 2 osób )

  • 20 dkg mięsa mielonego z indyka
  • garść makaronu ryżowego
  • 1/2 opakowania warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonka)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka srirachy ( ostry sos chili ) *
  • 0,5 szklanki wody
  • garść orzechów nerkowca

 

*Sos do nabycia w Lidlu na co dzień. Jeśli nie masz sosu zastąp go papryczką chili.

 

Makaron wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 3 minuty. Wyciągamy i kładziemy na talerz.

Na suchą, ale już rozgrzaną patelnię wrzuciłam mięso. Szybko je przemieszałam, żeby się nie przypaliło a obsmażyło z każdej strony. Dodałam mieszankę chińską ( zamrożoną ) i wodę, zamieszałam, przykryłam pokrywką i pozwoliłam całości się razem udusić . Gdy mieszanka się już rozmroziła dodałam sos sojowy oraz srirachę oraz nerkowce całość wymieszałam. Przełożyłam na ciepły makaron.

Obiad podany, obiad znikł.

Smacznego !