Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem – lunch do pracy

Dzisiejszy lunch do pracy to .. lasagne ze szpinakiem i kurczakiem :) Ktoś chętny ? zapraszam !

 

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

  • kilka płatów makaronu lasagne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie szpinaku Frosty
  • 2 łyżki serka ricotta
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka plastrów żółtego sera
  • ognista mieszanka przypraw Kamis

Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem

 

Obrać czosnek i cebulę, pokroić drobno. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i cebulę poddusić, po chwili dodać pierś z kurczaka i lekko ją obsmażyć, dodać szpinak i dusić całość, dodać ricottę i śmietanę i wymieszać wszystko, doprawić przyprawami. Lekko poddusić. Do naczynia w którym zapiekać będziemy całość dać pierwszą łyżkę szpinaku na to ułożyć pierwszy płat makaronu, potem dać szpinak ( tak aby cały płat pokryć szpinakiem ) na to plaster żółtego sera, na to płat makaronu i tak do wykończenia makaronu i szpinaku. Na samej górze ułożyć plastry sera żółtego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 1 godzinę.

Podawać ciepłe.